Krwawe pogranicze

- Bloody Borderland
- 1992-01-01
- 1992-01-01
- Andrzej Grabowski
Akcja powieści rozgrywa się na „Dzikim Zachodzie”. Czarny John, znany szuler i rozrabiaka, podczas scysji niechcący rani cenionego i szanowanego szeryfa miasta Cleveland. Musi uciekać. Nie wie, jak bardzo to wydarzenie zmieni jego życie.
W 1992 r. w Polsce MacLeanowi przypisano autorstwo wydanej przez wrocławskie wydawnictwo Enigma książki „Krwawe pogranicze” (rzekomo wydanej w 1962 r. pod tytułem „Bloody Bordeland”). W rzeczywistości była to powieść Tadeusza Kosteckiego „Droga powrotna Płowego Jima” wydana w 1946 r. i nigdy nie wznawiana – wydawca korzystając z ówczesnej popularności książek MacLeana wykorzystał wtedy już prawie zapomnianą powieść, w której dokonał zmiany tytułu i autora.
Kup Krwawe pogranicze w ulubionej księgarni
Oceny książki Krwawe pogranicze
- Przeczytane w 2021 roku 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krwawe pogranicze
Nie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny western. Czytając książkę czułem się jakbym oglądam naprawdę dobry film mający swą akcję na dzikim zachodzie. W tej książce jest wszystko co powinno się znaleźć w westernie. Naprawdę kawał dobrej książki. Napewno jeszcze sięgnę po książki tego autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdzieś doczytałem, że to nie jest książka Allistera MacLeana, tylko Tadeusza Kosteckiego, a faktyczny tytuł brzmi "Droga powrotna Płowego Jima".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudno "Krwawe pogranicze " nazwać powieścią, chyba jest to raczej obszerne opowiadanie. Nietypowa sceneria i czasy jak na twórczość MacLeana. Gdzieś w USA, raczej początek XX wieku , małe miasteczko odwiedza szuler Czarny John . Splot wydarzeń w krótkim czasie przewróci jego życie. Od stryczka do bohatera . Dobre opowiadanie na jesienny wieczór.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toświetna książka, trochę romantyczna i wciągająca, jak zwykle zaskakujące zakończenie. :D