Na ustach grzechu

Magdalena Samozwaniec Wydawnictwo: Replika literatura piękna
2012-10-02
1947-01-01
9788376741994

Kup Na ustach grzechu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Na ustach grzechu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na ustach grzechu

Zaczyna się kapitalnie. Później jednak w pewnym momencie następuje przegięcie i ze smakowitej parodii robi się niesmaczna pulpa, ciągnięta na siłę. Zbyt ciężki, niepotrzebnie mhrrroczny klimat jak na coś, co miało być lekkim żartem. A tak dobrze się zaczęło!
Utwór lepiej prezentowałby się jako krótkie opowiadanie, podobnie jak późniejsza "Kręgowata". Gdyby autorka na tym poprzestała, może byłoby więcej gwiazdek.

Nie jestem fanem Trędowatej, parodii literackiej i romansów. Więc, teoretycznie, ta książka jest bardzo nie dla mnie.
Ale mnie ujęła. Lubię język i styl Samozwaniec (nawet jeśli parodiuje). Lubię jej soczyste zdania, jej trafne metafory, jej humor.
Dla kogo jest ta książka?
Dla fanów Samozwaniec, dla fanów literatury przedwojennej.

Dla kogo jest ta książka?
Dla fanów Samozwaniec, dla fanów literatury przedwojennej.

Dla wybranych.

Słynną a zacną familię Kossaków godnie trzeba reprezentować i o niej nieprzeciętnym telentem błyszcząc, świadczyć, co też Magdalena czyni bez wahania, obierając formę przez nikogo wówczas nie ekspolorowaną, w polszczyznę przedwojenną zaopatrzoną i liczne nawiązania do literatury i kultury w ogóle - krajowej jak i nie - bogatą. Znajomość pierwowzoru, do którego odnosi się 'Na ustach grzechu', konieczną nie jest, ale zapoznanie ze wstępem Jerzego Waldorfa przydatnym wielce okazać się może. Satyra nieprzeciętna lotami wysokimi naznaczona, niegdyś częsta a wręcz powszechna, dzisiaj - 100 lat po wydaniu debiutu Magdaleny Samozwaniec - do gatunków wymarłych zaliczyć by ją trzeba. Obecnie zastąpiona została przez humor rubaszny, gminny, gustom ludności polskiej z 21. wieku schlebiający. Albowiem taka satyra jaka inteligencja w narodzie, mawiał nieznany wieszcz.

I jeszcze o rewelacyjnej interpretacji Ireny Kwiatkowskiej trzeba wspomnieć, która nagrana dla Polskiego Radia w 1976 roku, oficjalnie niewydana dotychczas, dostępna na Yutubie czy na Chomikach różnych, jest jednak niepełna niestety: brak a to kilku zdań tu, a to słowa pojedyńczego ówdzie, a to całego rozdziału (nr 14 - widać żartowanie na temat Murzynów było niepolityczne już w '70. latach.)

Dla wybranych.

838 użytkowników ma tytuł Na ustach grzechu na półkach głównych
158 użytkowników ma tytuł Na ustach grzechu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Na ustach grzechu

Magdalena Samozwaniec
Magdalena Samozwaniec
Polska pisarka satyryczna, uważana przez jej współczesnych za jedną z najbardziej finezyjnych. Wnuczka Juliusza Kossaka, córka Wojciecha Kossaka, siostra Jerzego Kossaka oraz Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej, z którą tworzyła przez całe życie idealny, intelektualno-emocjonalny duet.

Cytaty z książki Na ustach grzechu