Inkub

Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Inkub
Artur Urbanowicz Wydawnictwo: Vesper Cykl: czarownica z Jodozior (tom 1) horror
horror
czarownica z Jodozior (tom 1)
2019-04-03
2019-04-03

Kup Inkub w ulubionej księgarnii

Oceny książki Inkub

OPINIE i DYSKUSJE o książce Inkub

Suwalszczyzna i mała wioska w której dzieje się wiele złego. Lata siedemdziesiąte, Jodoziory. Mieszkańcy nagle doświadczają mnóstwa tragedii, zła i przemocy. Nikt na początku nie wie, jak można to wytłumaczyć, jednak po pewnym czasie, wszystko zaczyna być powiązane z pewną tajemniczą kobietą.
Współcześnie. Znów coś złego zaczyna się dziać w małej wiosce na Suwalszczyźnie. Dwóch policjantów podczas pracy odkrywa, że nie wszystko da się racjonalne wytłumaczyć, a ich śledztwo zacznie prowadzić do zagadnień, które ciężko wytłumaczyć racjonalnie.
Powieść niezwykle wciągająca. Dwie linie czasowe świetnie się ze sobą przeplatają odkrywając przed czytelnikiem kolejne tajemnice: mroczne i straszne. Z każdym kolejnym rozdziałem dowiadujemy się więcej zarówno co działo się w latach 70-tych jak i w dwutysięcznych, a fabuła sprawia, że czytelnik dostaje gęsiej skórki.
Inkub to powieść niesamowita, mroczna i pochłaniająca czytelnika. Mimo swoich pokaźnych rozmiarów czyta się ją naprawdę szybko. A zakończenie! Nic tylko chce się poznać ciąg dalszy!

Wciągnęła mnie mocno, przez co szybko się ją czytało, jak na taką cegłę. Historia ciekawa, chociaż pod koniec lekko rozczarowująca. Dużo bardziej podobała mi się linia fabularna z lat 70-tych, postać Vytautasa z lat współczesnych wypadła, moim zdaniem, infantylnie. Pomimo małych mankamentów książkę polecam ze względu na klimat i angażującą opowieść. Nie oczekujcie jednak, że w jakikolwiek sposób przestraszy, chociaż oczywiście jest to sprawa całkowicie indywidualna ;)

To moja druga książka z dorobku autora. Pierwszą było "Gałęziste", które świetnie mi się czytało, niesamowity klimat i prawdziwa groza. Tutaj niestety jest gorzej. Horrorem to ta książka na pewno nie jest, bardziej bajką dla młodzieży. Niezbyt przypadł mi do gustu główny bohater, przeszkadzało mi również że w zasadzie wszyscy bohaterowie przyjmują istnienie sił nieczystych jako coś normalnego. Nie jest to zła książka ale nie wiem czy gdybym czytał w odwrotnej kolejności to sięgnąłbym po "Gałęziste".

8209 użytkowników ma tytuł Inkub na półkach głównych
1659 użytkowników ma tytuł Inkub na półkach dodatkowych

Okładka książki Upiorne święta Jakub Bielawski, Robert Cichowlas, Jakub Ćwiek, Hanna Greń, Tomasz Hildebrandt, Graham Masterton, Adam Przechrzta, Artur Urbanowicz, Przemysław Wilczyński, Marek Zychla
Okładka książki Zabójcze święta Adrian Bednarek, K.N. Haner, Joanna Jodełka, Grzegorz Kapla, Jacek Ostrowski, Małgorzata Rogala, Alek Rogoziński, Magda Stachula, Paulina Świst, Artur Urbanowicz

Cytaty z książki Inkub

Video