Cień smoka

- literatura dziecięca
- Magiczne drzewo (tom 6)
- 2014-10-06
- 2014-10-06
Nowa powieść z bestsellerowego cyklu „Magiczne Drzewo”
Nieostrożny czar wywołuje z głębin morskiego smoka wraz z armią groźnych stworów. By je pokonać, Kuki musi zdobyć figurkę z Magicznego Drzewa. Przedmiot jest nagrodą w konkursie tańca, ale Kuki nie umie tańczyć. Figurka przeistacza się w żywą istotę obdarzoną niezwykłymi cechami. Dzięki niej Kuki, Gabi i gadający pies zwyciężą przybysza z podwodnego świata.
Smok i potężne stwory! Zamek na dnie morza i „cudowne dziecko”… Przygodowa powieść w tempie gry komputerowej, a jednocześnie mądra książka mówiąca o ważnych sprawach dzieci.
Na podstawie „Magicznego Drzewa” Andrzej Maleszka stworzył znany na całym świecie cykl filmowy nagrodzony telewizyjnym Oscarem – Emmy Award.
Kup Cień smoka w ulubionej księgarni
Oceny książki Cień smoka
1491 użytkowników ma tytuł Cień smoka na półkach głównych- Przeczytane 1 151
- 2019 13
- Z biblioteki 10
- Dla dzieci 10
- Fantasy 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cień smoka
Powam wam, ze wychowałam się na tej serii. Od niej zaczęła się moja ksiązkarska przygoda. Każdy tom potrafiłam czytać po 10 razy i sie nie nudził. Polecam wszystkim. Naprawdę. Kocham tu wracać, to moja oaza,bezpieczna przestrzeń.
Nie szukajmy drodzy państwo tu logiki, szukajmy przygody, szukajmy rozrywki. Kocham całym serduszkiem, a ten tom od wielu lat był zawsze moim ulubionym, dlaczego? Nie wiem, ale to pozostanie niezmienne.
Pozdrawiam cieplutko.😘
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie szukajmy drodzy państwo tu logiki, szukajmy przygody, szukajmy rozrywki. Kocham całym serduszkiem, a ten tom od wielu lat był zawsze moim...
Ciekawa książka fantastyczno-przygodowa.
Ciekawa książka fantastyczno-przygodowa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbliżają się egzaminy. Chłopaki nie za bardzo chcą się przykładać do nauki. Kombinują, żeby użyć magii. Gabi ich ostrzega, żeby nie robili głupot. A jednak! Tworzą Eliksir Mądrości, jednak na kostce wypada jedynka. Powstaje czar odwrotny - Eliksir Głupoty, który niestety wypija prawie cała szkoła - uczniowie i nauczyciele. Trzeba ratować sytuację! Kostka została roztrzaskana, trzeba trzeba szukać kolejnego magicznego przedmiotu. Jest nią magiczna drewniana laleczka. Żeby ją zdobyć, Gabi bierze udział w eliminacjach konkursu tańca. Z przygodami, udaje się jej wygrać. Laleczka ożywa! Magiczna dziewczynka to już zupełnie co innego niż magiczny przedmiot.
Bardzo mi się podoba ta zmiana. Jak zwykle, mamy rollercoaster emocji, przygód i zwrotów akcji. Nie możemy się doczekać z córką, co będzie dalej! Pan Andrzej pisze wspaniałe przygodówki, które wciągają także dorosłych:) Wiadomo, nie należy w nich szukać logiki. Mimo tego mankamentu - polecam je, bo dają wspaniałą rozrywkę i wciągają młodsze pokolenia do czytania:)
Zbliżają się egzaminy. Chłopaki nie za bardzo chcą się przykładać do nauki. Kombinują, żeby użyć magii. Gabi ich ostrzega, żeby nie robili głupot. A jednak! Tworzą Eliksir Mądrości, jednak na kostce wypada jedynka. Powstaje czar odwrotny - Eliksir Głupoty, który niestety wypija prawie cała szkoła - uczniowie i nauczyciele. Trzeba ratować sytuację! Kostka została...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepsza z serii!!!
Najlepsza z serii!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny raz dałam się skusić na książkę dla młodszych czytelników. I kolejny raz nie żałuję.
Teraz wiem, że sięgnę z ciekawości do reszty tomów 😉
Książkę czyta się jednym tchem i bardzo szybko, bo ciekawość nie daje spokoju i chce się widzieć, co będzie dalej 😉
Tak! Polecam, zwłaszcza młodym czytelnikom, no i starszym też. 😉
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeraz wiem, że sięgnę z ciekawości do reszty tomów 😉
Tak! Polecam, zwłaszcza młodym czytelnikom, no i starszym też. 😉
Kolejny tom czytany z córką (8 lat). Nie mogłyśmy się oderwać od książki. Faktycznie podejmowane decyzje przez głównych bohaterów czasami są nielogiczne, ale kolejne tomy "połyka się z czystą przyjemnością". Pędząca akcja, niczym w grze komputerowej, niewątpliwie doskonale wpisuje się w potrzeby czytelnicze młodego pokolenia (chociaż ja również czytałam z ciekawością). Podziwiam wyobraźnie Autora.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się przyjemnie, pod warunkiem, że nie zwraca się uwagi na logikę, a raczej jej brak w poczynaniach bohaterów. Z drugiej strony, osoby zaznajomione z cyklem powinny zdawać sobie sprawę, że fabułę trzeba traktować z dużym dystansem i zbytnio nie analizować jej sensu, bo tego w wielu momentach po prostu nie ma.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo fajna ponieważ fabuła jest wciągająca.
Książka bardzo fajna ponieważ fabuła jest wciągająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoim zdaniem książka była bardzo fajna
Polecam
Moim zdaniem książka była bardzo fajna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam
"Cień smoka" to szósta część przygód Kukiego, Gabi, Blubka i Budynia! Po raz kolejny odnajdują magiczny przedmiot i wpadają w coraz to większe tarapaty... Dołącza do nich nowa osoba, która odgrywa w tej części bardzo ważną rolę. Pan Maleszka napisał genialne książki, które nie nudzą się dzieciom i mi. Chętnie sięgniemy po kontynuację. Polecamy!