Ci, którzy przeżyli

Okładka książki Ci, którzy przeżyli autora Ałbena Grabowska, 9788364776038
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Ci, którzy przeżyli
Ałbena Grabowska Wydawnictwo: Zwierciadło Cykl: Stulecie Winnych (tom 1) literatura piękna
Stulecie Winnych (tom 1)
2014-09-10
2014-09-10

Kup Ci, którzy przeżyli w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Ci, którzy przeżylii

Prosta, ale jakże piękna!

73 104 21

Oceny książki Ci, którzy przeżyli

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ci, którzy przeżyli

Książka jest napisana bardzo dobrym stylem, który sprawia, że czyta się szybko i z przyjemnością. Jednak nie podobała mi się ze względu na fabułę i niedorzeczne dobranie historii bohaterów do panujących realiów. Miałam nadzieję za rzetelne przedstawienie życia wielopokoleniowej rodziny w czasach pierwszej wojny i dwudziestolecia międzywojennego, tak jest reklamowana ta książka. Tymczasem rodzina Winnych ma co chwila tak duże szczęście a ich losy są dyktowane przez fortunne zbiegi okoliczności. Każdy ma jakiś porządny zawód: stolarz, elektryk, nauczycielka, bibliotekarka, kucharka znana na całą okolicę, młynarz. Pracy im nie brakuje, bez problemu znajdują zajęcie u najbogatszych arystokratów, zarówno Lilpop, Iwaszkiewicz i Wiergusz-Kowalski zatrudniają cała niemalże rodzinę i dają pracę i wyżywienie. W dobie nędzy, traumy powojennej, skrajnej biedy jaka dotykała ówczesne społeczeństwo, te historie są nierealne. Czarę goryczy przelała też Łucja- gdzie siostry zastanawiają się jak to się stało że noworodka ktoś podrzucił pod drzwi. Sierot takich jak Łucja było na pęczki, myślę że zginęłaby w tłumie podobnych sobie i nikt by jej do końca życia nie zauważył, o ile by w ogóle nie umarła z głodu. Brakowało mi też bardzo bardziej obszernej historii przetrwania w czasie wojny. Naprawdę się rozczarowałam. Nie wiem czy sięgnę po drugi tom.

Powieść jest dobra, chociaż "Filary Ziemi", które bardzo mi się podobały, to nie są. Fabuła jest interesująca, a wykreowane postacie nie są jednowymiarowe. Gdy następuje zmiana perspektywy, szybko angażowałem się w nową opowieść, co wielu innym autorom się nie udaje. Jednak mam spory zarzut do tego, jakie wydarzenia autorka wybiera do opisania szczegółowego. Czasem są to rzeczywiście istotne i ciekawe fragmenty, ale czasem zupełnie nieistotne zarówno dla fabuły, jak i dla rozwoju bohaterów. A później przeskakuje o kilka lat. Mam nadzieję, że w kolejnym tomie będzie lepiej, bo zamierzam po niego sięgnąć.

Tytuł pierwszej części sagi stanowi wprowadzenie do obszernej kroniki rodzinnej, która na stałe wpisała się w kanon współczesnej polskiej literatury obyczajowej. Narracja koncentruje się na losach wielopokoleniowego rodu z Brwinowa, osadzając ich osobiste doświadczenia w realiach burzliwego XX wieku.
Opowieść bierze swój początek w przededniu I wojny światowej, a momentem zwrotnym dla całej familii stają się narodziny bliźniaczek, Manii i Anny. To tragiczne wydarzenie, naznaczone śmiercią matki, wyznacza rytm dalszych zmagań bohaterów z nieubłaganym biegiem historii.
W konstrukcji fabuły kluczowe jest zgrabne połączenie prywatnych dramatów z procesami społecznymi i politycznymi. Wielka Historia nie jest tutaj jedynie tłem, lecz siłą bezpośrednio ingerującą w codzienność mieszkańców podwarszawskiej miejscowości. Tekst cechuje się wyważonym tonem i rzetelnością w przedstawianiu faktów, co pozwala na zachowanie odpowiedniego dystansu wobec opisywanych nieszczęść. Styl narracji jest klarowny i konkretny, dzięki czemu uwaga czytelnika skupia się przede wszystkim na ewoluujących relacjach międzyludzkich oraz na procesie kształtowania się nowej tożsamości wiejskiej wspólnoty.
Szczególną wartość dzieła stanowi skrupulatność w oddaniu szczegółów obyczajowych. Zamiast koncentrować się na podręcznikowym opisie konfliktów zbrojnych, autorka kładzie nacisk na przemiany mentalnościowe, postępującą emancypację kobiet oraz znaczenie lokalnych tradycji. Ukazuje, jak ekstremalne warunki wymuszają na bohaterach adaptację i niezwykłą odporność, czyniąc z tej opowieści swoistą kronikę wytrwałości. Pierwszy tom sagi to dojrzała propozycja dla odbiorców poszukujących w literaturze autentyczności i zrozumienia dla ludzkich postaw w czasach kryzysu. To historia o poszukiwaniu stabilizacji w świecie ulegającym nieustannej destrukcji, gdzie więzy rodzinne stają się najważniejszym punktem odniesienia.

Opowieść bierze swój początek w przededniu I wojny światowej, a momentem...

8840 użytkowników ma tytuł Ci, którzy przeżyli na półkach głównych
1487 użytkowników ma tytuł Ci, którzy przeżyli na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ci, którzy przeżyli

Cytaty z książki Ci, którzy przeżyli