Król kier

Okładka książki Król kier autora Aleksandra Polak, 9788379767595
Okładka książki Król kier
Aleksandra Polak Wydawnictwo: Czwarta Strona Cykl: Circus Lumos (tom 1) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Circus Lumos (tom 1)
2017-10-25
2017-10-25

Kup Król kier w ulubionej księgarnii

Oceny książki Król kier

OPINIE i DYSKUSJE o książce Król kier

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

"Nasze wspólne chwile rozpłynęły się w czasie jak cukier rozpuszcza się w herbacie..." Już po pierwszych stronach wiedziałam, że nie będzie dobrze. Historia to takie romansidło dla nastolatek, nawet da się czytać dopóki autorka nie są się ponieść chwilowemu natchnieniu jak to powyżej. Zdecydowanie nie sięgnę po dalsze części, bo nie ma po co.

Po najgorszym dniu w życiu Alicja wraz ze swoją przyjaciółką Julią wybierają się na wystawę cyrkową. Są nią oczarowane, a pod koniec bohaterka poznaje Hadriana. Spotykają się parę razy, a między nimi zaczyna iskrzyć. Z czasem chłopak wprowadza ją do swojego świata, świata magii i przedstawia jej członków Circus Lumos. Jednak wraz z tym mówi jej także o niebezpieczeństwie, które na nich czyha. Wciąż do końca nie wiem, co mogę napisać o tej książce, które zapewne na długo pozostanie w mojej pamięci. Pokochałam bohaterów tej historii. Z Alicją bardzo się utożsamiłam i może to właśnie przez to tak bardzo zżyłam się z nią. Jeśli zaś chodzi o Hadriana to mnie sobą oczarował. Bohaterowie byli dobrze wykreowani, tak samo jak świat. Sama z chęcią chciałabym zamieszkać razem z Cirsus Lumos. Zanim jednak czytelnik dojdzie do świata magii, musi przebrnąć przez prawie 200 stron (ale czasem są jakieś małe nawiązania do niego). To jednak było dla mnie na plus. Podobało mi się to, że od razu nie znaleźliśmy się w tym świecie. Czytało mi się to niezwykle lekko oraz szybko, ale niestety początkowo w niektórych miejscach wydawało mi się, że czytam opowiadanie z Wattpada, jednak im dalej, tym styl był lepszy, a to uczucie całkowicie znikło. Z ręką na sercu mogę wam polecić tę pozycję, przy której świetnie się bawiłam.

1471 użytkowników ma tytuł Król kier na półkach głównych
359 użytkowników ma tytuł Król kier na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Król kier

Aleksandra Polak
Aleksandra Polak
Absolwentka koreanistyki na Uniwersytecie Warszawskim, a zarazem miłośniczka podróży dalekich i bliskich. Pierwszą powieść napisała w podstawówce w całkiem grubym zeszycie w kratkę, którego okładkę ozdobiła zawijasami wykonanymi korektorem. Jest zakochana w urokliwych zakątkach Gdańska. Spacerując pomiędzy jego wąskimi ulicami, notuje wszystkie pomysły, światy i sceny, które ożywają w jej głowie. Gdy pisze, porzuca rzeczywistość, lecz poza tymi incydentami stara się twardo stąpać po ziemi. Najchętniej czyta Johna Greena i Carlosa Zafóna, z sentymentem powraca do Harry’ego Pottera. Uparcie wierzy w magię i spełnianie marzeń, a uśmiech traktuje jako lek na wszystkie zmartwienia. Autorka fantastycznej serii „Circus Lumos”.

Okładka książki Mirror, Mirror Rowan Coleman, Cara Delevingne
Mirror, Mirror Rowan Coleman, Cara Delevingne