Całe zdanie nieboszczyka

- Przygody Joanny (tom 4)
- 1991-01-01
- 1991-01-01
Wybałuszonymi oczami patrzyłam na scenę jak z sensacyjnego filmu. Ów jeden, który uprzednio dążył w moim kierunku, nagle się zatrzymał, zrobił jeszcze dwa kroki, droga przed nim opustoszała, bo większość hazardzistów siedziała już pod meblami, chwilę postał, po czym ugiął kolana i runął łbem naprzód wprost pod moje nogi. Padł jakoś bardzo niewygodnie, więc, pomimo zbaranienia, wiedziona zwykłymi, ludzkimi uczuciami, przyklękłam i usiłowałam trochę mu pomóc. Przynajmniej przemieścić mu głowę ze stołowej nogi na moją siatkę wypchaną papierami, więc miękką. On zaś łapał powietrze i wyraźnie usiłował coś powiedzieć
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Całe zdanie nieboszczyka w ulubionej księgarni
Oceny książki Całe zdanie nieboszczyka
9513 użytkowników ma tytuł Całe zdanie nieboszczyka na półkach głównych- Przeczytane 7 888
- Chcę przeczytać 1 586
- Posiadam 1 495
- Joanna Chmielewska 69
- Kryminał 62
- Kryminały 55
- Chmielewska 44

OPINIE i DYSKUSJE o książce Całe zdanie nieboszczyka
Mam mieszane uczucia po przeczytaniu lektury. W niektórych momentach śmiałam się w głos. Do końca byłam ciekawa jak sytuacja się rozwinie oraz co się wydarzy. Jednak książkę czytało się trochę mozolnie momentami. Chyba nie odpowiada mi sposób pisania autorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, zwiewna, rozrywkowa. Specyficzne poczucie humoru. Nie w moim guście, ale szybko przebrnęłam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak książka trzyma w napięciu od początku do końca, a przygody głównej bohaterki są wprawdzie mało realne, ale fascynujące.
Na podstawie tej książki powstał film produkcji... rosyjskiej
(w latach 90.). Film zdecydowanie mniej podoba mi się niż książka, jest przerysowany, trochę sztuczny.
A rolę Joanny gra Marta Klubowicz.
Swoją drogą szkoda, że tak niewiele książek Joanny Chmielewskiej doczekało się realizacji filmowej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJoanna usłyszała pewne zdanie wypowiedziane przez konającego i tylko ona je zna. A inni bardzo chcieliby te słowa poznać. W pewnej chwili Joanna przestaje wierzyć komukolwiek... Trudno tak funkcjonować, ale ma to swój sens w jej przypadku.
Na...
Genialna, absurdalna i pełna humoru. Przeczytana powtórnie po latach - tak ją zapamiętałam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPłakałam ze śmiechu. Z tego co pamiętam, pierwsza połowa książki lepsza od drugiej. Muszę przeczytać jeszcze raz. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChwilę trwało zanim oswoiłem się ze stylem narracji. Gdyby traktować go na poważnie, byłby irytujący i infantylny. Zaakceptowanie, jako specyficznego zabiegu stylistycznego, ułatwia odbiór powieści, która jest zabawna, bywa emocjonująca i z rzadka potrafi zaskoczyć. Lekka, zgrabnie napisana pozycja w sam raz, aby się zrelaksować i zbytnio nie spinać podczas lektury.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej kategorii zdecydowanie 10.
W tej kategorii zdecydowanie 10.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątkowo irytował mnie brak jakichkolwiek rozdziałów, podrozdziałów czy chociaż przerw w tekście (łatwiej się czyta i łatwiej odnaleźć miejsce, w którym skończyło się czytać). Jednak można do tego się przyzwyczaić. A potem już idzie z górki.
Lektura lekka, przyjemna i zabawna. Polecam! :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUśmiałam się do łez czytając tę książkę. Niesamowite przemiany bohaterki i zwroty akcji, szaleństwo na każdej stronie.
Lektura...
Lubię Chmielewską. Lesio i Dzikie białko są świetne. Ta książka to absolutne dno. Jest skrajnie nielogiczna. Bohaterka zachowuje się jakby była po lobotomii - nie czuje zagrożenia ze strony naprawdę złych gangsterów. A jednocześnie wszystkie jej poczynania się udają, jakby spora grupa międzynarodowych bandziorów, w których ona jest szponach, była kompletnymi debilami. Nie ma żadnego doświadczenia w pływaniu kajakiem, a jednak bez trudu nawiguje wielkim jachtem przez Atlantyk. Dociera w obrane przez siebie miejsce, jakby to była wycieczka po Monciaku w Sopocie a nie rejs przez Atlantyk. Ponownie złapana i wtrącona do lochu, zachowuje się jak hrabia Monte Christo na koksie. Autorka umieszczając ją na miesiąc w lochu i dostarczając jej tylko wodę i chleb, wyraźnie zapomina, że nawet na tak lichej diecie każdy człowiek mimo wszystko oddaje mocz i defekuje. Joanna to najwyraźniej James Bond w spódnicy dodatkowo skrzyżowany z Arese Lupin'em i może jeszcze Hulkiem.
Za wszelką cenę unikajcie tej książki. Skutecznie obrzydzi wam inne książki Chmielewskiej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie się czyta!
Świetnie się czyta!