Krowy w labiryncie i inne eksploracje matematyczne

Okładka książki Krowy w labiryncie i inne eksploracje matematyczne autora Ian Stewart, 9788376485843
Okładka książki Krowy w labiryncie i inne eksploracje matematyczne
Ian Stewart Wydawnictwo: Prószyński i S-ka popularnonaukowa
popularnonaukowa
Cows in the Maze and other mathematical explorations
2011-01-01
2011-01-01
Agnieszka Sobolewska

Kup Krowy w labiryncie i inne eksploracje matematyczne w ulubionej księgarnii

Oceny książki Krowy w labiryncie i inne eksploracje matematyczne

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krowy w labiryncie i inne eksploracje matematyczne

Książka wymaga jakiejś wiedzy matematycznej i niektóre tematy były dla mnie ciężkie

"Weźcie do ręki dwie standardowe kostki do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wyrzucicie nimi 11 albo 12 oczek? Myślicie, że 1/2 – 50%? A jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania w następnym rzucie tymi samymi kostkami sumy 7?
Pewne małżeństwo mówi wam, że ma dwoje dzieci, a jedno z nich jest dziewczynką. Nie informują natomiast, czy drugie to córka, czy syn. Mając na uwadze te informacje, jakie jest prawdopodobieństwo, że drugie dziecko jest dziewczynką? 1/2 – odpowie zapewne większość, z autorem tej recenzji włącznie. Ian Stewart dowiedzie, że nie mamy racji."

Cała recenzja do przeczytania pod adresem:

114 użytkowników ma tytuł Krowy w labiryncie i inne eksploracje matematyczne na półkach głównych
40 użytkowników ma tytuł Krowy w labiryncie i inne eksploracje matematyczne na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Krowy w labiryncie i inne eksploracje matematyczne

Ian Stewart
Ian Stewart
Brytyjski matematyk, profesor University of Warwick. W 1969 obronił doktorat na University of Warwick, którego tematem były algebry Liego. Staże podoktorskie odbył w University of Connecticut (1977-78) i University of Houston (1983-84). Specjalizuje się w badaniu układów złożonych i teorii katastrof. Prowadzi aktywną działalność naukową i ma na swoim koncie ponad 170 artykułów naukowych. W 2001 roku został wybrany na członka Towarzystwa Królewskiego. Zdobył wiele nagród za popularyzację nauki, między innymi Medal Michaela Faradaya przyznawany przez Towarzystwo Królewskie i złoty medal Institute for Mathematics and Its Applications. Współpracuje z "Scientific American" i "New Scientist". Jest autorem ponad 20 książek popularnonaukowych - między innymi: "Podstawy matematyki", "Listy do młodego matematyka", "Czy Bóg gra w kości?", "Liczby natury".

Cytaty z książki Krowy w labiryncie i inne eksploracje matematyczne

Dodaj cytat z książki Krowy w labiryncie i inne eksploracje matematyczne

Ciekawostki historyczne