WHISK(E)Y - notes degustacyjny z kompendium wiedzy
![Okładka książki WHISK(E)Y - notes degustacyjny z kompendium wiedzy](https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/5015000/5015350/980674-170x243.jpg)
- Kategoria:
- poradniki
- Wydawnictwo:
- M Publishing
- Data wydania:
- 2022-04-11
- Data 1. wyd. pol.:
- 2022-04-11
- Liczba stron:
- 272
- Czas czytania
- 4 godz. 32 min.
- Język:
- polski
- Tagi:
- whisky whiskey degustacja alkohol tomasz miler notes degustacyjny notes dzik
Książka o whisky po polsku! Autor z powodzeniem łączy teoretyczną i praktyczną wiedzę o whisk(e)y! Pozycję tę powinien znać każdy miłośnik whisk(E)y poważnie myślący o rozwoju swoich umiejętności degustacyjnych.
Wielu fanów whisk(e)y błędnie uważa, że tylko osoby genetycznie obdarzone niezwykłym węchem i smakiem, potrafią degustować. To nieprawda i ta książka jasno i prosto to tłumaczy!
Czego dowiesz się czytając “WHISK(E)Y - notes degustacyjny z kompendium wiedzy”:
Jak rozpoznawać smaki i aromaty w whisk(e)y?
Jak opisywać smak i aromat whisk(e)y?
Jak oceniać whisk(e)y na punkty?
Dlaczego alkohole mocną powodują pieczenie w ustach?
Czym jest adaptacja sensoryczna?
Jak działa zmysł węchu i smaku podczas degustacji?
Jakie są rodzaje whisk(e)y?
Jakie są regiony produkcji whisk(e)y
Jak przechowywać whisk(e)y?
Jak czytać etykiety whisk(e)y?
… i wiele więcej!
Książka ma 272 strony z czego 170 to notes degustacyjny, który wypełnia czytelnik degustując, a 102 to tekst, w którym w przemyślany i treściwy sposób zawarto opis systemu oceny whisk(e)y + kompendium wiedzy, którego zakres widać w publikowanym poniżej spisie treści.