Komu bije dzwon

1987-01-01
1987-01-01
83-07-01520-0
Bronisław Zieliński

Kup Komu bije dzwon w ulubionej księgarnii

Oceny książki Komu bije dzwon

OPINIE i DYSKUSJE o książce Komu bije dzwon

więcej opinii znajdziesz na www.jakeczyta.blogspot.com

W 1937 roku Ernest Hemingway wyjechał do Hiszpanii, aby relacjonować tamtejszą wojnę domową dla amerykańskich gazet. Trzy lata później ukończył powieść, która do dziś uznawana jest za jedną z najważniejszych książek o wojnie. Co sprawia, że „Komu bije dzwon” ma taką opinię?

Młody amerykański profesor języka hiszpańskiego z Montany bierze roczny urlop i wyjeżdża do Hiszpanii, by jako ochotnik wspierać republikańskich partyzantów. Otrzymuje zadanie wysadzenia strategicznie ważnego mostu, co ma ułatwić atak na miasto Segowia, znajdujące się pod kontrolą faszystów generała Franco. W ciągu trzech dni spędzonych w górach Robert Jordan doświadcza więcej niż przez całe swoje dotychczasowe życie: spotyka wielką miłość, odnajduje poczucie braterstwa, ale też poznaje prawdę o lojalności, odwadze i poświęceniu. Stopniowo dociera do niego bezsens wojny i zło, które drzemie w ludziach.

W ciągu jednego tygodnia przeczytałem Bukowskiego, Hemingwaya i Burroughsa — egzystencjalizm uderzył we mnie z kilku stron, choć w zupełnie różnych odsłonach. Zdecydowanie wolę Hemingwaya z okresu kubańskiego — refleksje nad ludzką naturą również tam są obecne, ale klimat jest bardziej leniwy, wręcz kontemplacyjny. „Komu bije dzwon” to natomiast kwintesencja jego stylu: krótkie zdania, proste środki wyrazu i jednocześnie niezwykle sugestywny język.

To opowieść o wojnie domowej w Hiszpanii, ale tak naprawdę historia o szukaniu siebie i poznawaniu drugiego człowieka — prawdziwie, bez złudzeń. Niektóre zdania mogą wydawać się nienaturalne, ale to celowy zabieg autora — stylizowany na sposób mówienia, zbliżony do potocznego hiszpańskiego. Podejrzewam, że właśnie ten styl może wielu czytelników odrzucić już na początku. W połączeniu z niezbyt dynamiczną akcją może być trudny do przebrnięcia dla tych, którzy nie lubią kontemplacyjnej lektury.

Dostajemy sporo wątków z przeszłości, które budują bohaterów bardziej niż samą fabułę — i to również może momentami nużyć. Jednak w drugiej połowie książki narracja skupia się już na głównym zadaniu i postaci Roberta Jordana, co wyraźnie buduje napięcie. A finał? Fenomenalny — smutny, ale jednocześnie niezwykle poruszający i budujący.

Doskonała książka, choć trudna i wymagająca od czytelnika pełnego skupienia.

więcej opinii znajdziesz na www.jakeczyta.blogspot.com

Młody amerykański profesor języka...

„Jaką złą rzeczą jest wojna.”

Zdanie to mogłoby stanowić samoistne najważniejsze podsumowanie dzieła Hemingwaya, które traktuje o bolączce ludzkości jaką jest stawanie przeciwko sobie nawzajem.
„Komu bije dzwon” to opowieść o człowieczeństwie, które zostaje zasypane stosami ciał, a które koniec końców wyłania się z tej przerażającej figury przeszłości, by uderzyć w sumie i przypomnieć o istnieniu duszy.
To także historia o zaufaniu i lojalności, które wymyka się prawom logiki i chłodnej kalkulacji, by zaskoczyć tych, którzy utracili już nadzieję i wiarę w ludzkość.
To też opowieść o miłości. Miłości, która zwycięża śmierć, nawet jeśli nie może jej powstrzymać.

Jak bardzo aktualne wciąż jest to dzieło i dosłownie i w przenośni. I jak świetny warsztat prezentuje autor za jego pomocą.

Polecam, nawet jeśli przyjdzie wam zacisnąć zęby, gdy mowa o okrucieństwach, jakie ludzie zadają sobie nawzajem. Wierzę, że odnajdziecie w niej też światło.

„Jaką złą rzeczą jest wojna.”

Wojna domowa w Hiszpanii.

Pewien amerykański ochotnik, specjalista od materiałów wybuchowych przyłącza się do grupy partyzanckiej wspierającej Republikę. Zadaniem głównego bohatera jest wysadzenie ważnego strategicznie mostu.

Może to klasyka, może to Hemingway, Może wypada przeczytać bo wypada, ale do mnie niestety ta pozycja nie przemówiła zupełnie.

Zarzuty ? Niemiłosiernie nudna, rozwlekła, usypiająca i tylko miejscami ciekawa. Zdecydowaną większość książki stanowią dygresje ,rozterki wewnętrze bohaterów, przemyślenia oraz indoktrynacje polityczne. Tylko niewielką część stanowi samo zagadnienie wysadzenia mostu. Przeczytanie książki jest ogromnym wyzwaniem. Jest bardzo męcząca. Aż dziw bierze że ta sama osoba mogła napisać rewelacyjnego 'Starego Człowieka i Morze' oraz słabą w mojej opinii powieść 'Komu Bije Dzwon'. Subiektywnie: 4/10. Tak to niestety oceniam w przypadku tej pozycji.

Wojna domowa w Hiszpanii.

Zarzuty ?...

14456 użytkowników ma tytuł Komu bije dzwon na półkach głównych
2001 użytkowników ma tytuł Komu bije dzwon na półkach dodatkowych

Ernest Hemingway
Ernest Hemingway
Pisarz, dziennikarz, sportowiec, myśliwy. Urodził się w Chicago, jako drugie z szóstki dzieci. W 1917 rozpoczął pracę dla dziennika Kansas City Star. Rok później zgłosił się na ochotnika jako kierowca ambulansu na Włoskim froncie, gdzie został ciężko ranny, ale odznaczony za swoją służbę. Te doświadczenia posłużyły za inspirację dla jego powieści "Pożegnanie z bronią". Powrócił do Stanów w 1919 roku i w 1921 ożenił się z Hadley Richardson, pierwszą z czterech żon. W 1922 był reporterem w czasie wojny grecko-tureckiej, po czym zrezygnował z dziennikarstwa na rzecz poświęcenia się pisarstwu. Osiadł w Paryżu, utrzymując znajomość z innymi emigrantami, jak Ezra Pound oraz Gertruda Stein. Z pasją oddawał się walkom byków, polowaniom na grubego zwierza i połowom dalekomorskim. W uznaniu dla jego pozycji w świecie literatury otrzymał w 1954 literacką Nagrodę Nobla po publikacji "Starego człowieka i morza". Krótko po wydaniu tej książki, udał się do Afryki na safari, gdzie dwukrotnie niemal zginął w sukcesywnych katastrofach lotniczych, które sprawiły, że spędził resztę życia w bólu oraz złym stanie zdrowia. W 1961 roku popełnił samobójstwo. Podczas swojego pobytu w Paryżu znalazł się pod wpływem modernistów. Jako pisarz rozpoczynający karierę po Wielkiej Wojnie, jego styl i koncepcje literackie kształtowały się w reakcji i opozycji do wojny oraz złożonemu stylowi XIX-wiecznych pisarzy. Hemingway uważał, że motywy pisarza nie powinny być częścią tekstu, ale znajdować się "pod powierzchnią" - nazwał to "teorią lodowca". Jego styl był zwięzły, pozbawiony ozdobników, rzadko korzystający ze zdań złożonych. To ekonomiczne wykorzystanie języka wywarło silny wpływ na literaturę XX wieku.

Cytaty z książki Komu bije dzwon