The Bell Jar

- klasyka
- 2001-04-09
- 2001-04-09
When Esther Greenwood wins an internship on a New York fashion magazine in 1953, she is elated, believing she will finally realise her dream to become a writer. But in between the cocktail parties and piles of manuscripts, Esther's life begins to slide out of control. She finds herself spiralling into depression and eventually a suicide attempt, as she grapples with difficult relationships and a society which refuses to take women's aspirations seriously.
The Bell Jar, Sylvia Plath's only novel, was originally published in 1963 under the pseudonym Victoria Lucas. The novel is partially based on Plath's own life and has become a modern classic. The Bell Jar has been celebrated for its darkly funny and razor sharp portrait of 1950s society and has sold millions of copies worldwide.
Kup The Bell Jar w ulubionej księgarni
Oceny książki The Bell Jar
26815 użytkowników ma tytuł The Bell Jar na półkach głównych- Przeczytane 14 845
- Chcę przeczytać 11 551
- Posiadam 2 401
- 2019 133
- 2021 122
- Klasyka 120
- Literatura amerykańska 102

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Bell Jar
Smutna, ciekawa historia. Troszkę wolna i mało zaskakująca.
Smutna, ciekawa historia. Troszkę wolna i mało zaskakująca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze, to książka totalnie nie przypadła mi do gustu. Jestem nią zawiedziona, gdyż uwielbiam wiersz Sylvii Plath -„Zdarzenie” i był/jest wielki rozgłos na tę autorkę, dlatego myślałam, że książka też mi się spodoba. Jednak już po przeczytaniu kilku rozdziałów wiedziałam, że to nie to.
Książka z serii „Young adult”, dla mnie strasznie naiwna. Rozumiem, że przedstawia problemy psychiczne, z jakimi borykała się bohaterka, ale po tak wielkiej autorce spodziewałam się czegoś innego…
Podobną tematykę w swojej książce oraz problemy psychiczne miał Osamu Dazai, i w powieści „Zatracenie” była ta depresja lepiej pokazana. Tutaj wzięła się ni stąd ni z owąd. Sama postać bohaterki też mnie denerwowała.
Nie poleciłabym tej książki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z serii „Young adult”, dla mnie strasznie naiwna. Rozumiem, że przedstawia...
Znakomity (auto)portret młodej kobiety, doręczonej bezsensem istnienia i rozwijającą się depresją. Świetny język autorki, błyskotliwość, dynamiczna historia, fajnie budowany klimat najpierw zagubienia, później jakiejś formy szaleństwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo ważna dla mnie książka, która pomogła mi zrozumieć ludzi borykających się z choroba psychiczną. Jest też zabawna i świetnie napisana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie zrobiła na mnie wrażenia. Mam poczucie że jest taka zwykła, prosta - dla młodzieży. Wiadomo przykro się robi gdy można wyczytać, że była to poniekąd autobiografia przed popełnieniem samobójstwa. Poczytałam ją głównie ze względu na pozytywne opinię. Czyta się szybko i przyjemnie chociaż zgubiłam watek, gdy z pisania książki zaczęła mieć próby samobójcze, jakby to wszystko stalo sie nagle. Nie przeczytałabym jej drugi raz.
Książka nie zrobiła na mnie wrażenia. Mam poczucie że jest taka zwykła, prosta - dla młodzieży. Wiadomo przykro się robi gdy można wyczytać, że była to poniekąd autobiografia przed popełnieniem samobójstwa. Poczytałam ją głównie ze względu na pozytywne opinię. Czyta się szybko i przyjemnie chociaż zgubiłam watek, gdy z pisania książki zaczęła mieć próby samobójcze, jakby to...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoim zdaniem na korzyść wpływa tutaj pewnego rodzaju chaotyczność fabuły i poruszanych wątków, co idealnie odwzorowuje gonitwę i natłok myśli, które towarzyszą głównej bohaterce. Wpływa to na ogólny odbiór książki jako autobiografii, bo oprócz faktów z życia Sylvii Plath, które są przeplatane z losami Esther, mamy tutaj do czynienia z zatarciem granic pomiędzy celowym zabiegiem literackim, a niemożnością złożenia historii w jednolitą i logiczną całość związaną z pogłębiającą się depresją autorki. Uważam, że jest to pozycja, po którą zdecydowanie warto sięgnąć, nie tylko ze względu na fakt, że jest to jedyna powieść napisana przez Plath, ale również dlatego, że bardzo dobrze oddaje ona uczucia i rozterki, które targają osobami zmagającymi się z problemami psychicznymi.
Moim zdaniem na korzyść wpływa tutaj pewnego rodzaju chaotyczność fabuły i poruszanych wątków, co idealnie odwzorowuje gonitwę i natłok myśli, które towarzyszą głównej bohaterce. Wpływa to na ogólny odbiór książki jako autobiografii, bo oprócz faktów z życia Sylvii Plath, które są przeplatane z losami Esther, mamy tutaj do czynienia z zatarciem granic pomiędzy celowym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTop totalny chyba po raz pierwszy trafnie opisano depresje w książce
Top totalny chyba po raz pierwszy trafnie opisano depresje w książce
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWybitna! Arcydzieło!
Co może wiele powiedzieć - Sylvia Plath była genialna w swoim fachu.
Polecam serdecznie!!
Wybitna! Arcydzieło!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wciągnęła mnie w otchłań rozpaczy głównej bohaterki i przedstawiła ludzka psychikę z, chyba najbardziej, realistycznej strony.
Co może wiele powiedzieć - Sylvia Plath była genialna w swoim fachu.
Polecam serdecznie!!
czytając tę książkę odnosiłem wrażenie, że jest to literatura skierowana przede wszystkim do kobiet, do nastolatek, które wchodzą w dorosłość, że nas, facetów nie będą interesować te wszystkie damskie problemy, które często uważamy za błahe.
nic bardziej mylnego. po przeczytaniu mogę śmiało stwierdzić, że książka jest bardzo interesująca i prawdopodobnie spodoba się również mężczyznom, pomagając zrozumieć i rozjaśnić mgliste kobiece fanaberie, które nie są wcale takie banalne jak to się nam niejednokrotnie wydaje. dodatkowo, sprawnie i szybko się ją czyta, a styl autorki jest momentami niemal poetycki.
fabuła traktuje o 19-letniej Esther, która przyjeżdża do Nowego Jorku na miesięczny staż dziennikarski. od samego początku nie potrafi się odnaleźć w wielkim mieście, nie interesują ją imprezy, nie dogaduje się z rówieśniczkami, odczuwa pustkę. po powrocie do rodzinnego domu, pogrąża się w smutku i depresji, która doprowadza ją do choroby psychicznej i kilku prób samobójczych.
dlaczego ta książka mi się podobała? bo jest prawdziwa. zawiera wątki autobiograficzne, które tylko wzmocniają esencję tej smutnej historii. a historia ta jest także smutna w realu, ponieważ kilka miesięcy po wydaniu Szklanego klosza, #SylviaPlath popełniła samobójstwo. oto opis jej ostatnich chwil na ziemi:
"11 lutego 1963 roku Sylvia Plath, jedna z najbardziej tajemniczych pisarek XX wieku, popełniła samobójstwo przez zatrucie gazem. Ciało poetki zostało znalezione w kuchni. Jej dzieci przebywały w tym czasie w pokoju obok. Plath przed śmiercią przygotowała dla nich śniadanie.
Otworzyła okno w pokoju dzieci. Drzwi w ich pokoju uszczelniła ręcznikami od zewnątrz. Zamknęła się w kuchni, uszczelniła drzwi. Otworzyła piec gazowy. I uklękła, składając twarz na wieko pieca
Rano do mieszkania poetki zadzwoniła pielęgniarka Myra Norris. Nikt nie odpowiedział, ale pielęgniarka dostrzegła płaczące dzieci w oknie sypialni. Pracujący w pobliżu robotnik pomógł jej wyważyć drzwi."
jest to jedna z lepszych książek jakie czytałem. na jej podstawie NIE nakręcili filmu "przerwana lekcja muzyki" z Winioną Ryder i Angeliną Jolie. autorką była Susanna Kaysen.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonic bardziej mylnego. po przeczytaniu mogę śmiało stwierdzić, że książka jest bardzo interesująca i prawdopodobnie spodoba się...
To zdecydowanie nie moja bajka. Nie wiem o co chodzi z modą na S. Plath. Nie chcę wielbicieli podejrzewać, że pociąga ich raczej życiorys poetki niż jej twórczość. Szklany klosz mnie zmęczył. Za gęste, za ciężkie, momentami przestarzałe. Miałem podobne odczucie przy czytaniu Buszującego w zbożu. Nie sądzę abym w dającej się przewidzieć przyszłości wziął jeszcze do ręki coś S. Plath. Niech spoczywa w pokoju.