Zanim powiesz żegnaj

Okładka książki Zanim powiesz żegnaj autorstwa Harlan Coben, Reese Witherspoon
Okładka książki Zanim powiesz żegnaj autorstwa Harlan Coben, Reese Witherspoon
Harlan CobenReese Witherspoon Wydawnictwo: Albatros kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Gone Before Goodbye
2025-10-29
2025-03-26
2025-10-14
Janusz Ochab
Współpraca gigantów narracji – Reese Witherspoon i Harlana Cobena.

Dwa gorące nazwiska będące synonimami wciągającej fabuły – razem w jednym thrillerze, który nie pozwoli wam zasnąć.

„Zanim powiesz żegnaj” to suspens na miarę Oscara!

Niezłomna kobieta uwięziona w sieci kłamstw, którą sama pomogła stworzyć.

Poszukiwanie prawdy, za której ukrycie globalne elity są gotowe wiele zapłacić.

Ucieczka, która jest jedyną szansą na przeżycie.

Maggie McCabe zawsze żyła na krawędzi. Tylko człowiek z nerwami ze stali może zostać chirurgiem wojskowym, a tylko geniusz – zdobyć w tym zawodzie taką renomę jak ona. Ale wysoki prestiż nie ochronił jej przed tragedią.

Pozbawiona prawa wykonywania zawodu Maggie traci w życiu cel, ale nie pasję. Gdy dotyka dna, z niespodziewanej strony nadchodzi ratunek – były kolega po fachu, obecnie elitarny chirurg plastyczny świadczący usługi najbogatszym ludziom na świecie, prosi ją o przysługę.

W tajemniczej, zamkniętej klinice, ociekającej luksusem i dysponującej najnowszymi technologiami, o których zwykli ludzie jeszcze nie słyszeli, pewien człowiek potrzebuje pomocy. Maggie należy do niewielu lekarzy na świecie, którzy mogą jej udzielić. Zgadza się wkroczyć do świata niewypowiedzianego bogactwa i dotrzymać swojej części umowy. Kiedy jednak jej pacjent nagle znika bez śladu, Maggie wie, że musi uciekać, chyba że sama chce podzielić jego los…

Kup Zanim powiesz żegnaj w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Zanim powiesz żegnaj

Oceny książki Zanim powiesz żegnaj

Opinie i dyskusje o książce Zanim powiesz żegnaj

Jak dla mnie, to jedna z tych książek, która prosi się o ekranizację.
****
Harlan Coben to u mnie zawsze udany czas, zawsze coś zaskoczy, zawsze coś się zadzieje i po prostu wiesz, że to będzie dobra książka.
A duet z Reese Witherspoon powoduje, że czytasz i później w pracy myślisz… co tam się wydarzy, o co w tym chodzi i jak to się skończy.
****
Maggie jest chirurgiem plastycznym i dostaje propozycję od swojego dawnego wykładowcy szybkie zlecenie za ogromne pieniądze. Wyjazd do Rosji do pałacu jakiegoś oligarchy i wykonanie dwóch operacji, które mają ogarnąć jej problemy finansowe raz na zawsze. Brzmi jak plan idealny, ale wiadomo to by było za proste.
Bogactwo, plastyka, Dubaj, handel organami. To wszystko grubsza historia z podwójnym dnem niż się na początku wydaje.
Do tego jeszcze w tle jej zmarły mąż i przyjaciel, który zniknął. Co mają z tym wspólnego? Czy byli w to zamieszani? Bohaterka szybko się przekonuje, że wpakowała się w coś znacznie poważniejszego.
****
Ja się wciągnęłam bardzo i ciężko było mi odłożyć książkę, bo każdy moment nie był odpowiedni. Thriller z medycznym twistem totalnie trafił w mój gust.

Jak dla mnie, to jedna z tych książek, która prosi się o ekranizację.
Maggie jest chirurgiem...

Po przeczytaniu tej książki było mi żal papieru jaki został na nią poświęcony. Książka ma w sobie potencjał na rozbudowanie postaci, fabuły. Mam poczucie jakby opublikowali ją jeszcze w wersji roboczej.

Bardzo amerykańskie (w złym sensie). Zbieg okoliczności goni tu absurd, absurd goni bohaterów rodem z Jamesa Bonda, a bohaterowie gonią w piętkę, bo fabuła jest bzdurna i naciągana. Na plus jedynie sam warsztat pisarski, książka jest dobrze napisana, ale brakuje jej czegoś więcej.

3104 użytkowników ma tytuł Zanim powiesz żegnaj na półkach głównych
619 użytkowników ma tytuł Zanim powiesz żegnaj na półkach dodatkowych

Harlan Coben
Harlan Coben
Harlan Coben (ur. 1962 r.),współczesny amerykański pisarz, który uznanie w kręgu miłośników literatury sensacyjnej zdobył swoją trzecią książką, Bez skrupułów, opublikowaną w 1995 r. Jako pierwszy współczesny autor otrzymał trzy prestiżowe nagrody literackie przyznawane w kategorii powieści kryminalnej, w tym najważniejszą – Edgar Poe Award. Światowa popularność Cobena zaczęła się w 2001 roku od thrillera Nie mów nikomu, zekranizowanego w 2006 roku. Kolejne powieści, m.in. Na gorącym uczynku, Wszyscy mamy tajemnice, Zostań przy mnie, Schronienie, Kilka sekund od śmierci, Sześć lat później i Tęsknię za tobą, uczyniły go megagwiazdą gatunku i jednym z najchętniej czytanych autorów, także w Polsce. Twórczość pisarza wciąż budzi zainteresowanie filmowców: na podstawie prozy Cobena powstało kil­ka filmów i seriali, prawa do ekranizacji Tęsknię za tobą zostały kupione przez Warner Bros, a w ekranizacji Już mnie nie oszukasz główną rolę zagra Julia Roberts. Powieści Harlana Cobena, publikowane w 43 językach, sprzedały się już w ponad 70 milionach egzemplarzy na całym świecie.

Czytelnicy Zanim powiesz żegnaj przeczytali również

Fetysz Przemysław Piotrowski
Fetysz
Przemysław Piotrowski
Pisałem to już nieraz, ale powtórzę po raz kolejny: uwielbiam trylogie, które nigdy się nie kończą. Bez wątpienia do takich należy seria z komisarzem Igorem Brudnym. „Fetysz” jest ósmą książką w cyklu i, co cieszy najbardziej, nie jest to ostatnie słowo autora – kolejna część właśnie trafiła na księgarskie półki. O czym jest ta książka? Przemysław Piotrowski po raz kolejny zabiera czytelnika w mroczny i krwawy świat najgorszych zbrodni. Aż trudno uwierzyć, że spokojna Zielona Góra jest w stanie pomieścić tylu zwyrodnialców. Komisarz Igor Brudny, niczym Harry Hole z powieści Jo Nesbø, radzi sobie z najbrutalniejszymi zabójcami, ale zupełnie nie potrafi poradzić sobie z samym sobą. Po odejściu Julii Zawadzkiej Igor szuka pocieszenia w alkoholu – na początku powieści znajdujemy go w absolutnym dołku, zarówno zawodowym, jak i osobistym. Ratunkiem dla komisarza może okazać się... odkrycie rozczłonkowanych zwłok młodej kobiety. Jego szef i przyjaciel, Romuald Czarnecki, zdaje sobie sprawę, że włączenie Brudnego w tak wymagające śledztwo to ryzykowna gra: albo zmobilizuje go to do wzięcia się w garść, albo doprowadzi do ostatecznego upadku. Sekcja zwłok ujawnia wstrząsającą informację: ofiara była w ciąży. Szybko staje się jasne, że nie chodzi o zwykłe zabójstwo na tle seksualnym, lecz o zaspokojenie wynaturzonych potrzeb mordercy. Gdy śledczy odnajdują kolejne ciało ciężarnej kobiety, zyskują pewność, że mają do czynienia z metodycznym sprawcą, dla którego zbrodnia jest częścią starannie zaplanowanej, chorej gry. Akcja nabiera tempa, gdy znika kolejna kobieta – tym razem ktoś, kogo Brudny zna osobiście. Moje wrażenia — Powrót prawdziwego Brudnego Nawet najwięksi fani gatunku po lekturze Piotrowskiego potrzebują chwili na złapanie oddechu. Autor przyzwyczaił nas do naturalistycznych opisów, a „Fetysz” pod tym względem nie zawodzi. Jest tu wszystko, za co pokochaliśmy tę serię: góra problemów, ogrom zła i unikalny styl. Piotrowski pisze zgodnie z zasadą: albo grubo, albo wcale. Igor Brudny w tym tomie to człowiek, który tonie. To postać bardzo bliska bohaterom Nesbø – łączy ich przede wszystkim dojmująca samotność. Brudny nie ucieka od problemów; on w nich grzęźnie, wykorzystując śledztwo jako jedyne lekarstwo na wewnętrzny chaos. To właśnie ta autentyczność i bezsilność bohatera sprawiają, że tak mocno mu kibicujemy. Podsumowanie — Na dnie czai się zło „Fetysz” to intensywny thriller, który czyta się z zapartym tchem. Mimo swojej brutalności powieść zmusza do refleksji nad tym, co tak naprawdę rodzi zło i jak łatwo ludzka frustracja może przekształcić się w niszczycielski obłęd. Zakończenie jest satysfakcjonujące, choć oczywiście pozostawia uchyloną furtkę na przyszłość. Polecam – ale zdecydowanie nie do poduszki. Ocena: 8/10 ⭐
Piotr - awatar Piotr
ocenił na82 dni temu
Zabiłaś mnie pierwsza John Marrs
Zabiłaś mnie pierwsza
John Marrs
Margot i Anna mieszkają w najbliższym sąsiedztwie i można ich relację nazwać przyjacielską. Pewnego razu dom naprzeciwko zostaje sprzedany, wyremontowany i na jesień zasiedlony przez małżeństwo z dwójką dzieci. Zgodnie z sąsiedzkimi wymogami Margot i Anna poszły się przywitać z nowymi właścicielami. Liv wydała im się kobietą sukcesu, z idealną figurą i fryzurą, makijażem, nienagannym sposobem bycia. Co kryje się za niby serdecznymi słowami, szczerymi uśmiechami i zacieśnianiem znajomości? Czy między trzema kobietami rozkwitnie prawdziwa przyjaźń? Czy każda z nich zdoła ochronić swoje tajemnice? Czy mogą sobie zaufać? Lektura zaczęła się z przytupem. 5 listopada w Noc Ognisk jedna z kobiet obudziła się związana i zakneblowana w samym środku imprezowego wielkiego ogniska. Dym zaczynał już ją podduszać, żar torturować skórę, jeszcze parę chwil i zaczną ją lizać płomienie. Co się wydarzy? Kim jest uwieziona kobieta? Dlaczego się tam znalazła i co zrobiła w swoim życiu, że ktoś w tak okrutny sposób zdecydował się ją ukarać? Po takim wstępie Autor studzi emocje i przenosi nas jedenaście miesięcy przed drastycznym wydarzeniem. Podczas dalszej lektury w miarę spokojnie śledziłam losy trzech powiązanych ze sobą kobiet i próbowałam wytypować, która z nich nie będzie się dobrze bawić na dorocznej imprezie, a stanie się widowiskową ofiarą. Było nad czym myśleć, ponieważ każda z nich w przeszłości nie była aniołkiem i swoim postępowaniem mogła dorobić się rzeszy wrogów. Napięcie i niepokój sukcesywnie narastały aż do kulminacyjnego punktu, który wcale nie miał swojego finału w Noc Ognisk. Autor dopiero się rozgrzewał w blasku płomieni. Bardzo mi się podobało, że toczące się wydarzenia mogłam obserwować z perspektywy Margot Liv i Anny. Czułam, że bezkarnie mogę wejść w skórę każdej z nich i ją lepiej poznać. Ciąg wydarzeń i moje odczucia co do bohaterek zmieniały się jak w kalejdoskopie. Z żadną nie chciałabym się zaprzyjaźnić, ale też i żadnej mieć za wroga, bo czekałyby mnie nieprzespane noce. Pozorna przyjaźń, uśmiechy pełne fałszu, obłudne i płytkie rozmowy przy kawce, posyłanie zatrutych strzał, uszczypliwości, złośliwości i niedopowiedzenia – to części składające się na „znajomość” bohaterek. Marrs świetnie przedstawił ich charaktery i sposób myślenia. Bardzo zadbał o zbudowanie portretów psychologicznych kobiet i muszę przyznać, że zostały przekonująco skonstruowane. Dla tego Autora typowe jest istnienie całej masy rozmaitych zwrotów akcji, ale tym razem tylko części z nich można się było domyśleć. Po przeczytaniu ostatniego zdania czuję lekki niedosyt. Nie do końca jestem usatysfakcjonowana z zakończenia, jak na mój gust było trochę przekombinowane, ale nie zmienia to faktu, że czytając, świetnie się bawiłam.
Książka_koc_kot - awatar Książka_koc_kot
ocenił na88 dni temu
Edukacja motyli Donato Carrisi
Edukacja motyli
Donato Carrisi
Czy można uciec od odpowiedzialności za swoje niefrasobliwe podejście do życia ? Czy można uciec od niechcianego macierzyństwa? Czy można uciec od wspomnień? Znakomity thriller Donato Carrisiego, w którym pierwsze skrzypce gra nie budząca naszej sympatii Serena, bezkompromisowa kobieta czynu, bezwzględnie przekonana o swojej wartości, zapatrzona w siebie i żyjąca tylko dla swojej wygody egoistka, w fenomenalnym stylu pokazuje jak życie bohaterki zostaje wywrócone do góry nogami za sprawą zaginięcia jej córki. Macierzyństwo na siłę czy z przypadku może stać się dla kobiety nie lada wyzwaniem. Niezaprzeczalna metamorfoza Sereny zarówno w sferze emocjonalnej, jak i psychologicznej porusza do głębi i sprawia, że chcąc nie chcą zaczynamy kibicować bohaterce w jej niemalże obsesyjnych próbach dojścia do prawdy. To książka o matce, która nie pozbawiona wielu wad, walczy o swoje utracone w dramatycznych okolicznościach dziecko. To książka o kobietach, które będąc matkami są gotowe na ogrom wyrzeczeń i poświęceń, aby osiągnąć swoje nie zawsze zrozumiałe dla innych cele. Czy bezwarunkowa miłość do własnego dziecka może być usprawiedliwieniem dla niegodziwych poczynań? Świetnie poprowadzona intryga kryminalna, z bogatą plejadą ekscytujących postaci, pasjonującą fabułą i licznymi, zaskakującymi zwrotami akcji nie pozwalająca na chwile wytchnienia oraz stawiająca przed czytelnikiem wiele nieoczywistych rozwiązań zmuszających do zadumy nad sensem macierzyństwa. Serdecznie polecam
kasiaman55 - awatar kasiaman55
ocenił na77 dni temu
Nieznajomi Izabela Janiszewska
Nieznajomi
Izabela Janiszewska
Do starego domu w sąsiedztwie Grety wprowadza się starsza para podająca się za małżeństwo. Dom w przeszłości należał do mężczyzny, który wykorzystywał młode dziewczyny i zginął w domu spadając ze schodów. Według lokalnej legendy w domu była wtedy widziana kobieta. Greta jest po rozwodzie i próbuje ułożyć swoje życie od nowa razem ze swoim nastoletnim synem. Chce poznać nowych sąsiadów ale oni wydają się jej podejrzani. Okazuje się, że nie są małżeństwem. Mężczyzna poszukuje prawdy o śmierci swojej córki a mężczyzna jest emerytowanym dziennikarzem śledczym, który próbuje rozpracować grupę mężczyzn wrzucających do sieci filmiki z niczego nieświadomymi kobietami. Razem z parą starszych ludzi w domu mieszka też młoda kobieta z PTSD wywołanym opublikowaniem filmiku z jej udziałem. Podejrzenia padają na lokalnego weterynarza oraz na sąsiada Grety, ponieważ kobieta odkrywa u niego w sypialni lunetę przez którą może on ją obserwować. Dziennikarz wraz z kobietami chce ujawnić jego przyznanie się do winy i porywają sąsiada Grety. Okazuje się że mężczyzna jest niewinny. Nie zdradza on swojej żony ale wdał się w hazard i przegrał pieniądze. Podejrzany jest również weterynarz ponieważ ma dostęp do leków za pomocą których można odurzać kobiety. Dziennikarz próbuje spotkać się z guru grupy ale ten prowadzi go do domu Grety przez co okazuje się że odkrył prawdziwą tożsamość dziennikarza. Greta przez odkrycie magazynu wynajmowanego przez jej męża odkrywa że to on jest guru grupy. Dzięki synowi udaje jej się nagrać jego przyznanie się do winy. Odkrywa też, że dziennikarz w przeszłości również wykorzystywał kobiety i to on dawniej miał własną grupę ludzi o podobnych upodobaniach. Okazuje się również, że Greta była wykorzystywana przez sąsiada i to ona w wyniku nieszczęśliwego wypadku zepchnęła go ze schodów.
Gemini - awatar Gemini
ocenił na64 dni temu
Śnieg przykryje Michał Śmielak
Śnieg przykryje
Michał Śmielak
Jestem pod wrażeniem. Wbrew pozorom kryminały to nie jest łatwy gatunek. Teoretycznie wygląda to tak: jest trup i tyle. I przez rozwlekłe kilkaset stron ktoś szuka mordercy. Nuda. Bardzo niewielu autorom udaje wymyślić coś nowego i uciec od banału fabuły i stylu. Może Fitzek? Higashino? Ostatnio w Polsce mamy wysyp całkiem przyzwoitych kryminałów, ale rzadko kto ma odwagę i umiejętności, by wyjść poza utarty schemat. Śmielakowi to się udało. Dawno nie czytałam kryminału z zapartym tchem! Naprawdę byłam ciekawa odpowiedzi. I jestem całkiem ukontentowana, jak fabuła została ułożona, jak zdradzane były strzępki informacji, jakie było rozwiązanie. Ale poza fabułą Śmielakowi udało się kilka innych rzeczy: - realizm psychologiczny; - realizm naukowy (alkohol); - zwięzłość. Zwięzłość. Umiejętność wyrażenia treści, którą się chce w możliwie jak najmniejszej ilości słów jest dziś bardzo niedoceniana. Tymczasem czas to pieniądz - tak było i tak będzie. Po co tracić czas na coś, co dałoby się wyrazić krócej? Bardzo cenię autorów, którzy szanują czas swoich czytelników. Precyzja wyrażania to coś niezwykle ważnego w literaturze! Nie dajmy sobie wmówić, że ilość jest ważniejsza. Nie ilość, a jakość się liczy! Realizm naukowy. Nadal w literaturze ludzie próbują powielać jakieś quasi-naukowe banały, zamiast odwoływać się do rzetelnych, mierzalnych danych. Naprawdę, częściej można trafić na jakieś wyssane z palca i przemielone przez popkulturę wymysły Freuda sprzed więcej niż stu lat niż na coś, co było zweryfikowane naukowo - jak chociażby informacje o tym, że każda, nawet najmniejsza ilość alkoholu jest szkodliwa. W co ludzie prędzej uwierzą? W to, co ciągle słyszą, a co pieczętowane jest przez nazwisko Freuda? Czy w to co jest sprzeczne z ludową mądrością, jak tą, że "kieliszek przed snem poprawia krążenie"? Realizm psychologiczny. Narracja prowadzona jest nadwyraz sprawnie i barwnie. Miałam wrażenie, że człowiek z problemem alkoholowym mógł rzeczywiście tak myśleć; że życie mogło gdzieś kiedyś się tak potoczyć. Tak, zaskoczyło mnie to wszystko. Że kryminał nadal może być napisany w ciekawy sposób; że nadal mogę go czytać z zainteresowaniem; że ktoś w literaturze rzeczywiście próbuje przekazywać istotne dla społeczeństwa treści, bazujące na nauce. Brawo, Panie Autorze.
Milina - awatar Milina
oceniła na71 dzień temu
Wzrok Magda Stachula
Wzrok
Magda Stachula
To bardzo dobra książka, idealna na spokojniejszy wieczór z kryminałem. Jest to otwarcie nowej serii „Zwodnicze zmysły” z komisarz Julią Koselą, która, jak na główną bohaterkę cyklu, zapowiada się naprawdę ciekawie. Wzrok łączy w sobie elementy klasycznego śledztwa z nutą thrillera psychologicznego, a wszystko osadzone jest w klimatycznym Krakowie. Sprawa morderstwa ginekolożki od początku intryguje. Pełno krwi, brak narzędzia zbrodni, zero świadków – to doskonały punkt wyjścia do fabuły, która rozwija się konsekwentnie, choć momentami nieco zbyt wolno. Tempo akcji niekiedy spadało, przez co zdarzało mi się lekko wypaść z rytmu, ale wciąż miałam ochotę wracać do lektury. Zakończenie zdecydowanie wynagradza te spokojniejsze momenty. Motyw mordercy nie jest może nowatorski, podobne rozwiązania pojawiały się już w literaturze, ale Magda Stachula dodała coś od siebie i dzięki temu historia nabiera świeżości. Bardzo ciekawym elementem okazał się wątek niewidomego – nietypowy, ale świetnie wpleciony w fabułę i dodający całości oryginalnego charakteru. To właśnie ten motyw sprawił, że książka zyskała głębię i wyróżnia się spośród innych polskich kryminałów. Wzrok to udany początek nowej serii. Dobrze skonstruowana intryga, zaskakujące rozwiązanie i bohaterka, która ma potencjał, by zyskać sympatię czytelników. Może nie jest to thriller, który trzyma w napięciu od pierwszej do ostatniej strony, ale zdecydowanie warty uwagi i obiecujący wstęp do czegoś większego. Z przyjemnością sięgnę po kolejną część.
Weronika - awatar Weronika
oceniła na84 dni temu

Cytaty z książki Zanim powiesz żegnaj

[...]
Zastanawiasz się, co czyni bohatera? Oczywiście, że altruizm. Ale jest też ego, lekkomyślność i poszukiwanie mocnych wrażeń.
Nie boimy się niebezpieczeństwa. Boimy się normalności.

Rozwiń

Reese Witherspoon Gone Before Goodbye Zobacz więcej

Ból nigdy nie odchodzi. I nigdy nie pozwala ci odejść. Po prostu uczysz się z nim żyć.

Harlan Coben Zanim powiesz żegnaj Zobacz więcej

[...]
-Umarli są martwi – mówi Porkchop. -Nie masz się z tym pogodzić. Masz z tym żyć.
-Inni mogą mieć odmienne zdanie.
-Jestem pewien, że to prawda.
-A co jeśli zapewni wygodę?
-To byłoby fałszywe pocieszenie.
Sharon wzrusza ramionami.
-Wszelka wygoda jest fałszywa, kiedy się nad tym zastanowić. To prawie definicja.
-Nie szukam pocieszenia – mówi Porkchop. -Nie chodzi o mnie. Chodzi o mojego syna. Nie chodzi o to, za czym tęsknię – chodzi o to, za czym on tęsknił, co mu odebrano. Nie obchodzi mnie mój ból. Mogę z tym żyć. Przynajmniej tyle mogę zrobić. To, z czym nie mogę żyć – czego nie mogę przezwyciężyć, czego nie chcę przezwyciężyć – to to, co odebrano mojemu synowi.
Sharon nic nie mówi.
rozmowa na temat griefbota.

[...]
-Inni mogą mieć odmienne zdanie.
-J...

Rozwiń