Złoczyńcy znad Nilu

Okładka książki Złoczyńcy znad Nilu autora Steven Saylor, 9788378185796
Okładka książki Złoczyńcy znad Nilu
Steven Saylor Wydawnictwo: Rebis Cykl: Roma sub rosa kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Oceny książki Złoczyńcy znad Nilu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Złoczyńcy znad Nilu

1987
1987

Sam nie wiem, czy to bardziej beletrystyka historyczna, czy kryminał ?
Za tymi ostatnimi jakoś nie przepadam, w TV jeszcze czasami dotrwam do końca, a z książką... niekoniecznie.
Zawsze podkusi mnie, żeby zobaczyć na koniec, kto zabił ?
Nie widzę sensu kupować, zaczynać czytać i nie doczytać całości.
W rekomendowanej książce zainteresował mnie podtytuł
" Kryminalne powieści z czasów rzymskich ".
Ki diabeł, pomyślałem.
Sprawdziłem.
Przeczytałem i... nie wiem co zrobić.
Polecić ?
Nie polecić ?
Już wiem !!!
Sam/a decyduj, czy chcesz zaryzykować i przeczytać.
Albo będziesz zadowolony/a, albo nie.
Sorry, wiem, że to nie fair, ale... hazardzista to nic innego jak człowiek, który żyje z nadziei !!!
Nie oceniam, co nic nie znaczy !!!

Sam nie wiem, czy to bardziej beletrystyka historyczna, czy kryminał ?
Zawsze podkusi mnie, żeby zobaczyć na koniec, kto zabił ?
Nie widzę sensu kupować, zaczynać czytać i nie doczytać całości.
W rekomendowanej książce zainteresował mnie podtytuł
" Kryminalne powieści...

Niezła. Mało rzymska, mocno przygodowa. Jest i krokodyl i lew i ... rubiny 😁 Fajna przerwa pomiędzy opowieściami o zbrodni rzymskiej

Początkowo ta książka w ogóle mnie nie zachęciła. Byłam podekscytowana na historię w świecie starożytnego Egiptu, ale gdy zaczęłam czytać, trochę się zawiodłam. Bohaterowie nie wzbudzili we mnie żadnego rodzaju przywiązania czy nawet sympatii, jedynie neutralność.

Lepsze wrażenie historia zaczęła sprawiać, gdy Gordianus trafił do siedziby Kukułczaka. Wtedy dopiero rzeczywiście zaciekawiły mnie dalsze losy zarówno jego, jak i Bethesdy i zaczęłam w miarę utożsamiać się z bohaterami, a przynajmniej odczuwać w stosunku do nich jakąś sympatię i empatię.

Jednak brakowało mi więcej szczegółów na temat kultury i życia codziennego w starożytnym Egipcie, wbrew pozorom było ich niezwykle mało, a historia skupiła się niemal jedynie na wątku "kryminalnym", który swoją drogą też nie jest jakiś wybitny. Owszem, rozwiązanie wszystkich zagadek na końcu wywołało pewne zaskoczenie, jednak w porównaniu z innymi książkami z tego gatunku (thriller historyczny) jakie czytałam, na przykład Steve'a Berry'ego, "wątek kryminalny" był dla mnie zbyt prosty - mam wrażenie, że autor nie wysilił się zbytnio pod tym względem.

214 użytkowników ma tytuł Złoczyńcy znad Nilu na półkach głównych
54 użytkowników ma tytuł Złoczyńcy znad Nilu na półkach dodatkowych

Okładka książki Łotrzyki Joe Abercrombie, Daniel Abraham, David Ball, Paul Cornell, Bradley Denton, Gardner Dozois, Phyllis Eisenstein, Gillian Flynn, Neil Gaiman, Matthew Hughes, Joe R. Lansdale, Scott Lynch, George R.R. Martin, Garth Nix, Cherie Priest, Patrick Rothfuss, Steven Saylor, Michael Swanwick, Lisa Tuttle, Carrie Vaughn, Walter Jon Williams, Connie Willis
Steven Saylor
Steven Saylor
Amerykański pisarz, autor kryminalnych powieści historycznych, twórca postaci Gordianusa Poszukiwacza. Ukończył historię na uniwersytecie w Austin. W 1991 wydał Rzymską krew, pierwszą książką z Gordianusem Poszukiwaczem, rzymskim prywatnym detektywem z I w. p.n.e. W swoich książkach łączy kryminalną intrygę z barwnym opisem ostatnich lat republiki rzymskiej. Gordianus, z racji wykonywanego zawodu, zna Rzym jak własną kieszeń, bywa w willach patrycjuszy ale także w najbiedniejszych dzielnicach miasta. Często wbrew swej znajduje się w centrum politycznych konfliktów, a prowadząc śledztwa styka się z najpotężniejszymi ludźmi epoki (Sulla, Pompejusz, Cyceron, Juliusz Cezar, Kleopatra). Książki o Poszukiwaczu składają się na cykl Roma sub rosa. Zanim rozpoczął karierę pisarską pod własnym nazwiskiem, jak również w latach późniejszych, Steven Saylor publikował książki należące do nurtu gejowskiej literatury erotycznej, pod pseudonimem Aaron Travis.

Cytaty z książki Złoczyńcy znad Nilu

Dodaj cytat z książki Złoczyńcy znad Nilu