Zmysłowy świat Kate Bush

Maciej Płaza

Kup Zmysłowy świat Kate Bush w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zmysłowy świat Kate Bush

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zmysłowy świat Kate Bush

No cóż, ocena tak wysoka, bo muszę przyznać, że nie jestem w tym przypadku obiektywny; po prostu uwielbiam Kate Bush. I myślę, że to biografia właśnie dla fanów Kate, zwykły czytelnik, który nie jest zafascynowany piosenkarką, może dojść do wniosku, że jest to pozycja zbyt przegadana. Ja jednak chłonąłem każdą informację płynącą z tej lektury. Dzięki tej książce zakochałem się w Kate Bush jeszcze bardziej. Natomiast musiałem odjąć trochę z oceny przez samego autora, który próbuje usprawiedliwiać za wszelką cenę niektóre zachowania Kate, a następnie jego stosunek do piosenkarki zmienia się o 180 stopni przy ocenie jej albumów; jest bardzo krytyczny (?). Czasami miałem wrażenie, że jest bardziej zafascynowany jej osobą, niż jej muzyką.

Bardzo intensywna lektura, ale chyba biografia Kate Bush nie mogła być inna. Ta wyjątkowa artystka była jedną z pionierów współczesnego popu, a jej obecność w kulturze masowej mocno się zaznaczyła, choć nie zawsze w sposób wyraźnie zauważalny. To o tyle ciekawe, że sama piosenkarka od dekad stroni od udziału w mediach lub imprezach masowych.

Graeme Thomson skrupulatnie opisał karierę Kate Bush od pozornie nieopierzonego kaczątka do w pełni spełnionej artystki. Od samego początku, już od pierwszej płyty, przyświecał jej konkretny cel i zaskakująco skrystalizowany obraz własnej twórczości. Jej dyskografia jest pełna eksperymentów, które bardzo rzadko okazują się być nietrafione, a zawsze wymagające.

Wyrazista, kontrowersyjna, na tyle ekscentryczna i wymykająca się kategoryzacji, że dla wielu zupełnie niestrawna – jest zjawiskiem, którego fenomen nawet dziś trudno pojąć z czysto analitycznego punktu widzenia. Thomson próbuje to zrobić, ale uczula czytelnika, że jedyne co może mu zaoferować, to bynajmniej nie odpowiedź na pytanie: „Kim jest Kate Bush?”, ale propozycja wspólnej wycieczki po jej muzycznej biografii, po której może znajdziemy na to odpowiedź sami.

Warto odnotować, że nie jest to typowa biografia artysty. Jest trochę prywaty, nawet sporo o rodzicach i braciach piosenkarki, ale nie znajdziemy w „Zmysłowym świecie Kate Bush” zbyt wielu anegdot z jej życia codziennego. To przede wszystkim rozbieranie na czynniki pierwsze twórczości i analizowanie jej jako kompozytorki, piosenkarki, reżyserki teledysków i swoich filmów oraz częściowo aktorki przybierającej w swych dziełach przeróżne wcielenia.

Książka pozwala zrozumieć twórczość Kate Bush – być może mniej ją samą. Na pewno dzięki niej bardziej świadomie spoglądam na jej dokonania, jeszcze mocniej doceniając skomponowane utwory, choć nie zawsze zgadzałam się z opinią autora w ocenie piosenek czy teledysków.

Graeme Thomson skrupulatnie...

6,5/10