Inkub

- horror
- Vesper
- 2019-04-03
- 2019-04-03
- suwalszczyzna czarownica paranormal zjawiska nadprzyrodzone nawiedzony dom policja śledztwo chłopi wieś rytuały
- Inne
Dwie epoki.
Dwie historie.
Jedna wioska.
Jedna czarownica.
Jedna klątwa.
Wyobraź sobie, że możesz wszystko. Nawet oszukać śmierć.
Nad Suwalszczyzną za kilka dni pojawi się zorza polarna. W Jodoziorach, małej wiosce na prowincji, zostają znalezione spopielałe zwłoki małżeństwa. Wśród lokalnej społeczności miejsce to owiane jest złą sławą, słynie ze szczególnego nasilenia przemocy, chorób, zaginięć i samobójstw. Mówi się też o zjawiskach nadprzyrodzonych – niezidentyfikowanym zielonym świetle, odgłosach niewiadomego pochodzenia, a także o nawiedzonym domu. Miejscowi wierzą, że to on rozsyła wokół negatywną energię, która wydobywa z ludzi najgorsze instynkty.
Tajemnicami wioski żywo interesuje się młody dzielnicowy, który wkrótce popełnia samobójstwo. Sprawę jego śmierci bada Vytautas Česnauskis, policjant na wpół litewskiego pochodzenia z komendy miejskiej w Suwałkach. Odkrywa, że mroczna historia Jodozior ma swoje korzenie w latach siedemdziesiątych. Wtedy miała tam mieszkać kobieta, która parała się czarami…
- 3 484
- 3 133
To była obłędna i przerażająca książka, czytałam i się bałam. Świetny materiał na film, horror w czystej postaci przyprawiający o gęsią skórkę. Mam wielką nadzieje, że autor pomyśli nad kontynuacja książki bo czuję lekki niedosyt po zakonczeniu.😉😉 Polecam.
Pokaż mimo toTak... To zdecydowanie jest horror, a co najlepsze Polski horror. Oczywiście nie ma horroru bez szeroko pojętego kryminału, ale widać tutaj jak Artur Urbanowicz postarał się, aby tę książkę można było nazwać pełnoprawnie horrorem. Zakończenie otwarte? tak bym je nazwał, no cóż mogło być według mnie lepsze, ale wszystkiego od autora niestety nie mogę wymagać.
PS Po przeczytaniu posłowia jestem zobligowany przeczytać ponownie książkę, ale to może za jakiś dłuższy czas? ;)
więcej Pokaż mimo toPS Po...
Super opisana historia. Końcówka bardzo niespodziewana oraz bardzo interesującą. Napewno pokuszę się o inna pozycje tego autora :)
Pokaż mimo toWybitna to trafne określenie. Zakończenie przyprawia o gęsią skórkę. To że kiedyś do niej wrócę jest więcej niż pewne.
📖🐲
Pokaż mimo toPrzykro mi, ale nie przebrnęłam nawet przez prolog. Nie oceniam, bo tak naprawdę te dwadzieścia stron na 700 to za mała próbka, żeby to ocenić, ale po prostu nie zmęczę tego...
Kilkanaście stron przed końcem, kiedy wydawało mi się że cała intryga już w zasadzie się rozwikłała, byłem odrobinę rozczarowany. Kiedy jednak doczytałem tych kilka ostatnich stron zmieniłem zdanie. Podsumowując, całkiem niezła powieść z rewelacyjnym zakończeniem. Na pewno mam zamiar przeczytać ją jeszcze raz. Kto czytał posłowie, ten będzie wiedział dlaczego 🤓
Pokaż mimo tonic dodać nic ujać świetna szkoda że nie ma 2 cześci
nic dodać nic ujać świetna szkoda że nie ma 2 cześci
Pokaż mimo toTo bardziej powieść detektywistyczna niż horror. Może to kwestia tego, jakie chwyty działają na danego czytelnika - sprawa indywidualna. Z biegiem lat coraz trudniej mnie przestraszyć. Niemniej jednak książka okazała się bardzo wciągająca (725 stron w 3 dni),nie mogłam się od niej oderwać i doczekać, co autor odwali w finale, jak to ma w zwyczaju ;) Nie zawiodłam się :)
Pokaż mimo toKsiążka niepotrzebnie długa. W zasadzie dopiero ostatnie 200 stron trzyma w napięciu i jest na akceptowalnym poziomie. Wcześniejsze rozdziały można było skondensować, tym bardziej, że styl autora nie porywa. Ot, taka sobie relacja z wydarzeń bez większych uniesień i przemyśleń. Jak dla mnie zero polotu. Gdybym wiedział, darowałbym sobie z powodu nużącego i ślamazarnie rozwijającego się początku, który trwa ponad połowę książki! Wiem, że są motywy i są smaczki, ale co mnie to obchodzi... Projekt jest ambitny na papierze, dużo pracy włożonej, ale efekt jest na kiepskim poziomie. Historii nie kupuję. Jest absurdalna. Bohater nie ma motywacji, żeby ryzykować swoją karierę i bezpieczeństwo. Gdybym wiedział, to bym nie przeczytał. Jak już przeczytałem, to jestem w stanie zaakceptować ten czas spędzony z książką. Ostatnie rozdziały, rzeczywiście czytało się z zaciekawieniem, ale tak jak mówię, tekst powinien zostać ucięty o 200 stron na etapie redakcji.
Książka niepotrzebnie długa. W zasadzie dopiero ostatnie 200 stron trzyma w napięciu i jest na akceptowalnym poziomie. Wcześniejsze rozdziały można było skondensować, tym bardziej, że styl autora nie porywa. Ot, taka sobie relacja z wydarzeń bez większych uniesień i przemyśleń. Jak dla mnie zero polotu. Gdybym wiedział, darowałbym sobie z powodu nużącego i ślamazarnie...
więcej Pokaż mimo toBardzo dobra… Z książkami z takimi ocenami zawsze mam kłopot, ponieważ po przeczytaniu komentarzy i wysokich ocen, zawsze spodziewam się efektu „wow”… a później go niestety nie ma … Nie mniej polecam, ponieważ warto!