Eneida

Okładka książki Eneida autora Wergiliusz, 8304046954
Okładka książki Eneida
Wergiliusz Wydawnictwo: De Agostini, Ossolineum Seria: Arcydzieła Kultury Antycznej klasyka
klasyka

Kup Eneida w ulubionej księgarnii

Oceny książki Eneida

OPINIE i DYSKUSJE o książce Eneida

SZEREGOWIEC ENEASZ NA PLAŻY OMAHA

Czytając Iliadę byłem pewien, że szybciej i mocniej się nie da opisać wojny.

Wergiliusz uczył się najwyraźniej od Spielberga i zaczął od Szeregowca Ryana a skończył na Szczękach i Indiana Jones.

Natłok i kompresja wydarzeń powodują wrażenie wyprzedaży w Londynie, a bełt z Iliady i Odysei wprzęgnięty w cesarską propagandę przebija Polskie Kroniki Filmowe puszczone we wszystkich kinach na raz.

Nie powiem, jest to dzieło chwilami męczące, przytłacza w porównaniu do "oszczędności" środków w działach Homera, ale warto zobaczyć matrycę europejskiej literatury.
Wizyta Eneasza w Hadesie to czysty Dante.
Triodante.

SZEREGOWIEC ENEASZ NA PLAŻY OMAHA

Czytając Iliadę byłem pewien, że szybciej i mocniej się nie da opisać wojny.

księga VI to arcydzieło

księga VI to arcydzieło

Pierwszy antyczny tytuł jaki przeczytałem. Bardzo cieżko jest to tak samemu zrozumieć, ale od czego mamy internet. Najbardziej podobała mi się księga 6, klimat w Hadesie nie do podrobienia. Kopalnia wiedzy jeśli chodzi o mitologię czy stoicyzm.

1731 użytkowników ma tytuł Eneida na półkach głównych
252 użytkowników ma tytuł Eneida na półkach dodatkowych

Okładka książki Nowele antyczne. Wybór Ajschines, Alkifron, Appian z Aleksandrii, Apulejusz, Aristajnetos, Chares z Mityleny, Klaudiusz Elian, Ezop, Gelliusz, Herodot, Homer, Ksenofont, Ksenofont z Efezu, Tytus Liwiusz, Lizjasz, Longos, Lukian, Ammianus Marcellinus, Owidiusz, Partenios, Petroniusz, Kwintus Kurcjusz Rufus, Stanisław Stabryła, Publiusz Papiniusz Stacjusz, Syliusz Italikus, Publiusz Korneliusz Tacyt, Romuald Turasiewicz, Wergiliusz
Okładka książki Sielanka rzymska Kalpurniusz, Nemezjanus, Wergiliusz
Sielanka rzymska Kalpurniusz, Nemezjanus, Wergiliusz