Miłość w czasach zagłady

Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Miłość w czasach zagłady autorstwa Hanni Münzer
Hanni Münzer Wydawnictwo: Insignis Cykl: Miłość w czasach zagłady (tom 1) powieść historyczna
powieść historyczna
Miłość w czasach zagłady (tom 1)
Honigtot
2016-03-30
2016-03-30
Łukasz Kuć
Jak daleko posunie się matka, by ratować swoje dzieci? Do czego zdolna jest córka, by pomścić ojca? Czy głęboka, pokonująca wszystkie przeszkody miłość może przetrwać pokolenia i zabliźnić stare rany?

Kiedy Elisabeth Malpran, chcąc ratować rodzinę, wiąże się z SS Obersturmbannführerem Albrechtem Brunnmannem, nie wie jeszcze, że zawiera pakt z diabłem… Pakt, który położy się cieniem na życiu jej córki. Młoda Amerykanka Felicity poszukując w Rzymie matki, natyka się na mroczną historię swojej rodziny. Aby ją wyjaśnić, musi się cofnąć do najbardziej ponurego rozdziału dwudziestowiecznej historii i poznać dramatyczne losy swojej prababki – słynnej śpiewaczki operowej Elisabeth Malpran i jej córki Deborah. Splot miłości, winy i pojednania zniszczył obie kobiety i przez pokolenia rzucił cień także na życie Felicity.

Kup Miłość w czasach zagłady w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Miłość w czasach zagłady i

Konto usunięte
Konto usunięte

Opinia społeczności książki Miłość w czasach zagładyi

Książki 2023 Opinie 1137

Oceny książki Miłość w czasach zagłady

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miłość w czasach zagłady

To nie jest książka na moje nerwy. Przyznaję, że nie przeczytałem do końca i nie przeczytam. Nastawiłem się na romansidło z wojną w tle bez drastycznych scen. Książkę doceniam za wywarcie we mnie emocji tak wielkich, że odłożyłem ją na bok.

Wojna to okrutny czas zagłady, zniszczeń, mordów. To czas, w którym nikt nie chciałby się znaleźć. A mimo wszystko w takim okresie jest miejsce na miłość. Nie wszyscy się na nią odważą, lecz ci którzy to zrobią są bez wątpienia zwycięzcami. „Miłość w czasach zagłady” to powieść o ciężkich czasach, czasach kompletnego chaosu, zagłady, przelewu krwi. Hanni Münzer w doskonały sposób przedstawiła oblicze II wojny światowej z perspektywy matki, która pragnie ratować swoje dzieci i córki – pół-Żydówki – która pragnie pomścić ojca. Idealna powieść dla tych, którzy nie są za pan brat z historią, nie interesują się wojnami – ta książka sprawi, że pokochacie czytać książki z wątkami historycznymi.

Bardzo poruszająca historia i na swoje sposób ciężka. Człowiek kończy czytać z wieloma myślami. Wydaje mi się że nie jest to pozycja dla wszystkich, ale mi się bardzo podobała.

4223 użytkowników ma tytuł Miłość w czasach zagłady na półkach głównych
731 użytkowników ma tytuł Miłość w czasach zagłady na półkach dodatkowych

Hanni Münzer
Hanni Münzer
Hanni Münzer od najmłodszych lat przejawiała – ku utrapieniu rodziców i nauczycieli – nadzwyczaj żywą wyobraźnię i już jako sześciolatka pochłaniała każdą książkę, jaka wpadła jej w ręce. Z czasem mały mól książkowy przeistoczył się w pisarkę. W 2013 roku Hanni Münzer opublikowała debiutancką powieść Rybacy dusz (Seelenfischer),udane połączenie thrillera i romansu, którego akcja rozgrywa się we Włoszech. Literacki debiut świeżo upieczonej powieściopisarki przez siedem tygodni utrzymywał się na szczycie listy najlepiej sprzedających się e-booków. Na listę bestsellerów trafiły również dwa pozostałe tomy trylogii, która do tej pory sprzedała się w nakładzie ponad 330000 egzemplarzy i doczekała się 1400 recenzji na portalu amazon.de. Na początku 2014 roku ukazała się Miłość w czasach zagłady (Honigtot),powieść opisująca losy kilku pokoleń pewnej rodziny na tle dramatycznych wydarzeń od końca lat trzydziestych ubiegłego wieku, przez lata drugiej wojny światowej, aż po czasy współczesne. W kwietniu 2015 roku powieść została wznowiona przez renomowane wydawnictwo Piper Verlag i natychmiast trafiła na listę bestsellerów tygodnika „Der Spiegel”. Do tej pory książkę przeczytało ponad 550 000 niemieckich czytelników. W latach 2015/16 Miłość w czasach zagłady ukaże się w kilkunastu krajach, m.in. we Włoszech, w Hiszpanii, Polsce, Holandii, Turcji, Chinach i na Węgrzech. W planach jest również serial oparty na powieści. Po latach spędzonych m.in. w Seattle, Stuttgarcie i Rzymie Hanni Münzer osiadła z mężem i ulubionym psem w Górnej Bawarii. W chwilach wolnych od pisania czyta. Lub vice versa.

Liliowe dziewczyny Martha Hall Kelly
Liliowe dziewczyny
Martha Hall Kelly
Powieście, gdzie akcja toczy się w czasach II wojny światowej w zdecydowanej większości mnie nie rozczarowują. Nie zawsze zachwycają, ale czasami są po prostu dobre lub średnie. Sądziłam, że „Liliowe dziewczyny” będą książką, której będę chciała po przeczytaniu się pozbyć, ale stwierdzam, że pióro Marthy Hall Kelly zdecydowanie przypadło mi do gustu. Ravensbrück. Dla nas brzmi jak nazwa miejscowości w Niemczech. Dla setek tysięcy kobiet to koszmar. Piekło na ziemi. Jedną z takich kobiet jest Kasia Kuśmierczyk, która trafia do Ravensbrück, gdy została złapana podczas wykonywania zadania dla podziemia. Razem z nią do obozu trafia siostra Zuzanna, mama Halina i młodsza siostra chłopaka, w którym Kasia się podkochiwała – Lusia. Tam cała czwórka spotyka Hertę Oberheuser, która została lekarką obozową i przeprowadzała na młodych, zdrowych kobietach eksperymenty. Eksperymenty, które zniszczyły ich życie i zdrowie. Losy Herty i Caroline Ferriday złączą się dzięki Kasi. Poznajcie powieść o dramacie Królików z Ravensbrück. Od razu mówię, że nim losy tych kobiet splotą się ze sobą przeczytacie prawie całą książkę. Czy to wada? Może trochę, bo czytelnik pragnie dowiedzieć się tego wcześniej. Książka podzielona jest na trzy części, a każdy rozdział pisany jest z perspektywy innej kobiety. Rozdziały, w których narratorką była Caroline – nowojorska filantropka i bliska współpracownica konsula Francji – nużyły mnie. Dużo większe zainteresowanie czułam podczas czytania losów Kasi i Herty. Wtedy byłam najbardziej zaangażowana w książkę. Cieszyłam się, że postać Kasi po wojnie nie wróciła od razu do siebie, że to wszystko odcisnęło na niej swoje głębokie piętno. To było prawdziwe i realne. Przecież obóz, eksperymenty, głód, widmo śmierci – to wszystko musiało się odbić na Kasi i jej psychice. Słyszałam o Ravensbrück, ale nigdy tak naprawdę się tym nie zainteresowałam. Dzięki książce „Liliowe dziewczyny” przede wszystkim poszerzyłam swoją wiedzę, a na dodatek znalazłam kolejny temat do zagłębienia. Chętnie sięgnę po „Rosyjskie róże”, które opowiadają o I wojnie światowej i obaleniu cara w Rosji. Jestem ogromnie ciekawa jak autorka podeszła do tego tematu. "Poczułam, jak zalewa mnie fala la douleur; to jedno z tych francuskich określeń, które nie dają się dobrze przetłumaczyć, a oznaczają "ból wywołany czymś, czego się bardzo pragnie, a czego nie może się mieć"." ~ Martha Hall Kelly, Liliowe dziewczyny, Warszawa 2016, s. 92.
Adrianna__ - awatar Adrianna__
Paryski architekt Charles Belfoure
Paryski architekt
Charles Belfoure
Debiut powieściowy Amerykanina o polskich korzeniach, Charlesa Belfoure'a stał się bestsellerem „The New York Times'a” i wcale mnie to nie dziwi. Autor wie bowiem, jak grać na emocjach, a i sztukę opowiadania opanował w stopniu wysoce przewyższającym niektórych powieściopisarzy. Umiejętnie wykorzystał w tej powieści wszystko to, co dobrze się sprzedaje i odniósł wydawniczy sukces. Mamy więc akcję osadzoną w okupowanym Paryżu (a to chyba ulubione miasto fabuł powieści popularnych),bohatera uosabiającego francuski model życia (elegancja, zamiłowanie do pięknych kobiet, wrażliwość na sztukę) i bardzo nośny temat- ratowanie Żydów przed eksterminacją w czasie II wojny światowej. Jest też dużo refleksji na temat architektury Paryża i jego przewagi nad topornym Berlinem (w końcu autor jest architektem). Nie jest to książka wybitna, raczej po prostu sprawnie napisana powieść okołohistoryczna, którą bardzo dobrze się czyta. Fabuła jest spójna, bohaterowie mają charakter, a klasyczna forma narracji sprawdza się znakomicie. Ja sama czułam wręcz przymus przeczytania kolejnego rozdziału, żeby zaspokoić swoją ciekawość co do dalszych losów bohaterów. I choć powieści na podobny temat jest mnóstwo, ta ma w sobie jakiś wdzięk i autentycznie wciąga. Główną osią fabuły i najmocniejszym jej punktem jest główny bohater, który mnie bardzo intrygował. To młody architekt, Lucien, który w 1942 roku dostaje od paryskiego milionera ofertę- ma zaprojektować w eleganckim apartamencie kryjówkę, w której mogliby się ukryć Żydzi w razie nalotu gestapo. W zamian, oprócz sowitej zapłaty, Lucien dostaje kontrakt- marzenie każdego architekta- projekt dużej fabryki amunicji. Tak zaczyna się podwójna kariera bohatera. Jego skrytki są tak genialne, że pewien niemiecki oficer wpada wręcz w obsesję, by je wykryć i poznać ich autora, a jednocześnie robi duże wrażenie na Niemcach swoim nowoczesnym podejściem do architektury, czego dowodem są zaprojektowane fabryki. Autor stworzył więc postać, który daje świeczkę Panu Bogu, ale i diabłu ogarek zapali. Lucien nie jest bowiem świetlanym bohaterem. Projektowanie schowków to dla niego przede wszystkim wyzwanie zawodowe, a nie misja ratowania ludzkich istnień. Na początku nie rozumie nawet, dlaczego bogaty Francuz chce ryzykować życie dla „cholernych Żydów”. Każda kolejna kryjówka zmienia jego podejście do sprawy i wprowadza go w niebezpieczną grę, w której stawką staje się jego życie. Podobało mi się to, że Belfoure nie tworzy postaci jednowymiarowych. Lucien, czy niemiecki oficer Herzog to bohaterowie zaskakujący i dynamiczni. Co prawda Alaine, Adele, czy Schlegal są narysowani znacznie mniej subtelną kreską, ale nie zostali też przerysowani, więc akceptuję ich kreacje, podobnie jak postaci Maneta czy Bette. Nie porównywałabym tej powieści z „Dziennikiem Anny Frank”, jak uczyniono to na okładce (bardzo ładnej zresztą),ale w kategorii powieści obyczajowych z wojną w tle „Paryski architekt” wypada całkiem dobrze. A stworzenie bohatera, który musi dokonać wyboru między zawodową pasją i możliwością spełnienia a sumieniem i miłością do drugiego człowieka nadaje jej głębi. Ja zostałam przez autora kupiona, dlatego polecam tę książkę tym, którzy lubią się wzruszać. A przy okazji dowiecie się trochę o architekturze.
Anna-Maria - awatar Anna-Maria
oceniła na71 rok temu
Dziewczyna z daleka Mag­da­ Knedler
Dziewczyna z daleka
Mag­da­ Knedler
Książkę czytało mi się jakoś długo. Parę razy chciałam ją porzucić,bo naprawdę nie chciało mi się po nią sięgnąć ale jednocześnie ciekawa byłam zakończenia tej historii. No i styl autorki przypadł mi do gustu. Akcja książki dzieje się w 2016 roku ale dzięki jednej bohaterce cofamy się do czasów IIWŚ i właśnie przez te wspomnienia czytałam dalej, bo czasy obecne strasznie mnie nudziły. Mamy czwórkę bohaterów Nataszę prawie stuletnią staruszkę,która to zaczyna snuć swoją historię z czasów wojny i zsyłce do łagrów. Natasza jest twardą babką,którą ja osobiście bardzo polubiłam za jej bezpośredniość i złośliwość. Następnie wnuczka Nataszy Milena, na którą każdy oprócz babci woła Lena. Pisze ona książki o wojnach obecnych i przyszłych. Aktualnie ma krótki urlop,który spędza u babci, a później planuje udać się na Sybir. Ona była dość wkurzająca, mało zdecydowana i egoistyczna. Artur Adams, Anglik,którego w pewien zimowy poranek Lena znalazła kompletnie pijanego i nie przytomnego pod krzakiem w ogrodzie Nataszy. Obie nigdy go na oczy nie widziały a jednak on celowo ukrył się pod tym krzakiem i czekał aż nastanie przyzwoita godzina na odwiedziny. Po co? To juz sami musicie przeczytać żeby wiedzieć. Wojtek,policjant, który w sumie tak szczerze to nie wiem po co jest,bo nic nie wnosi do tej historii. No może poza gotowaniem... ale naprawde bez niego historia byłaby taka sama. Całość oceniam 7/10 bo jednak historia mnie wciągnęła no i styl autorki bardzo fajny. Zaczytanego książkoholicy 📖❤️
KaRoLcIa - awatar KaRoLcIa
oceniła na73 miesiące temu
Esesman i Żydówka Justyna Wydra
Esesman i Żydówka
Justyna Wydra
Ach, te wojenne dramaty i miłość. Zakazane uczucie, które nie miało prawa mieć miejsce. Nic więc dziwnego, że Justyna Wydra Esesmanem i Żydówką z miejsca mnie kupiła. Kwiecień 1943 rok. W wyniku likwidacji krakowskiego getta tamtejsza ludność w wagonach bydlęcych została wywieziona do Auschwitz. Jedynie młoda Żydówka Debora wyskakuje z pociągu i ze złamaną nogą ukrywa się w krzakach. Tam zastaje ją Bruno Kramer, oficer SS. Co powinno już oznaczać śmierć dziewczyny, przybiera nieoczekiwany obrót. A drogi Debory i Bruna nie raz przetną się w dramatycznych okolicznościach. Nie jest żadną tajemnicą, że mam ogromną słabość do wojennych opowieści, zwłaszcza z wątkiem żydowskim. Przede wszystkim porusza mnie gehenna ludzi, walka o przetrwanie i próba zachowania człowieczeństwa w obliczu wszechobecnego bestialstwa. A historia opowiedziana w Esesmanie i Żydówce idealnie wpisuje się w ten nurt. Tu gra toczy się o najwyższą stawkę, tu niebezpieczeństwo jest nieustannie na wyciągnięcie ręki, a świadomość kontaktu i pomocy temu, kto winien być traktowany jak wróg jest wciąż obecne. Na tym Justyna Wydra buduje opowieść w której przeszłość i teraźniejszość przeplata się ze sobą. Z losów pary bohaterów sprzed 1943 poznajemy ich jacy byli przed powszechną katastrofą, jak również ich relacje łączące ich z bliskimi. Dwie osoby całkowicie inaczej wychowane, wyznające odmienny światopogląd. Z jednej strony Debora wiodące zwykłe życie pełne marzeń o przyszłości, z drugiej Bruno z każdym dniem zafascynowany siłą i ideologią narodowego socjalizmu. Wraz wybuchem wojny nie tylko ich sposób postrzegania świata, ale oni sobie wystawieni zostają na dokonanie tego jednego wyboru, od którego zależy dosłownie wszystko. Zarówno z bliska przyglądamy się konspiracji, jak również szeregom SS i na tym tle rodzącą się miłość. Ta zakazana, ta którą trudno zaakceptować, ale nie dająca się stłamsić tym, co stoją po przeciwnych stronach barykady. Tylko, czy wobec okrucieństwa wojny i nowego powojennego porządku, uczucie kochanków ma szansę przetrwać? To, co urzeka najmocniej w tej powieści to Debora i Bruno. Dwoje, samotnych ludzi, których spotkało coś, czego nigdy by się nie spodziewali. Niejednokrotnie w próbie zachowania człowieczeństwa, zmuszeni są postąpić wbrew regułom, wbrew otoczeniu. Nieustannie prześladuje ich widmo śmierci, mimo to nieustannie ich drogi krzyżują się. Przyciągają siebie niczym magnes. Tylko będąc we dwoje mogą zapomnieć chociaż na chwilę o wszechogarniającym piekle. Powieść stanowi typowy romans historyczny, który z ogromnym realizmem oddaje realia epoki. Justyna Wydra z ogromną czułością, delikatnością snuje opowieść o miłości. Jednocześnie nikogo nie ocenia, każdemu daje szansę na przedstawienie własnych racji. Niewątpliwie bardzo mocno angażuje emocjonalnie czytelnika. I może zwłaszcza w pierwszej części nie ma zbyt wiele fajerwerków, to jest poprawnie napisana historia oddająca życie i uczuciowe zmaganie się dwójki ludzi, którzy mogą liczyć tylko na siebie. Esesman i Żydówka w pełni rozbrzmiewa i nasuwa mnóstwo myśli o powieści wtedy, gdy pada ostatnie zdanie.
Piotr - awatar Piotr

Cytaty z książki Miłość w czasach zagłady

Miłość jest jedyną miarą ludzkich pragnień, tylko miłość jest zdolna znieść granice między bogactwem a biedą, arystokracją a mieszczaństwem, a nawet między rasami. Tylko ona sięga aż poza śmierć.

Rozwiń
Hanni Münzer Miłość w czasach zagłady Zobacz więcej

A przecież prawda zawsze kieruje się własnymi prawami. Kiedy najmniej się tego spodziewamy, wypływa na powierzchnię jak pęcherzyk powietrza, by rzucić nam w twarz oskarżenie.

Rozwiń
Hanni Münzer Miłość w czasach zagłady Zobacz więcej

Nie ma na świecie rzeczy, której należy się bać, za to jest wiele takich, dla których warto dać z siebie wszystko".