Wariacje Tischnerowskie

- Sfery
- 2012-01-01
- 2012-01-01
Wariacje Tischnerowskie to książka uzdrawiająca. Jarosław Makowski
podążył za swym Mistrzem na szczyt, tam, gdzie oddycha się wolnością. I
wiarą, że można żyć lepiej w lepszym świecie. Że można być dobrym,
kochać, ufać, myśleć i rozumieć. Plaster na rany dla wszystkich
grzeszników, wątpiących i poszukujących.
Aleksandra Klich, „Gazeta Wyborcza”
Jarosław Makowski myśli, czuje i pisze Tischnerem. To świadectwo
wierności Kaznodziei „Solidarności” porusza i inspiruje w czasach, gdy w
polskim katolicyzmie Tischnera jest coraz mniej.
Polecam. Adam Szostkiewicz, Polityka
Ksiądz Tischner żyje! Co ciekawe – staje się inspiracją dla nowoczesnego
myślenia. A najpełniejszym dowodem jest książka Makowskiego, który łączy
wrażliwość człowieka myślącego o Bogu ze zdolnością zadawania
najtrudniejszych pytań. To tytuł dla wszystkich, którzy dążą do tego, by
dwa słowa: „myślenie” i „religia”, nie musiały „wywoływać przeraźliwego
zgrzytu”.
Witold Bereś (Polska Ma Sens)
Kup Wariacje Tischnerowskie w ulubionej księgarni
Oceny książki Wariacje Tischnerowskie
74 użytkowników ma tytuł Wariacje Tischnerowskie na półkach głównych- Chcę przeczytać 43
- Seria Sfery 2
- Sfery 2
- 52 książki - 2012 1
- 2018 1
- Pozyczone 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wariacje Tischnerowskie
Kiedy zobaczyłam tytuł książki wypożyczyłam ją z biblioteki bez chwili wahania.
Książka składa się z trzech części
1,”Pamięć" na którą składają się artykuły zdające sprawę z niektórych książek , jakie ukazały się po śmierci Filozofa”.
Niestety po przeczytaniu całej książki mało co pamiętałam z pierwszej części.
2. „Dług-„ – autor analizuje najciekawsze według niego wątki filozofii i katechezy Tischnera. Cytuje samego Filozofa; „Nie ma innego sposobu stania się człowiekiem myślącym, jak rozmiłowanie w cudzej myśli.” Przedstawia wybrane problemy z twórczości Tischnera. Jest to część najciekawsza. Dla kogoś kto się nie zetkną z filozofią i katechezą Tischnera jest to swoiste kompendium .
3. Próby- czując się uczniem filozofa prezentuje własne teksty. Przeczytałam parę recenzji różnych książek, recenzję Encykliki Benedykta XVI i doszłam do wniosku, że to najsłabsza część .
Reasumując. Na obwolucie pan A. Klich twierdzi, że to książka uzdrawiająca. Nie uzdrowiła mnie, a miejscami wręcz znudziła. Najciekawsza była powtórka z myśli filozofa.
Jednak o wiele więcej możemy zyskać czytając książki Tischnera, do czego gorąco namawiam, niż wyciągi z niego.
Kiedy zobaczyłam tytuł książki wypożyczyłam ją z biblioteki bez chwili wahania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka składa się z trzech części
Niestety po przeczytaniu całej książki mało co pamiętałam z pierwszej części.
2. „Dług-„ – autor analizuje najciekawsze według niego wątki...
Mam wrażenie (być może mylne),że autor książki chce być bardziej święty od postaci, o której pisze, chociaż sam Tischner od idealizacji własnej postaci mocno się odżegnywał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttp://zzyciaksiazek.blogspot.com/2012/04/sladami-goralskiego-ksiedza-mysliciela.html
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to... i niewiele wniosła a już na pewno nie uzdrowiła, jak napisała zachęcając jak myślę, p.red Klich w zapowiedzi. Szkoda że Tischnera jest tylko "połowa książki" a może to tylko moje oczekiwanie i pewna namiętność do tekstów Tischnerowskich spowodowała iż jestem zawiedziony takim "pisaniem na stojąco". Wielka szkoda, bo tekstów o krakowskim myślicielu nie ma zbyt wiele. Może jednak prof. Cezary Wodziński zdecyduje się napisać książkę "o Józku"...
... i niewiele wniosła a już na pewno nie uzdrowiła, jak napisała zachęcając jak myślę, p.red Klich w zapowiedzi. Szkoda że Tischnera jest tylko "połowa książki" a może to tylko moje oczekiwanie i pewna namiętność do tekstów Tischnerowskich spowodowała iż jestem zawiedziony takim "pisaniem na stojąco". Wielka szkoda, bo tekstów o krakowskim myślicielu nie ma zbyt wiele....