Jak rozmawiać o miłości. Antyczny przewodnik dla współczesnych kochanków

- filozofia, etyka
- How to Talk about Love: An Ancient Guide for Modern Lovers
- 2026-02-20
- 2026-02-20
- 2019-03-07
- Jan Kucharski
Miłość. Najważniejsze uczucie w życiu każdego człowieka. Podziwiana i opłakiwana, opisywana na wiele różnych sposobów w poezji, muzyce, filmie, filozofii i psychologii.
Czym tak naprawdę jest miłość? Czy rzeczywiście wydobywa z nas to, co najlepsze? Jaki ma związek z seksem? I czy miłość jest boska?
Na te pytania odpowiada jeden z najważniejszych tekstów w historii dotyczący miłości – Uczta Platona. Jak rozmawiać o miłości prezentuje najważniejsze idee tego filozoficznego dialogu i udowadnia, że jest on aktualny również dziś. Fragmenty Uczty zawarte w tomie zostały przetłumaczone na nowo, a całość uzupełniono o oryginalne teksty w języku greckim.
Jak rozmawiać o miłości. Antyczny przewodnik dla współczesnych kochanków stanowi niezwykle przystępne wprowadzenie dla czytelników zainteresowanych kulturą starożytną.
Kup Jak rozmawiać o miłości. Antyczny przewodnik dla współczesnych kochanków w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak rozmawiać o miłości. Antyczny przewodnik dla współczesnych kochanków
12 użytkowników ma tytuł Jak rozmawiać o miłości. Antyczny przewodnik dla współczesnych kochanków na półkach głównych- Chcę przeczytać 10
- Chcę dać w prezencie 1
- LGBTQ+ 1
- Samodzielne 1
- Humanistyka i nauka 1
- Historia 1
- Poradniki 1
- Popularnonaukowe 1
Cytaty z książki Jak rozmawiać o miłości. Antyczny przewodnik dla współczesnych kochanków
Dodaj cytat z książki Jak rozmawiać o miłości. Antyczny przewodnik dla współczesnych kochanków
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak rozmawiać o miłości. Antyczny przewodnik dla współczesnych kochanków
Wytwór wróżenia z fusów. Gdybanie, zaklinanie rzeczywistości.
Ogromne rozczarowanie.
Wytwór wróżenia z fusów. Gdybanie, zaklinanie rzeczywistości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym sposobem każdy może "ulepić" Sokratesa według własnych potrzeb i wyobrażeń. Na wyrywki, byle pasowało do tezy.
Ogromne rozczarowanie.
Uwielbiam naukowców, którzy nie piszą jak naukowcy, ale jak pasjonaci. Taka jest właśnie książka "Socrates in love". Czytanie jej to czysta przyjemność, można poczuć klimat Aten V wieku p.n.e. Z każdej strony tej książki przebija miłość autora do starożytnej Grecji.
Jedyny minus to to, że autor stara się trzymać czytelnika w napięciu, a ostateczna konkluzja przypomina tę z powieści Dana Browna "Kod Leonarda da Vinci". Ostatni rozdział jest krótki i autor niczym wielkie odkrycie pisze o czymś co było wiadome od początku. Nie zmienia to faktu, że każdy kto lubi starożytną cywilizację śródziemnomorską powinien sięgnąć po tą książkę. Może nawet znajdzie się ktoś chętny do przetłumaczenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedyny minus to to, że autor stara się trzymać czytelnika w napięciu, a ostateczna konkluzja przypomina tę z...