Lord Jim

Okładka książki Lord Jim autora Joseph Conrad, 9788377916094
Okładka książki Lord Jim
Joseph Conrad Wydawnictwo: Siedmioróg Ekranizacje: Lord Jim (1965) Seria: Lektura z opracowaniem klasyka
klasyka

00:00 /00:00

Kup Lord Jim w ulubionej księgarnii

Oceny książki Lord Jim

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lord Jim

No nie zostanę fanką Conrada po tej książce. Choć do tej specyficznej, gęstej i rozwleczonej narracji można się przyzwyczaić (a nawet docenić jej kunszt),to sama fabuła jest po prostu nudna. Największym problemem był dla mnie jednak sam Jim... Jego wieczne rozterki, honorowe dylematy, problemy egzystencjalne i głupie zachowanie sprawiały, że zamiast mu współczuć, miałam ochotę nim potrząsać, delikatnie mówiąc. Postać irytująca do granic możliwości. No sentymentu do tego mieć nie będę. Klasyka, którą warto znać, żeby wiedzieć, dlaczego woli się coś bardziej współczesnego.

Ponadczasowa! Mimo upływu lat tematyka pozostaje aktualna. To fundament klasyki, który każdy miłośnik literatury powinien znać .Sięgając po książkę miałam pewne obawy, że sposób pisania może być zbyt wymagający, ale na szczęście nie. To literacka perełka, która udowadnia, że prawdziwa klasyka nie starzeje się nigdy. Pozycja obowiązkowa nie tylko dla miłośników klasyki, ale dla każdego, kto szuka w książce czegoś więcej niż tylko rozrywki. To książka, która uczy, porusza i inspiruje. Czas spędzony w towarzystwie dobrej literatury jest cenny.

Lord Jim” to powieść o tym, jak ważne jest wybaczenie sobie samemu. Cały świat może już przejść do porządku dziennego z błędem człowieka, ale jeśli samemu się tego nie poukłada, to będzie się zawsze jego niewolnikiem. Samemu się osądzając będzie się widzieć osąd w twarzach innych, potępiając się będzie się czuło potępionym i ulgi nie przyniesie nawet ucieczka na drugi koniec świata. Można powiedzieć, że jest to opowieść o fatalnych skutkach braku miłosierdzia.

Tytułowy Jim jest synem proboszcza, jednak chyba z ojcowskich kazań nie wyniósł zbyt wiele o przebaczeniu, o możliwości odzyskania utraconego honoru. Być może bardziej napawał się obrazami mściwego Boga Starego Testamentu niż miłościwego Jezusa, gdyż szuka on odkupienia w swoich dziełach, w staraniu o zaprowadzenie porządku, co nie pozwala mu w pełni cieszyć się miłością i wolnością.

Poczucie winy, które dręczy Jima jest czymś, co kompletnie zamyka go w sobie samym. Wokół nie ma świata ludzi, którzy żyją swoim życiem, ale ludzi, którzy wiedzą lub nie wiedzą o błędzie Jima. Jednocześnie owa wiedza jest zawsze potępiająca, zmuszająca do ucieczki. Ciekawą postacią na tym tle staje się Marlow, narrator, który jest dla Jima jedynym połączeniem ze światem „wiedzy” o jego błędzie, który nie jest przez niego odrzucany i od którego nie ucieka. Marlow przez swoją postawę wsłuchania, widzenia w Jimie kogoś więcej niż tylko człowieka, który popełnił błąd, staje się dla niego spowiednikiem, powiernikiem, ale też mentorem. Najważniejsze jednak było chyba to, że nie widział w nim złego człowieka, ale kogoś, kto po prostu zawiódł w chwili próby.

Myślę, że „Lord Jim” to książka, która dotyka każdego. Wszyscy bowiem zmagamy się czasem z poczuciem winy, konsekwencjami swoich błędów, borykamy się z przebaczeniem. Conrad jak zwykle nie jest optymistą, ale na szczęście my nie musimy być jak Jim.

7327 użytkowników ma tytuł Lord Jim na półkach głównych
1128 użytkowników ma tytuł Lord Jim na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Lord Jim

Joseph Conrad
Joseph Conrad
Pisarz i publicysta polskiego pochodzenia, tworzący w języku angielskim. Publikując na obczyźnie używał pseudonimu Joseph Conrad, który stworzył ze swojego pierwszego i trzeciego imienia. Syn pisarza, tłumacza i działacza patriotycznego Apolla Korzeniowskiego, w 1862 wraz z rodzicami zesłany do Wołogdy, gdzie zmarła matka. Ojciec po ułaskawieniu osiadł w Krakowie, zmarł tam w 1869. Opiekę nad młodym Józefem objął wuj, Tadeusz Bobrowski. Po ukończeniu szkół w Krakowie, przyszły pisarz wyruszył do Marsylii, gdzie w 1874 rozpoczął służbę na morzu. W 1886 uzyskał obywatelstwo brytyjskie i osiadł w Anglii, rozpoczynając działalność literacką, mimo wielu lat życia w niedostatku nie przestawał pisać i choć zwrócił na siebie uwagę już w debiucie - "Szaleństwo Almayera", a późniejszymi tytułami zasłużył na uznanie takich pisarzy jak Herbert George Wells, czy Henry James, to dopiero niezaliczana do najwyższych osiągnięć pisarskich Conrada powieść "Los" przyniosła mu sławę i pewną poprawę warunków materialnych. Twórczość autora "Jądra ciemności" zgodnie uważana jest jako zapowiedź krytyki postkolonialnej jak i "nowo przybyłych". Za życia Conrad był podziwiany za bogactwo swojej prozy i za odmalowywanie niebezpiecznego życia na morzu oraz egzotycznych miejscach (pomimo tego, że nauczył się płynnie mówić po angielsku dopiero, gdy miał 20 lat). Jednakże jego początkowa sława mistrzowskiego gawędziarza opisującego pełne kolorytu przygody na morzu maskowała jego fascynację jednostką w starciu z niezmienną obojętnością natury, częstą ludzką podłością oraz wewnętrznymi bitwami między dobrem i złem. Dla Conrada morze było przede wszystkim tragedią samotności. Był pisarzem o niezwykłych umiejętnościach i przeszywających przemyśleniach, ale przede wszystkim posiadał niezachwianą osobistą perspektywę - coraz powszechniej jest uznawany za jednego z największych pisarzy tworzących po angielsku. Proza Josepha Conrada od ponad stu trzydziestu lat wywiera wpływ na największych artystów. "Jądro ciemności", "Lord Jim" czy "Nostromo" stały się inspiracją dla takich mistrzów, jak T.S. Eliot, Francis Ford Coppola, Bob Dylan czy Czesław Miłosz. Trudno bowiem znaleźć pisarza, który równie przenikliwie potrafiłby opisać kondycję ludzką na styku kultur, w przecięciu tego, co stereotypowo uznajemy za cywilizowane i barbarzyńskie, oczywiste i obce. Ten wielki ironista podważa dogmaty, dystansuje się od ideologii i prawd absolutnych, pozostawiając swoich bohaterów samotnych w rękach ślepego losu. Jedyne, co może ich uratować od klęski, to wierność zobowiązaniom, odpowiedzialność, współczucie, a także banalna, jak by się wydawało, trzeźwość w ocenie sytuacji. Czy to jednak wystarczający oręż w starciu z „pełnokrwistym mięsem życia”? Człowiekiem Conrada targają sprzeczności, ludzka słabość zmienia się w krzyk buntu, który milknie wobec nieprzewidywalności losu i dzikości natury. Porażka wydaje się nieunikniona, a po niej zostaje tylko pustka.

Cytaty z książki Lord Jim