W gąszczu metropolii

Okładka książki W gąszczu metropolii autora Karl-Markus Gauß, 9788375364361
Okładka książki W gąszczu metropolii
Karl-Markus Gauß Wydawnictwo: Czarne Seria: Sulina publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
Sulina
Im Wald der Metropolen
2012-08-13
2012-08-13
978-83-7536-436-1
Sława Lisiecka

Kup W gąszczu metropolii w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki W gąszczu metropoliii

Kim wy jesteście – byliśmy my...

Konto usunięte
Konto usunięte

Oceny książki W gąszczu metropolii

OPINIE i DYSKUSJE o książce W gąszczu metropolii

Książka w sumie nie wiadomo o czym. Na pewno nie o tym co sugeruje tytuł.
3 kwestie - 1) bardzo oceniające spojrzenie i opisy autora - taki reportaż pół na pół. 2) absolutnie jednostronne opisy w sumie poparte np. jednokrotnym wyjazdem w dany region czy miasto. 3) czytający nie dowie się z samego tekstu w jakim kraju dane miasto się znajduje. Trzeba wyszukać osobno.

Książka w sumie nie wiadomo o czym. Na pewno nie o tym co sugeruje tytuł.

W gąszczu metropolii to książka o podróżowaniu. Autor opisuje swoje prawdziwe i wyimaginowane podróże po Europie. Opisy poszczególnych podróży charakteryzują się wąskim horyzontem obserwacji, za to ponadprzeciętną dociekliwością w poznaniu szczegółów. Dotyczy to zarówno samych miejsc jak i osób, których historie łączą się z wybranymi przez autora destynacjami. Staranność poznawcza granicząca z wyskrobywaniem łyżeczką z dnia wiedzy :) Autor oddaje hołd twórcom literatury, których życie odcisnęło piętno w opisywanych miejscach. Ale też autor wnikliwie przygląda się współczesnym napotkanym w tych miejscach. To wszystko jest fantastyczną lekcją świadomego podróżowania pozwalającego mieć szaloną frajdę osobistego doświadczania różnych miejsc.

Łyżkę, a raczej chochlę dziegciu to tej beczki wina dodaje kwiecisty styl Markusa Gaussa. Rozbudowane, wielokrotnie złożone zdania były dla mnie niestety uciążliwością w pełnym cieszeniu się tą lekturą.

Dość ciekawe podróże po miejscach, które wielokrotnie odwiedziłem. Jednak opowieści autora są mocno jednowątkowe - zamiast opisać miasto i jego atmosferę widzimy opowieść o jednym jego bohaterze.

284 użytkowników ma tytuł W gąszczu metropolii na półkach głównych
58 użytkowników ma tytuł W gąszczu metropolii na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki W gąszczu metropolii

Okładka książki Znikająca Europa Jurij Andruchowycz, Mircea Cărtărescu, Karl-Markus Gauß, Tatjana Gromača, Marius Ivaškevičius, Lídia Jorge, Fatos Lubonja, Geert Mak, Christoph Ransmayr, Andrzej Stasiuk, Swietłana Wasilenko
Okładka książki Odessa transfer. Reportaże znad Morza Czarnego Neal Ascherson, Attila Bartis, Mircea Cărtărescu, Karl-Markus Gauß, Sibylle Lewitscharoff, Emine Sevgi Özdamar, Andrzej Stasiuk, Serhij Żadan
Karl-Markus Gauß
Karl-Markus Gauß
Pisarz, eseista, krytyk literacki, wydawca i redaktor naczelny wychodzącego w Salzburgu dwumiesięcznika "Literatur und Kritik", współpracuje m.in. z pismami "Die Presse", "Der Standard" i "Die Zeit". Znawca środkowoeuropejskich mniejszości narodowych, a także (zapomnianej) literatury Europy Środkowej z czasów monarchii austro-węgierskiej. Autor wielu książek (w Polsce nakładem Wydawnictwa Czarne ukazały się: Psożercy ze Svini, Umierający Europejczycy, Europejski alfabet oraz Niemcy na peryferiach Europy) i laureat licznych nagród, m.in. Austriackiej Nagrody Państwowej w dziedzinie publicystyki kulturalnej (1994),Europejskiej Nagrody im. Charles'a Veillona w dziedzinie eseistyki (1997),Nagrody im. Brunona Kreisky'ego (1998),Międzynarodowej Nagrody Literackiej Vilenica (2005),Nagrody im. Manesa Sperbera (2005) oraz Mitteleuropa-Preis (2007). Mieszka i pracuje w Salzburgu.

Cytaty z książki W gąszczu metropolii

Karl-Markus Gauß W gąszczu metropolii Zobacz więcej