Patopaństwo. O tym, jak elity pustoszą nasz kraj

Okładka książki Patopaństwo. O tym, jak elity pustoszą nasz kraj
Jan Śpiewak Wydawnictwo: W.A.B. reportaż
reportaż
2025-02-26
2025-02-26

Kup Patopaństwo. O tym, jak elity pustoszą nasz kraj w ulubionej księgarnii

Oceny książki Patopaństwo. O tym, jak elity pustoszą nasz kraj

OPINIE i DYSKUSJE o książce Patopaństwo. O tym, jak elity pustoszą nasz kraj

opisanie pięknie i prosto jak jestesmy robieni w ciula za pomocą wileich idei tylko po to aby grupa zainterowanych robiła biznes,

Patopaństwo. O tym, jak elity pustoszą nasz kraj to jedna z tych lektur, które zostają w głowie na długo po zamknięciu ostatniej strony. Czytając ją, miałem poczucie obcowania nie tylko z publicystyką, ale z czymś znacznie szerszym – przemyślanym i spójnym zapisem współczesnej historii Polski, widzianej przez pryzmat gospodarki, polityki i relacji społecznych.

Jan Śpiewak imponuje tu warsztatem. Pisze ostro, momentami bezkompromisowo, ale jednocześnie klarownie i wciągająco. To nie jest sucha analiza – raczej dynamiczny, dobrze poprowadzony wywód, który potrafi porwać jak dobra narracja non-fiction.

Największą siłą tej książki jest dla mnie to, jak łączy różne wątki: od transformacji ustrojowej, przez patologie rynku nieruchomości, po mechanizmy działania elit. Dzięki temu powstaje coś na kształt „skryptu” do zrozumienia współczesnej Polski – i to skryptu, który czyta się z autentycznym zainteresowaniem.

To jedna z tych książek, które warto polecać dalej.

Jan Śpiewak...

Lektura tej książki denerwuje. I nie mam na myśli walorów literackich, a treści.

Polska, w 2026 roku, to postfeudalne państwo.
Mamy grupy społeczne: magnatów, szlachtę, duchowieństwo (niekoniecznie związane z kościołem) i plebs.

Magnaci to ci najbogatsi: (1-2%) topowi politycy, właściciele gigantycznych firm, najbogatsi prawnicy i lekarze, bogatsi "artyści" i celebryci.
Szlachta (2-3%) to większość polityków, również tych samorządowych, właściciele więcej niż dwóch mieszkań, deweloperzy, niektórzy "artyści", duża część lekarzy i prawników.
Szlachta oczywiście dzieli się na tą bogatszą i biedniejszą.

Duchowni (1%),poza klerem, to również duże media od lewa do prawa, influencerzy, celebryci, niektórzy coachowie.

Na dole jest plebs (reszta),tacy jak piszący te słowa, większość tych którzy je czytają, zwykłe szaraki upchnięte w biurowcach, montowniach, magazynach i mediach.

Jeżeli siedzisz na wynajmie lub masz jedno mieszkanie, lub je spłacasz to jesteś plebsem.
Jeżeli pracujesz w międzynarodowej korpo, nie ważne czy biurowcu czy fabryce, to jesteś plebsem.
Jeżeli pracujesz w januszeksie, nie ważne czy umysłowo czy fizycznie, to jesteś plebsem.
Nie ważne jest jaki masz telefon, ile lat ma twój samochód, w jak markowe ciuchy się ubierasz albo co na siebie wylewasz.

Wszyscy żyjemy w kraju, który nie działa. Który nie potrafi nas chronić, żywić, leczyć i przyzwoicie pracować.

I najgorsze jest to, że jeśli ktokolwiek z plebsu awansuje nieco wyżej, np. stać go na zakup mieszkania stricte pod wynajem, albo zakłada prężnie działającą firmę, to powtarza dokładnie ten sam schemat zachowania, który go upadlał i irytował gdy był niżej, powtarzając że "tak jest" i ślepo łykając to co mówią chroniący patologię politycy i celebryci.

Co dostajemy w zamian? Parkingi, multisporta, Żabkę, alkohol w promocji, nierzadko tańszy od butelki wody.

Co możemy zrobić? Sprzeciwiać się patologii, piętnować złe i niemoralne zachowania zamiast je normalizować.

Jeżeli osiągasz sukces, to nie musisz nosić się i poniżać tych, którzy tego sukcesu nie osiągnęli.
Jeżeli tkwisz w tym samym bagnie co reszta, to staraj się wyciągać z niego wspólnie, a nie wbijając noże w plecy innym.

I nie bój się krytykować patologii, nie powtarzaj "kto bogatemu zabroni", nie łudź się, że jeśli bogaci będą mieli lepiej, to Ty również.

Bądź krytyczny/a, ale otwarty/a na zmiany, które są możliwe. Wszystko zależy od Ciebie.

Polska, w 2026 roku, to postfeudalne państwo.

3441 użytkowników ma tytuł Patopaństwo. O tym, jak elity pustoszą nasz kraj na półkach głównych
493 użytkowników ma tytuł Patopaństwo. O tym, jak elity pustoszą nasz kraj na półkach dodatkowych

Okładka książki Regeneracja! Społeczeństwo Piotr Arak, Joanna Erbel, Izabela Grabowska-Lusińska, Jerzy Hausner, Wiktoria Jędroszkowiak, Rafał Krenz, Zofia Łapniewska, Dominika Lasota, Wojciech Łukowski, Stanisław Mocek, Nadia Oleszczuk-Zygmuntowska, Jan Oleszczuk-Zygmuntowski, Kacper Parol, Aleksandra Przegalińska, Andrzej Rychard, Bohdan Skrzypczak, Jan Śpiewak, Michał Zabdyr-Jamróz, Andrzej Zybała
Jan Śpiewak
Jan Śpiewak
Polski działacz społeczny i samorządowy, wspótwórca Stowarzyszenia Miasto Jest Nasze. Jest synem prof. Pawła Śpiewaka, dyrektora Żydowskiego Instytutu Historycznego. Był scenarzystą i współproducentem wielokrotnie nagradzanego filmu dokumentalnego w reż. Ivo Krankowskiego pt. 8 historii, które nie zmieniły świata. Należał do założycieli Żydowskiej Ogólnopolskiej Organizacji Młodzieżowej (ŻOOM),będącej wówczas największą organizacją zrzeszającą młodzież żydowską w Polsce, a także jednym z liderów ruchu miejskiego przekształconego następnie w Stowarzyszenie Miasto Jest Nasze, którego był przewodniczącym od momentu powstania w 2014 do listopada 2016. Jako przewodniczącemu MJN, przypisuje mu się między innymi ujawnienie i nagłośnienie afery reprywatyzacyjnej w Warszawie. Wraz z Miasto Jest Nasze był w 2017 nominowany do Nagrody Radia Tok FM im. Anny Laszuk. Z MJN odszedł w marcu 2017. Jest członkiem inicjatywy Otwarty Jazdów. W wyborach samorządowych w 2014 został wybrany do Rady dzielnicy Warszawa-Śródmieście. Był publicystą magazynu „Kultura Liberalna” oraz „Krytyki Politycznej".

Cytaty z książki Patopaństwo. O tym, jak elity pustoszą nasz kraj