Śmiertelne napięcie

- 2012-03-21
- 2012-03-21
- 9788323882008
- Katarzyna Ciążyńska
W lasach zachodniej Nebraski znaleziono ciała młodych ludzi z dziwnymi obrażeniami wskazującymi na silne porażenie prądem. Ci, którzy przeżyli, są ciężko ranni i śmiertelnie przerażeni. Grupa miejscowej młodzieży chciała tylko zaszaleć, ale gdy nocne niebo rozjaśniły dziwne efekty świetlne, impreza zamieniła się w koszmar. Doświadczona agentka FBI, Maggie O'Dell, próbuje odnaleźć sens w sprzecznych zeznaniach, ustalić, co jest prawdą, a co jedynie wytworem pobudzonej strachem i narkotykami wyobraźni. Tymczasem troje z ocalałych nastolatków ginie w niejasnych okolicznościach. Śledztwo coraz bardziej się komplikuje. W tym samym czasie dochodzi do masowych zatruć w dwóch szkołach w Wirginii i Waszyngtonie. Śledczym pomaga pułkownik Benjamin Platt, wybitny specjalista od chorób zakaźnych. Desperacko walczy o zidentyfikowanie niezwykle groźnego szczepu bakterii, którą zaraziła się młodzież. Chociaż miejsca zdarzeń oddalone są od siebie o tysiące mil, nieoczekiwanie tropy obu śledztw zbiegają się. Maggie i Benjamin odkrywają tajemnice, które mogą zagrozić bezpieczeństwu narodowemu. Na najwyższych szczeblach władzy są ludzie, którzy nie dopuszczą do ich ujawnienia.
Kup Śmiertelne napięcie w ulubionej księgarni
Oceny książki Śmiertelne napięcie
4051 użytkowników ma tytuł Śmiertelne napięcie na półkach głównych- Przeczytane 2 878
- Chcę przeczytać 1 143
- Alex Kava 67
- 2014 34
- 2013 33
- 2012 29
- Kryminał 23

OPINIE i DYSKUSJE o książce Śmiertelne napięcie
Od tej książki zaczęła się moja przygoda z twórczością tej autorki i… przepadłam. Uwielbiam jej styl.
Czytałam praktycznie jednym tchem i wiem już, że na pewno sięgnę po kolejne tytuły tej autorki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest tu wszystko, czego szukam w dobrej historii: napięcie, które trzyma aż do samego końca, szybkie tempo i akcja, która nie pozwala się nudzić. Strony lecą jedna za drugą i nawet nie wiadomo kiedy książka się kończy.
Czytałam praktycznie jednym tchem i wiem już, że na...
Bardzo dobrze skrojony kryminał. Na pozór niezwiązane ze sobą dwie równolegle toczące się historie. Maggie zostaje wysłana do zgłoszenia okaleczania bydła. Wydaje się, że jest to niepozorna historia. W między czasie w lesie obok kilku nastolatków naćpało się czymś i ginie dwoje z nich. Maggie angażuje się w tę sprawę ignorując to bydło. Jej przyjaciel zostaje poproszony o pomoc w dziwnym zatruciu w szkołach. Jak to wszystko razem się połączy? Polecam przeczytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie jest pozycja od której wymagam cudów, ale taka solidna dawka kryminału z fajnym głównym bohaterem. Czytam serię po kolei i widać zjazd w jakości, ale być może zaczyna mi się to wszystko przejadać. Na zabicie czasu lub oderwanie się od grubszych książek przygody Maggie będą jak znalazł.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkoro seria ma tendencję spadkową, to jesteśmy już na samym dnie
Wątek zatrucia żywności w przedszkolu, który miał być wiodacym jest tu tylko marnym tłem
Totalnie nie mam pojęcia kto zabijał, po co, dlaczego i wiecie co? Mam to w d....
Odnoszę wrażenie, że ta seria powinna zakończyć się na 3 części
Skoro seria ma tendencję spadkową, to jesteśmy już na samym dnie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo była zdecydowanie najgorsza część , tak nudna i toporna, że nawet nie skupiłam się na rym kto był kim i po co
Odnoszę wrażenie, że...
A decade ago, I claimed Maggie O'Dell was one of my favorite fictional characters - and I’m happy to report that hasn’t changed.
Also, I forgot how hard I used to crush on Benjamin... turns out that hasn’t changed either.
I’m not sure why I never finished this series before, but I’m definitely going to now.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHotwire was chaotic in the best way. The ending didn’t tie up everything neatly, which is both frustrating and realistic. Not everything gets wrapped up in real life either, so it tracks.
Also, I forgot how hard I used to crush on Benjamin......
To pierwsza książka autora, która wpadła mi w ręce. Poprawny kryminał osadzony w amerykańskich realiach, czyta się szybko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jestem dobra w rozwiązywaniu kryminalnych zagadek, więc i z tą nie poszło mi zbyt dobrze. Historia mnie wciągnęła, nie potrafiłam odłożyć tej książki. Fikcja, która mogłaby być prawdą. Fikcja, którą MOŻE być prawdą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Śmiertelne napięcie" to kolejny, 9 tom serii z Maggie O'Dell. Tym razem autorka skupiła się na temacie niezwykle groźnych zatruć pokarmowych w szkołach, którymi zajmował się wojskowy specjalista od chorób zakaźnych Beniamin Platt. W równoległym wątku tragicznie zakończonej imprezy narkotykowej w Nebrasce prym wiodła agentka Maggie O'Dell, która na miejscu zbrodni znalazła się niejako przypadkowo, wcześniej badając przypadki dziwnych okaleczeń bydła. Trudno mi stwierdzić, który z tych wątków bardziej przykuwał uwagę, ale równie dobrze mogłyby być tematami na oddzielne książki.
Przyzwyczaiłem się już zarówno do stylu Alex Kavy, jak i też do prowadzenia intryg w jej powieściach. Więc żadnego zaskoczenia nie było. Znów musiała narazić główną bohaterkę na niemal śmiertelne niebezpieczeństwo. Szkoda tylko, że tak mocno trzymających w napięciu momentów było w tej powieści jak na lekarstwo.
Ale ogólnie powieść nie jest zła, do tego niezbyt długa, więc wydarzenia toczyły się dość szybko. Jednak szału nie ma, ciągle czegoś tu brakuje. Czegoś, po czym można byłoby zakrzyknąć "łał, to było świetne!"...
"Śmiertelne napięcie" to kolejny, 9 tom serii z Maggie O'Dell. Tym razem autorka skupiła się na temacie niezwykle groźnych zatruć pokarmowych w szkołach, którymi zajmował się wojskowy specjalista od chorób zakaźnych Beniamin Platt. W równoległym wątku tragicznie zakończonej imprezy narkotykowej w Nebrasce prym wiodła agentka Maggie O'Dell, która na miejscu zbrodni znalazła...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna część z cyklu o niesamowitej agentce FBI Maggie O'Dell. Jak wcześniejsze części, i ta czyta się wyśmienicie. To taka książka na jeden dzień. Świetnie się można zrelaksować.
Książka pełna niespodziewanych zwrotów akcji. Maggie jest w Nebrasce. Przez zbieg okiolicznosci trafia na miejsce zbrodnii. Początkowo możemy podejrzewać, że to tylko zaprawiona narkotykami impreza nastolatków i nieszczęśliwy wypadek podczas tej imprezy. Jednak jak pisze na okładce dlaczego trójka z nich ginie po imprezie w tajemniczych okolicznościach.
Nasz pułkownik Benjamin Platt też ma pełne ręce roboty. W szkołach w Wirginii i Waszyngtonie dochodzi do masowych zatruć.
Wydarzenia w tych dwóch odległych miejscach prowadzą do niesamowitego zakończenia.
Mam słabość do tego cyklu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTemat poruszany w książce cały czas aktualny, i cały czas wzbudza wiele kontrowersji.
Kolejna dobra książka Kavy, świetnie się ją czyta, ale po przeczytaniu już kilku książek z serii wydaję się być trochę schematyczna.