Rakietowe szlaki 1

Okładka książki Rakietowe szlaki 1 autora Poul Anderson, Ray Bradbury, Arthur C. Clarke, Jack Finney, Harry Harrison, Malcolm Jameson, Cyril M. Kornbluth, Murray Leinster, Robert Sheckley, Alfred Elton van Vogt,
Okładka książki Rakietowe szlaki 1
Arthur C. ClarkeRay Bradbury Wydawnictwo: Czytelnik Cykl: Rakietowe szlaki (Iskry) (tom 1) Seria: Z kosmonautą fantasy, science fiction
Rakietowe szlaki (Iskry) (tom 1)
Z kosmonautą
1978-01-01
1958-01-01
Jan Zakrzewski, Krzysztof Zarzecki, Julian Stawiński

Kup Rakietowe szlaki 1 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rakietowe szlaki 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rakietowe szlaki 1

Dla mnie wybitny zbiór opowiadań, pozostających na długo w pamięci. Jeden z najlepszych zbiorów opowiadań SF, jakie ukazały się w Polsce w tamtym czasie. Ogromne wrażenie (bardzo optymistyczne) zrobiło na mnie np. opowiadania Clarka - Wyprawa ratunkowa, czy Instynkt myśliwski Sheckleya. Właściwie mogę streścić po trzydziestu paru latach każde opowiadanie tam zawarte. Czytałem każde po kilka razy :-)).

Wprawdzie młodziencza fascynacja s-f zdecydowania osłabła na wiek dojrzały, ale fakt, że trwała tak długo zawdzięczam i właśnie takiej klasyce jak ta. Bradbury. Clarke. Asimov. Van Vogt. Sheckley. Strugaccy. Dzięki wam!!!

To pierwszy tom bardzo przyjemnej w odbiorze, klasycznej już antologii opowiadań, które powstały w latach 1945-1951 XX w. Nostalgiczne wydanie z 1978 roku, które musiałem w końcu posiąść na własność, fantastyczny klimat tych jakże wczesnych opowieści subtelnie podkręca!

Same historyjki, czytane ponownie po latach, wciąż potrafią dać satysfakcjonujący relaks osobie z nimi obcującej, głównie poprzez sprawne pióro ich Autorów. Tu i ówdzie zapewne myszką zatrąci, ale nie psuje to nijak, w moim mniemaniu, jakże smacznego, ogólnego odbioru tego klasycznego dania!

Podróże w czasie, strach przed nuklearną zagładą, obce intelekty na obcych nam światach, kosmiczne katastrofy, wojny i międzyrasowe koegzystencje - a we wszystkim tym Człowiek, najczęściej mocno ułomny... (Tudzież Potężny i Zwycięski! - ale to tylko u Clarke'a).

Retro fantastyka, która nadal ma co nieco do zaoferowania i współczesnemu czytelnikowi. Nie tylko nostalgiczną podróż w wizje lat czterdziestych i pięćdziesiątych, ale i ciągle aktualne nam problemy, jakie głównie - sam ze sobą - ma (niektórym) dobrze znany Homo Sapiens...

370 użytkowników ma tytuł Rakietowe szlaki 1 na półkach głównych
117 użytkowników ma tytuł Rakietowe szlaki 1 na półkach dodatkowych

Arthur C. Clarke
Arthur C. Clarke
Prozaik, pisarz fantastycznonaukowy, propagator kosmonautyki, futurolog. Autor ponad 60 książek, klasyk literatury SF i wizjoner, który przewidział m.in. powstanie satelitów telekomunikacyjnych i stacji kosmicznych. Publikował od początku lat 50. XX wieku, a już w 1953 r. ukazał się jego bestsellerowy "Koniec dzieciństwa". Jego najbardziej znanym dziełem jest książka "2001: Odyseja kosmiczna" oraz nakręcony przez Stanleya Kubricka film o tym samym tytule, za którego scenariusz Clarke i Kubrick byli nominowani do Oscara. Wraz z Robertem Heinleinem oraz Isaaciem Asimovem byli znani jako "Wielka Trójka" science-fiction. Zdobył wszystkie najważniejsze nagrody w dziedzinie literatury science fiction: Hugo, Nebula, Nagrodę Campbella, Nagrodę Locusa i Nagrodę Jupitera. Szczególnie uhonorowana została powieść "Spotkanie z Ramą", która zebrała wszystkie najważniejsze nagrody w dziedzinie literatury fantastycznej. W 1985 otrzymał Damon Knight Memorial Grand Master Award. Sam od 1997 r. był patronem innej ważnej nagrody w tej dziedzinie – Nagrody im. Arthura C. Clarke’a, przyznawanej za najlepszą powieść science fiction opublikowaną po raz pierwszy w Wielkiej Brytanii. Był dwukrotnie nominowany do Nagrody Nobla: w 1994 do Nagrody Pokojowej, zaś w 1999 do Nagrody Literackiej, a w 1961 r. otrzymał Nagrodę Kalinga za popularyzację nauki. W 1998 r. otrzymał Order Imperium Brytyjskiego i tytuł szlachecki, a w 2005 także Sri Lankabhimanya najwyższe cywilne odznaczenie Sri Lanki.

Okładka książki Droga do science fiction. Od Heinleina do dzisiaj Poul Anderson, Isaac Asimov, J.G. Ballard, Alfred Bester, Ray Bradbury, John Brunner, Hal Clement, Samuel R. Delany, Philip K. Dick, Gordon R. Dickson, Harlan Ellison, Philip José Farmer, Joe Haldeman, Harry Harrison, Robert A. Heinlein, Ursula K. Le Guin, Fritz Leiber, Larry Niven, Frederik Pohl, Robert Sheckley, Robert Silverberg, Clifford D. Simak, Cordwainer Smith, Norman Spinrad, Theodore Sturgeon, William Tenn, Kurt Vonnegut, Roger Zelazny

Cytaty z książki Rakietowe szlaki 1

Robert Sheckley Rakietowe szlaki 1 Zobacz więcej