Muskając aksamit

Tipping the Velvet
2009-01-01
2009-01-01
Magdalena Gawlik

Kup Muskając aksamit w ulubionej księgarnii

Oceny książki Muskając aksamit

OPINIE i DYSKUSJE o książce Muskając aksamit

„Muskając aksamit” Sarah Waters to debiutancka powieść brytyjskiej autorki, która od razu zyskała uznanie dzięki odważnej fabule i klimatowi epoki wiktoriańskiej. Historia skupia się na Nancy Astley, młodej dziewczynie z prowincji, której życie zmienia się, gdy poznaje Kitty Butler – artystkę wodewilową występującą w męskich przebraniach. W pogoni za marzeniami i uczuciami Nancy porzuca spokojne życie u boku rodziny, by ruszyć za Kitty do Londynu. Tam odkrywa nie tylko świat sceny, ale też własną tożsamość – w tym seksualną – co prowadzi ją przez wzloty, upokorzenia i trudne lekcje życiowe.
Waters z niezwykłą precyzją oddaje realia XIX-wiecznej Anglii, kontrastując pruderyjną fasadę społeczeństwa z jego ukrytymi pragnieniami i hipokryzją. Powieść jest pełna detali – od opisów teatrów rewiowych po ulice Londynu – co tworzy immersyjny obraz epoki. Styl autorki jest płynny, barwny i sugestywny, a narracja w pierwszej osobie pozwala głęboko wczuć się w emocje bohaterki.
To, co wyróżnia książkę, to śmiałość w eksploracji wątków homoerotycznych. „Muskając aksamit” nie boi się pokazywać miłości między kobietami w czasach, gdy była tematem tabu, a jednocześnie robi to z wyczuciem i autentycznością. Nie jest to jednak powieść dla wszystkich – momentami bywa dosadna, wręcz prowokująca, co może budzić sprzeczne uczucia u bardziej konserwatywnych czytelników.
Fabuła, choć momentami przewidywalna, trzyma w napięciu dzięki ewolucji Nancy – od naiwnej dziewczyny do świadomej siebie kobiety. Nie brakuje tu dramatycznych zwrotów, ale też subtelnych refleksji nad wolnością i poszukiwaniem szczęścia. Dla mnie to solidna, dobrze napisana powieść historyczna z mocnym akcentem na tematykę LGBT. Polecam ją tym, którzy lubią odważne historie osadzone w przeszłości i nie boją się emocjonalnych rollercoasterów.

Plusy:

Klimat epoki: Autorka świetnie oddaje atmosferę wiktoriańskiej Anglii – od brudu ulic po blichtr teatrów. Czytelnik czuje się, jakby naprawdę przeniósł się w czasie.
Śmiała tematyka: Odważne przedstawienie miłości między kobietami w XIX wieku to coś, co wyróżnia książkę na tle innych powieści historycznych.
Bohaterka z krwi i kości: Nancy Astley jest autentyczna – jej naiwność, pasja i późniejsza przemiana są wiarygodne i angażujące emocjonalnie.
Styl pisania: Płynny, obrazowy język Waters sprawia, że książkę czyta się z przyjemnością, a opisy są sugestywne i pełne detali.
Społeczna obserwacja: Powieść zręcznie punktuje hipokryzję i ograniczenia epoki, co nadaje jej głębię.

Minusy:

Przewidywalność: Niektóre zwroty akcji, zwłaszcza w relacjach Nancy i Kitty, mogą być dla wprawnego czytelnika zbyt oczywiste.
Długość: Momentami fabuła się dłuży – szczegółowe opisy czy wątki poboczne mogą nużyć osoby szukające szybszego tempa.
Dosadność: Sceny erotyczne czy trudniejsze momenty (np. upokorzenia Nancy) bywają zbyt bezpośrednie, co może odstraszyć niektórych czytelników.
Ton emocjonalny: Książka ma melancholijny, czasem przytłaczający wydźwięk, co nie każdemu przypadnie do gustu.
Ograniczone tło postaci pobocznych: Poza Nancy inne postacie, jak Kitty czy Diana, mogłyby być lepiej rozwinięte, bo czasem wydają się jednowymiarowe.
Podsumowując, to książka z wyraźnymi atutami – zwłaszcza dla fanów historii i nietypowych romansów – ale nie pozbawiona wad, które mogą wpłynąć na odbiór, jeśli nie lubisz powolnej narracji czy mocniejszych tematów.

Moja ocena: 7/10.

Historyczna powieść ale bardzo gładko napisana. Porusza tematy tabu wiktoriańskiej Anglii, chociaż i dzisiaj dla niektórych trudne do ogarnięcia. Tym bardziej polecam.

Na początku myślałam, że historia będzie trochę inna. O dziwo jest dosyć dobrze przedstawione rozwinięcie i dojrzenie postaci. Od drugiej do połowy trzeciej części czytanie było dla mnie na tyle trudne i męczące, że rozważałam porzucenie książki jednak dobrnęłam do końca i nie żałuję.

2253 użytkowników ma tytuł Muskając aksamit na półkach głównych
407 użytkowników ma tytuł Muskając aksamit na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Muskając aksamit

Cytaty z książki Muskając aksamit