Za ścianą

2015-02-24
2015-02-24
2014-01-01
Magdalena Moltzan-Małkowska

Kup Za ścianą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Za ścianą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Za ścianą

Jest to moje pierwsze spotkanie z książkami Sarah Waters. Po prostu wybrałam jedną z pozycji dostępnych na Legimi. Nie wiedziałam czego mam się spodziewać ale na pewno nie tego, że romansidło osadzone w latach 20 nagle przerodzi się w kryminał.
Książka trochę się dłużyła. Początek był nudnawy. Bardzo długo czekało się na jakieś ciekawsze rozwinięcie akcji. Gdy w końcu obie bohaterki nawiązują romans historia się rozkręca, aby potem znowu zwolnić. Nie powiem, druga część książki była znacznie ciekawsza ale trochę za bardzo moim zdaniem się to przeciągnęło. Za to zakończenie? Co to miało być? Tak na prawdę nic się nie rozwiązało. Czy kobiety będą ze sobą czy nie? Czy to miało oznaczać koniec ich relacji? Czy na prawdę wszystko uszło im na sucho? Za dużo pytań za mało odpowiedzi. Bardzo mnie to zakończenie rozczarowało. Więcej rozpisywać się nie będę. Książkę czytało się dobrze, historia była ciekawa aczkolwiek momentami nudna. Tak do przeczytania i zapomnienia 😂

Rozczarowanie. Oczekiwałem czegoś oryginalnego, dramatycznego - jak można by się domyślać po krótkim opisie książki. Niestety historia mdła, bohaterki nudne. Nie jest to jakieś byle co - na wakacje może być, ale po tej autorce oczekiwałem więcej.

Na półkach: , , , , , ,

"Za ścianą" to barwna powieść, kryminał połączony z romansem. Historia miłosna dwóch kobiet opowiedziana w piękny, wzbudzający emocje sposób. Na drodze do szczęścia staje im tragiczne w skutkach zdarzenie, które na jakiś czas zachwieje ich poczuciem pewności swych uczuć.

Autorka wspaniale oddaje klimat społeczeństwa londyńskiego z początku XX wieku. Doskonale radzi sobie z opisami emocji, jakie targają bohaterkami, z łatwością wciąga czytelnika w świat powieści.
Z przyjemnością poznam inne pozycje Sarah`y Waters.

2198 użytkowników ma tytuł Za ścianą na półkach głównych
304 użytkowników ma tytuł Za ścianą na półkach dodatkowych

Sarah Waters
Sarah Waters
Książka Sarah Waters "Za ścianą" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Powieść historyczna. Brytyjska pisarka mieszkająca w Londynie. Znawczyni powieści wiktoriańskiej, ma doktorat z literatury brytyjskiej w zakresie gay and lesbian historical fiction Sarah Waters otrzymała nagrodę British Book Awards w kategorii autor 2003 roku. W roku 2002, za książkę „Złodziejka”, otrzymała nagrodę Stowarzyszenia Autorów Powieści Kryminalnych w dziedzinie kryminalnej powieści historycznej. Prestiżowy kwartalnik "Granta" przyznał Autorce tytuł Najlepszego spośród Młodych Brytyjskich Powieściopisarzy 2003 r.

Cytaty z książki Za ścianą