Zaklęty dwór

Walery Łoziński Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie powieść przygodowa
powieść przygodowa
1987-01-01
1987-01-01

Kup Zaklęty dwór w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zaklęty dwór

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaklęty dwór

W latach 70 - tych oglądałem siedmioodcinkowy serial TY zrealizowany na podstawie książki z niezapomnianym R. Wilhelmim, K. Jasińskim i B. O'Ya w głównych rolach.
Kryminałów nie czytam, ale w tym wypadku zrobiłem wyjątek.
To podobno PIERWSZA polska powieść sensacyjno- przygodowo-detektywistyczna.
Takiej okazji nie mogłem odpuścić.
Myślę, że każdy, przynajmniej z ciekawości, powinien przeczytać i sam ocenić.
Ja tego nie zrobię, chociaż czytało się dobrze.
Zdaję sobie sprawę, że książka jest atrakcyjna tylko dla miłośników tego typu literatury.
POLECAM !!!

Kryminałów nie czytam, ale w tym wypadku zrobiłem wyjątek.
To podobno PIERWSZA polska powieść sensacyjno- przygodowo-detektywistyczna.
Takiej okazji nie mogłem odpuścić.
Myślę, że każdy, przynajmniej z ciekawości,...

nigdy nie spodziewałam się, że w polskim romantyzmie znajdę powieść przygodową, awanturniczą z ciekawym wątkiem powieści gotyckiej, muszę przyznać, ze trochę nieznana perełka.
choć potrzebowała czasu na rozwinięcie się, to miała momenty kiedy nie mogłam jej odłożyć, co sprawiało, że była to zdecydowanie przyjemna lektura.
łączyło się tutaj trochę wątków historycznych i niepodległościowych, które znamy dobrze z utworów Mickiewicza i Słowackiego, ale w "Zaklętym dworze" łączą się z gotyckim zamczyskiem, duchami i wielką tajemnicą, która dla nas nie jest tak oczywista.

łączyło się tutaj trochę wątków historycznych i...

Sięgnęłam po tę książkę zachęcona opisem, że jest to pierwsza polska powieść detektywistyczna. Przecieranie szlaków nie jest łatwe i tutaj nie do końca się to udało, bardzo szybko czytelnik zorientuje się w tej zagadce ;) Do końca liczyłam, że czeka na mnie jakiś plot twist, niestety złudne były te nadzieje. Pomimo to lektura była przyjemna i wciągająca, bohaterowie budzili moją sympatię, a niektóre dialogi wywoływały szczery uśmiech. Nie da się jednak nie wyczuć tutaj nutki inspiracji „Panem Tadeuszem”.

567 użytkowników ma tytuł Zaklęty dwór na półkach głównych
147 użytkowników ma tytuł Zaklęty dwór na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zaklęty dwór

Cytaty z książki Zaklęty dwór

Walery Łoziński Zaklęty dwór Zobacz więcej