Ostatnie fado

Okładka książki Ostatnie fado
Iwona Słabuszewska-Krauze Wydawnictwo: Otwarte literatura piękna
2011-04-20
2011-04-20

Kup Ostatnie fado w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ostatnie fado

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatnie fado

Rewelacyjna! Wciągnęła mnie historia miłości Rosy i Dominika, zauroczył klimat starej Lizbony, miasta fado, poetów i nieodkrytych tajemnic. Uwielbiam takie książki, gdzie bohaterem jest też miasto, a tutaj tak właśnie jest. Książka napisana pięknym językiem, chwilami oniryczna, przesiąknięta saudade. Bohaterowie niesztampowi, ciekawi psychologicznie, dobrze się czyta. Warto.

Słaba. Główny wątek powinien być wciągający - poszukiwanie kobiety, która miała wszystko i zniknęła, zbudowany wokół narastającej tajemnicy - ale nie przekonuje. Jestem miłośniczką Lizbony i muzyki fado, stąd doceniam szczegółowe opisy miasta i częściowo też emocji, które ta muzyka wywołuje. Dlatego dodałam czwartą gwiazdkę. Bo powieść to bardzo przeciętna. Mam wrażenie, że Autorka zachwyciła się miastem, ale już bez zrozumienia jego specyfiki, niezwykłości klimatu - i unikatowości gatunku muzycznego, wokół którego opowieść jest osnuta. Amalia Rodriguez - toż to cała historia! Taką postać "poruszyć" - i potraktować jako - nie wiem - dodatek, przyprawę, ozdobnik? Odwiedźcie przy okazji muzeum fado, powspinajcie się do parku imienia tej wielkiej artystki, włączcie jakąkolwiek płytę - to opowie Wam więcej o muzyce, niż ta powieść.

OK, pewnie nie jestem obiektywna. Ale do końca czekałam, że coś się rozwinie, że dowiem się więcej i wciągnę. Nie doczekałam się. Szkoda.

2082

To moje pierwsze spotkanie z twórczością Autorki. Powieść odstała swoje na półce, ustępując miejsca innym lekturom. Dzięki wyzwaniu, które realizuję w tym miesiącu odnalazłam ją. Myślę, że to miał być ten czas, abym mogła delektować się opisami miejsc, które kilkanaście lat temu też odwiedziłam w trakcie pobytu w Lizbonie. Autorka urzekła mnie tym swoistym hymnem na cześć przejmującego portugalskiego bluesa – fado. Jej powieść zawiera niezwykle plastyczne, uruchamiające pamięć i wyobraźnię opisy miejsc, muzyki oraz bohaterów. Jest nieco nostalgiczną opowieścią o przyjaźni, miłości, wielkich i małych marzeniach, tajemnicach oraz o tęsknocie za tym, co odległe lub minione. Można w niej odnaleźć myśli, nad którymi warto się zatrzymać, jak choćby ta:
„Ale czy o miłości trzeba rozmawiać? Miłość jest albo jej nie ma. Jeśli jest, można ją pielęgnować, jeśli nie istnieje, żadne starania nie pomogą”.

821 użytkowników ma tytuł Ostatnie fado na półkach głównych
242 użytkowników ma tytuł Ostatnie fado na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ostatnie fado

Cytaty z książki Ostatnie fado