Sekretne drzwi

Marlen Haushofer Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy klasyka
klasyka
1978-01-01
1978-01-01

Kup Sekretne drzwi w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sekretne drzwi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sekretne drzwi

4 września
„Ponieważ czytanie jest moim zawodem, rzadko tylko wzrusza mnie jeszcze jakaś książka.” s.11.
30 stycznia
„Tak często opisywane uczucie szczęścia przyszłej matki nie chce się jakoś pojawić”. s.73.
29 marca
„Wznowienie filmu Złodzieje rowerów”.* (s. 108)
Marlen Haushofer, Sekretne drzwi, Przekł. Barbara Tarnas, PIW, Warszawa 1978.

* Do zdania o filmie „Złodzieje rowerów” dodajmy:
„Bardzo dobrze zrobiony, a jednak pozostawia niedosyt. Właściwie dlaczego? Mam wrażenie, że nie chodzi tu o prawdziwą tragedię? Stracić rower, który jest biedakowi potrzebny do pracy, to na pewno smutne, ale nie tragiczne. Dopiero poza nędzą materialną może się rozwijać prawdziwa tragedia”.(s. 108)
Powtórzymy:
„Dopiero poza nędzą materialną może się rozwijać prawdziwa tragedia.”

Słowa mają swoją moc, podobnie jak ilustracje
(idealnie wpisują się w treść powieści Haushofer),
wybitnej austriackiej autorki znanej w Polsce
z dwóch powieści wydanych w latach 70-tych,
czyli „Sekretnych drzwi” i „Mansardy”.
Z kolei w serii Cymelia niedawno ukazała się jej powieść ŚCIANA (tekst wyjątkowego formatu).

„Sekretne drzwi” najkrócej rzecz ujmując,
to studium kobiecej samotności,
napisane ręką profesjonalistki.

Lektura niewielkich rozmiarów,
ograniczona do stu kilkudziesięciu stron,
jednakże pokazuje życie
we wszystkich jego przejawach.

Warto po nią sięgnąć.
Haushofer nie zawodzi.
8/10

4 września
30 stycznia
29 marca
„Wznowienie filmu Złodzieje rowerów”.* (s. 108)
Marlen Haushofer, Sekretne drzwi, Przekł. Barbara Tarnas, PIW, Warszawa 1978.

* Do zdania o filmie...

Wyzwanie czytelnicze zakończone, 📚📚📚przeczytane 2 książki w papierze,, a przesłuchanie 3 , tak słuchać można cały czas .... czasem muszę się cofnąć, bo się trochę wytrącam, ale jest ok.
Ta książeczka również skończona, smutna, o samotności, dużo mądrych rozważań, przepisanych bo to pozycja z biblioteki . Polecam💜

Na półkach: , , , , , , ,

"Sekretne drzwi" Marlen Haushofer to książka o nieszczęśliwej kobiecie szukającej szczęścia, chociaż nie wierzącej w to, że owo "szczęście" w ogóle istnieje, próbuje żyć tak by móc zadowolić innych skoro sama jest osamotniona i niespełniona, stara się zachować pozory i prowadzić się jak inni jednak sama nie znajduje przyjemności w tym co cieszy pozostałych ludzi, czasem wręcz przytłacza ją "normalne" życie.

Mimo, że ma krąg przyjaciół to jednak stara się ich trzymać na dystans. Po nie udanych relacjach z mężczyznami znajduje też miłość na dobre i na złe, a przynajmniej tak sądzi, zachodzi w ciąże, mimo, iż nigdy nie planowała mieć dzieci, postanawia urodzić malucha ponieważ jej partner cieszy się z tego faktu, ale nic nie jest w stanie spowodować zmiany sposobu jej myślenia, miewa ciągłe stany melancholii, które powodują, że jej krótkie poczucie szczęścia zostaje zburzone i pryska równie szybko jak się zjawiło, a brak zrozumienia ze strony bliskich nie pomaga, a wręcz komplikuje dalsze życie Anette.

Anette jest rozdarta między swoimi pragnieniami, a pragnieniami bliskich, będąc kobietą wrażliwą potrafi sięgnąć w głąb siebie i wykazać się wielką empatią, i zrozumieniem, przez co czuje, że powinna być sama i odciąć się od wszelkich uczuć, co wcale nie jest łatwe.

Bardzo dobra książka, jest tak jak lubię przygnębiająco i smutno. Strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o czytelnicze rozpoczęcie roku, na pewno przyjrzę się pozostałym utworom literackim Pani Haushofer jak tylko uda mi się je zdobyć.

149 użytkowników ma tytuł Sekretne drzwi na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł Sekretne drzwi na półkach dodatkowych

Okładka książki Spotkanie poza czasem. Antologia fantastycznej noweli austriackiej Ilse Aichinger, Gerhard Amanhauser, Hans Carl Artmann, Ingeborg Bachmann, Herbert Eisenreich, Hans Flesch-Brunningen, Erich Fried, Peter Handke, Marlen Haushofer, Hugo von Hofmannsthal, Franz Kafka, Stefan H. Kaszyński, Helene Lahr, Alexander Lernet-Holenia, Jakov Lind, Peter Marginter, Gustav Meyrink, Leo Perutz, Herbert Rosendorfer, George Saiko, Oskar Jan Tauschinski, Ilse Tielsch, Walter Toman, Alois Vogel, Franz Werfel, Peter Daniel Wolfkind, Stefan Zweig, Heimito von Doderer, Fritz von Herzmanovsky-Orlando, Peter von Tramin

Cytaty z książki Sekretne drzwi