Kiedy byłem dziełem sztuki

Okładka książki Kiedy byłem dziełem sztuki autora Éric-Emmanuel Schmitt, 9788324026333
Okładka książki Kiedy byłem dziełem sztuki
Éric-Emmanuel Schmitt Wydawnictwo: Znak Literanova literatura piękna
Lorsque j'etais une oeuvre d'art
2014-11-03
2007-01-01
Maria Braunstein

Kup Kiedy byłem dziełem sztuki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kiedy byłem dziełem sztuki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kiedy byłem dziełem sztuki

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

Specyficzna powieść. Całkowicie nierealna historia. A jednak pokazuje cała prawde. O byciu na pokaz. O dążeniu do tego, aby zadowolić innych w tym zapominając o sobie.
Książka dobra dla tych, co lubią przekaz psychologiczny, wyczytywać głębie. Dla osób które śledzą jedynie fabułę oczekując od niej akcji- będzie nudna.

Hm, nie wiem co o tej książce sądzić, zaskoczyła mnie. Opisuje dość drastyczną metodę odnajdywania siebie i tego, co w życiu ważne. Pokazuje, jak bardzo można w siebie zwątpić i widzieć w najgorszym świetle przez porównywanie się i złe słowo. Jest też o potrzebie bycia zauważonym, dostrzeżonym, podziwianym. Bardzo ekstrawagancka i odważna książka, która jest trochę dystopią, a trochę przypowieścią.
Uderzało mnie i męczyło całą książkę, że nie nastąpił nigdy szczegółowy opis tego "dzieła sztuki", wręcz autor celowo tego unikał.
Koniec dość idealistyczny i moralizatorski, w ogóle postać Fiony i ojca bardzo wyidealizowana.
Fajnie, że w zakończeniu pokazane jest, że on wciąż idzie jakąś drogą, wciąż czasem w siebie nie wierzy i nie rozumie, jaki to ma sens.

8777 użytkowników ma tytuł Kiedy byłem dziełem sztuki na półkach głównych
1525 użytkowników ma tytuł Kiedy byłem dziełem sztuki na półkach dodatkowych

Éric-Emmanuel Schmitt
Éric-Emmanuel Schmitt
Francuski dramaturg, eseista i powieściopisarz, z wykształcenia filozof. Swoją pierwszą powieść napisał w wieku 11 lat. Uczęszczał do École Normale Supérieure, jednej z przodujących francuskich uczelni humanistycznych. Zdobył tam najbardziej prestiżowy z francuskich certyfikatów nauczycielskich oraz doktorat z filozofii. Na świecie jest znany głównie jako twórca teatralny. Pierwszym krokiem do sławy była sztuka „Don Juan on Trial” wystawiona w 1991 roku i następnie wspierana przez Royal Shakespeare Company. Następna sztuka, „The Visitor” z 1993 roku, była triumfem, który przyniósł autorowi trzy Molièry (dla najlepszego aktora, odkrycia teatralnego i przedstawienia). Sztuka była tłumaczona i wystawiana na całym świecie. Wersja muzyczna została przygotowana przez Théâtre Impérial de Compiègne i wystawiana w Operze Londyńskiej. Po dwóch sukcesach Schmitt porzucił pracę wykładowcy filozofii na Uniwersytecie w Savoir, aby zostać pisarzem pełnoetatowym. Następnym osiągnięciem stała się sztuka Enigma Variations, uznawana za najbardziej popularną pracę Schmitta na świecie. W ciągu zaledwie dekady stał się jednym z najpoczytniejszych francuskojęzycznych autorów na świecie. Jego książki tłumaczone są na 35 języków, a sztuki wystawiane w ponad czterdziestu krajach. Książki Schmitta w większości bazują na sztukach teatralnych o tych samych tytułach.

Cytaty z książki Kiedy byłem dziełem sztuki