Uczta

Okładka książki Uczta autora Platon, 9788361967279
Okładka książki Uczta
Platon Wydawnictwo: Sic! Seria: Wielcy pisarze w nowych przekładach filozofia, etyka
filozofia, etyka
Wielcy pisarze w nowych przekładach
Symposion
2012-01-01
2012-01-01
9788361967279
Andrzej Serafin

Kup Uczta w ulubionej księgarnii

Oceny książki Uczta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uczta

"ᴀ ᴊᴇꜱ́ʟɪ ᴋɪᴇᴅʏ ᴛᴀᴋɪ ᴄᴢʏ ᴊᴀᴋɪᴋᴏʟᴡɪᴇᴋ ɪɴɴʏ ᴄᴢᴌᴏᴡɪᴇᴋ ᴘʀᴢʏᴘᴀᴅᴋɪᴇᴍ ᴢɴᴀᴊᴅᴢɪᴇ ꜱᴡᴀ̨ ᴅʀᴜɢᴀ̨ ᴘᴏᴌᴏᴡᴇ̨, ᴡᴛᴇᴅʏ ɴᴀɢʟᴇ ᴅᴢɪᴡɴʏ ɴᴀ ɴɪᴄʜ ᴄᴢᴀʀ ᴊᴀᴋɪꜱ́ ᴘᴀᴅᴀ, ᴅᴢɪᴡɴɪᴇ ᴊᴇᴅɴᴏ ᴅʀᴜɢɪᴇᴍᴜ ᴢᴀᴄᴢʏɴᴀ ʙʏᴄ́ ᴍɪᴌᴇ, ʙʟɪꜱᴋɪᴇ, ᴋᴏᴄʜᴀɴᴇ, ᴛᴀᴋ ᴢ̇ᴇ ɴᴀᴡᴇᴛ ɴᴀ ᴋʀᴏ́ᴛᴋɪ ᴄᴢᴀꜱ ɴɪᴇ ᴄʜᴄᴀ̨ ꜱɪᴇ̨ ʀᴏᴢᴅᴢɪᴇʟᴀᴄ́ ᴏᴅ ꜱɪᴇʙɪᴇ, ɪ ɴɪᴇᴋᴛᴏ́ʀᴢʏ ᴢ̇ʏᴄɪᴇ ᴄᴀᴌᴇ ᴘᴇ̨ᴅᴢᴀ̨ ᴛᴀᴋ ᴘʀᴢʏ ꜱᴏʙɪᴇ, ᴀ ɴɪᴇ ᴜᴍɪᴇʟɪʙʏ ɴᴀᴡᴇᴛ ᴘᴏᴡɪᴇᴅᴢɪᴇᴄ́, ᴄᴢᴇɢᴏ ᴊᴇᴅɴᴏ ᴄʜᴄᴇ ᴏᴅ ᴅʀᴜɢɪᴇɢᴏ."

🍇 Czas najwyższy wdrożyć jakąś filozofię, jakoś od czasu "Rozmów" Marka Aureliusza nie miałem ku temu okazu. Dziś na tapecie Platon i jego "Uczta". Uczeń jednego z najbardziej rozpoznawalnych filozofów na świecie - Sokratesa. I chodź nie pozostawił po sobie żadnych źródeł pisanych, to dzięki jego uczniom i osobom mu bliskim, wiemy o nim i o tym co głosił całkiem sporo. Sam Platon założył w Atenach szkołę uważaną za pierwszym z europejskich szkół filozoficznych. Nadał myślom kształt, tworząc nowy nurt od teraz znany jako Platonizm.

🍇"Uczta" to tak naprawdę dialog kilku przyjaciół którzy wychwalają Erosa, Boga miłości i namiętność. Choć w gruncie rzeczy odnoszą się do głębokich uczuć i emocji które mogą łączyć jedynie dwoje ludzi. Podczas rozmów rozkładają je na czynniki pierwsze. To prawdziwa kopalnia wiedzy i mądrych sentencji. "Uczta" jest tak że pewnego rodzaju dziełem historycznym, ponieważ daje nam wgląd do życia ówczesnych Ateńczyków. Ale przede wszystkim to wspaniały traktat o miłości, o różnych jej formach, w których każdy poszukuje doskonałości, piękna i prawdy. I choć wersja którą czytałem jest uwspółcześniona, to mimo wszystko jej wydźwięk i wartości w niej zawarte pozostają niezmienne.

Moim zdanie rozprawki o miłości gdzie każdy ma inną definicję. Od takiej bardziej fizycznej, po duchową i abstrakcyjną. I nagle się okazuje, że miłość to nie tylko motyle w brzuchu, ale też jakaś siła, która pcha człowieka do rozwoju i szukania czegoś większego.
Nie powiem, że wszystko zrozumiałem. Momentami miałem wrażenie, że czytam coś za mądrego jak na mnie. Ale jednocześnie te dialogi są zaskakująco żywe i wciągające. To nie jest sucha teoria, tylko realne rozważania o życiu, śmierci, prawie i miłości. Jak na kogoś „zielonego” w filozofii czuję, że to był dobry start na wprowadzenie mnie do rozważań tekstów starożytnych filozofów i że Sokrates to trochę taki starożytny gość od zadawania niewygodnych pytań, które dalej bolą.
Świetne!

Lekko podpici panowie siedzą sobie przy winie i rozprawiają o miłości, świntuszą, plotkują i takie tam... Wow. Zawsze myślałam, że to jest trudne, a to jest lepsze niż wiele współczesnych utworów. Wow

3713 użytkowników ma tytuł Uczta na półkach głównych
569 użytkowników ma tytuł Uczta na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Uczta

Cytaty z książki Uczta