Zamknięty świat

Okładka książki Zamknięty świat autora Robert Silverberg, 8371806108
Okładka książki Zamknięty świat
Robert Silverberg Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Seria: Nowa Fantastyka [Seria książek] fantasy, science fiction
Nowa Fantastyka [Seria książek]
The World Inside
1997-01-01
1997-01-01

Kup Zamknięty świat w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zamknięty świat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zamknięty świat

Nareszcie coś innego :)
Książka nie dla każdego, i raczej odradzałbym dla łodego czytelnika, ale zaskakuje realizacją pomysłu. Chociaż wiele osób usna ją pewnie za niepoprawną.

Niby nic nadzwyczajnego, społeczeństwo zamknięte w odizolowanych mega-wieżach, jakkolwiek zaskakujące jest, jak autor potrafi zaszokować obrazem więzi społecznych oraz sposbem w jaki ludzie są warunkowani do życia w zmakniętej i ciasnej przestrzeni.
Powiedzmy tylko, że podejście szympansów bonobo do seksu to przy opisanym tutaj społeczeństwie prawie purytanizm :).

Nareszcie coś innego :)

Dobry tekst. Nie zgadzam sie z autorem ze wszystkim, ale z wieloma tezami juz tak. Co zawsze czyni polemike ciekawsza. Natomiast co do rozmnazania sie tego stada - tu zgadzam sie w 100%. Ta obserwacja jest calkowicie poprawna, ale to raczej zadne zaskoczenie. Problem w tym, ze to stado niczego innego nie potrafi. Zakonczenie swietne, bardzo gorzkie ale pasujace do calosci.

Na marginesie, rozbawiaja mnie opinie niektorych osob, ze chodzi tu o wolnosc seksualna. To tak, jakby napisac, ze 1984 jest o prawie do zgromadzen. Hej, niegramotne tumany, to jest obraz spoleczenstwa totalitarnego, gdzie kopulacja (nie milosc!) jest podstawa funkcjonowania spoleczenstwa. Prokreacja ma zastapic wszelkie inne formy aktywnosci, co jest zreszta podkreslone w przypadku kultury, ktora zdycha radosnie w dzwieku orgazmow. Oczywiscie wszystko w oparach "wiary", choc poza prawem do rozmnazania nie istnieje ZADEN inny jej przejaw. To jest spoleczenstwo totalitarne i na wskros nazistowskie, a ci ktorzy do niego nie pasuja, ci ktorzy w oceanie rozesmianych debili mowia "nie" - ci sa likwidowani przez niezwyke efektywny aparat policyjny. A teraz, tepaki, spojrzcie za okno.

Sporo ciekawych motywów, choć niesamowicie topornie napisana.

Sporo ciekawych motywów, choć niesamowicie topornie napisana.

409 użytkowników ma tytuł Zamknięty świat na półkach głównych
65 użytkowników ma tytuł Zamknięty świat na półkach dodatkowych

Okładka książki Amazing Stories vol. 1 Alexander Blade, Philip José Farmer, Daniel F. Galouye, Harry Harrison, H. Beam Piper, James H. Schmitz, Richard S. Shaver, Robert Silverberg, G. L. Vandenburg, Robert Moore Williams
Okładka książki Dzieci Belzagora Bruno Lecigne, Robert Silverberg, Sam Timel, Adrien Villesange
Dzieci Belzagora Bruno Lecigne, Robert Silverberg, Sam Timel, Adrien Villesange
Okładka książki Imagination Science Fiction. Vol. 1 Stuart J. Byrne, Roger Dee, Gordon R. Dickson, Paul W. Fairman, Randall Garrett, Milton Lesser, Winston K. Marks, Kris Neville, Dick Purcell, Mack Reynolds, Frank M. Robinson, Richard S. Shaver, Robert Silverberg
Okładka książki Galaxy Science Fiction vol 1 Poul Anderson, Alex Apostolides, Manly Banister, Jesse Franklin Bone, Mark Clifton, Patrick Fahy, Cyril M. Kornbluth, Joy Leache, Walter Miller, A.H. Phelps Jr, Frederik Pohl, Robert Silverberg, Clifford D. Simak, Bryce Walton

Okładka książki Don Wollheim proponuje 1986 C.J. Cherryh, Gardner Dozois, Harlan Ellison, Frederik Pohl, Lucius Shepard, Robert Silverberg, Michael Swanwick, Ian Watson, Connie Willis, Donald Allen Wollheim

Cytaty z książki Zamknięty świat

Dodaj cytat z książki Zamknięty świat