Zostań przy mnie

- Stay Close
- 2013-03-20
- 2013-03-20
- Zbigniew A. Królicki
Megan Pierce wiedzie życie będące ucieleśnieniem American Dream: u boku męża. w domu z ogrodem i basenem, realizując się jako matka nastoletnich dzieci i żona. W jej przypadku stabilizacja nie jest jednak równoznaczna z osobistym szczęściem. Megan tęskni za swoją bujną przeszłością striptizerki w Vegas i Atlantic City, za pełnymi pożądania spojrzeniami mężczyzn, za pulsującą muzyką i migoczącymi światłami sceny. Ray Levine stał kiedyś u progu wielkiej kariery w dziedzinie fotoreportażu, niestety życie dało mu wycisk i zawodowo spadł na samo dno: pracuje jako paparazzi do wynajęcia w agencji świadczącej usługi niedoszłym celebrytom. Swoje frustracje topi w alkoholu. Broome jest detektywem, któremu nie daje spokoju sprawa zagadkowego zniknięcia przykładnego ojca rodziny, Stewarta Greena. Sprawa sprzed lat, której nie udało mu się rozwiązać. Choć niedługo przechodzi na emeryturę, wciąż prowadzi śledztwo i regularnie raz w roku odwiedza rodzinę zaginionego.
Megan, Ray i Broome. Troje ludzi połączonych skrywanymi za fasadą codzienności sekretami, których istnienia nie podejrzewają nawet ich najbliżsi. Wiele lat temu w ich życiu wydarzyło się coś, co teraz może je ostatecznie zrujnować. Kolejne tajemnicze zaginięcie mężczyzny w święto Mardi Gras, dokładnie w siedemnastą rocznicę zniknięcia Greena, doprowadzi do ujawnienia łańcucha zbrodni, których nikt dotąd ze sobą nie powiązał...
Kup Zostań przy mnie w ulubionej księgarni
Oceny książki Zostań przy mnie
10403 użytkowników ma tytuł Zostań przy mnie na półkach głównych- Przeczytane 7 055
- Chcę przeczytać 3 245
- Posiadam 1 527
- Harlan Coben 167
- 2013 69
- 2022 63
- 2014 52
- 2018 45

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zostań przy mnie
Czytając książkę „Zostań przy mnie” Harlana Cobena miałam wrażenie, że każda kolejna strona przynosi nowe pytania. Ta powieść od początku wzbudziła moją ciekawość i sprawiła, że chciałam dowiedzieć się więcej. Autor potrafi stworzyć atmosferę tajemnicy, która towarzyszy czytelnikowi niemal przez cały czas.
Podczas lektury najbardziej zwróciłam uwagę na emocje bohaterów i to, jak ich przeszłość wpływa na teraźniejszość. Dzięki temu historia wydaje się bardziej realistyczna i skłania do zastanowienia się nad tym, jak nasze wybory mogą wpływać na dalsze życie.
Język książki jest prosty i przystępny, dlatego czytało mi się ją szybko i z dużym zainteresowaniem. Często miałam ochotę przeczytać jeszcze jeden rozdział, żeby zobaczyć, co wydarzy się dalej.
Po przeczytaniu tej książki mogę powiedzieć, że była to dla mnie ciekawa i wciągająca lektura. „Zostań przy mnie” to powieść, która potrafi zainteresować czytelnika i pozostawia po sobie wiele przemyśleń.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodczas lektury najbardziej zwróciłam uwagę na emocje bohaterów i...
Naprawdę dobra książka! Idealna na jeden wieczór, wciąga. Jedna z lepszych książek autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z lepszych pozycji, autor szybko wkracza w akcję. Bez zbędnych opisów, przyjemna na jeden wieczór. Historia również wciągająca.
Teraz czas na ekranizację.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeraz czas na ekranizację.
Najnudniejsza książka, jaką do tej pory przeczytałam. Nie wiem, o czym ona jest. Jakiś gość bardzo dawno temu zaginął i po 17 latach znowu ktoś zaginął i chyba jakiś detektyw prowadzi śledztwo. Rozmawia z damami lekkich obyczajów. Pod koniec książki dowiedziałam się o zabójstwie i o morderstwie. Straszna ta książka była, nie polecam nikomu. Nie polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMegan-Cassie, Rey, detektyw Broom, Lorreine - zabojca. Ciekawa, ale bez szału - zwrot akcji na plus.atlantic city, klub la Crema
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa rok 2026 zaplanowałem sobie powrót do starych i dobrych nawyków, a jednym z nich (oprócz codziennego kotłowania marihuany) był zwyczaj czytania książek by obniżyć sobie kortyzol, przetasować słownik w głowie albo żeby uniknąć choroby Alzheimera na stare lata. No i także po to by nie seplenić się przy zdaniach wielokrotnie złożonych podczas prowadzenia rozmowy.
Harlan Coben to wybór pewny i sprawdzony, a "Zostań przy mnie" to powrót po latach, bo już kiedyś przeczytałem tę pozycję. Nie zawiodłem się po raz drugi i wiem, że będę miał więcej styczności z twórczością autora w niedalekiej przyszłości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHarlan...
Przy Cobenie jak zwykle nie można się nudzić. Przeszłość bliskiej osoby, z którą mieszka się wiele lat często bywa niespodzianką, niestety czasami taką, którą chciałoby się nie pamiętać.
Nie spodziewa się, że jeden wyjazd w dawne miejsce może przynieść tyle zagrożeń i dziwnych przypadków. Okazuje się, że od jej ucieczki siedemnaście lat wcześniej, co roku ginie bez śladu jakiś mężczyzna. Megan chce pomóc policji, jednak jest wiele dziwnych, nieoczekiwanych zdarzeń, które komplikują śledztwo.
Książkę czyta się szybko i jak ktoś lubi kryminały, polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednak tak jak w przypadku Megan (w przeszłości Cassie) i Dave'a wszystko wraca ze zdwojoną siłą. Megan nie może zapomnieć tego, co przeżyła i zarazem swoich przyjaciół.
Nie spodziewa...
Jako wielka fanka Harlana Cobena, Zostań przy mnie po prostu mnie wciągnęło. Książka od pierwszych stron trzyma w napięciu, a zwroty akcji sprawiają, że nie można jej odłożyć. Uwielbiam, jak Coben łączy emocje, rodzinne tajemnice i sensację – tutaj wszystko jest perfekcyjnie wyważone.
Najbardziej urzekły mnie postacie – są realistyczne, pełne emocji i sekretów, które powoli wychodzą na jaw. Czyta się lekko, a jednocześnie historia wciąga jak wir i zostaje w głowie na długo po przeczytaniu ostatniej strony.
Dla każdego, kto kocha thrillery Cobena tak jak ja, Zostań przy mnie to obowiązkowa pozycja. Naprawdę warto!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajbardziej urzekły mnie postacie – są realistyczne, pełne emocji i sekretów, które powoli...
Zadziwiające, że po przeczytaniu kilkunastu książek Cobena nadal nie zauważam obniżenia poziomu, braku pomysłów czy podobnych wątków. Kolejny kryminał przeczytany z zapartym tchem, choć tym razem udało mi się prawidłowo wytypować zabójcę. Ciekawe wątki obyczajowe tylko dodają smaczku, a mnogość postaci wcale nie zaciemnia interesująco poprowadzonej historii. Jest tu wszystko- wielkie, choć skomplikowane uczucie, tajemnica która przeszkadza pójść naprzód, przeszłość, która nagle wraca wywracając spokojne dotąd życie do góry nogami. Niewątpliwie nie ma tu miejsca na nudę.