Maigret i oporni świadkowie

Okładka książki Maigret i oporni świadkowie autora Georges Simenon,
Okładka książki Maigret i oporni świadkowie
Georges Simenon Wydawnictwo: Czytelnik Cykl: Komisarz Maigret (tom 53) Seria: Seria z Jamnikiem kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Komisarz Maigret (tom 53)
Seria z Jamnikiem
Maigret et les temoins recalcitrants
1969-01-01
1969-01-01
Katarzyna Witwicka

Kup Maigret i oporni świadkowie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Maigret i oporni świadkowie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Maigret i oporni świadkowie

Solidny kryminał w starym stylu. Na plus Paryż lat 50. XX wieku oraz przedemerytalne rozmyślania Maigret'a.

Maigret pewnie by się zaklinał na wszelkie znane świętości, że już nic zadziwić go nie może. Przegrałby z kretesem, bo oto zostaje wezwany do zabójstwa pana Lachaume, który został zastrzelony w swojej sypialni, w domu, w którym przebywało pięć osób. Rodzina Lachaume, to spadkobiercy firmy produkującej od ponad stu lat biszkopty... o smaku tektury. Miast oznak rozpaczy, strachu, dezorientacji spotyka się z ludźmi całkowicie obojętnymi, którzy wzywają adwokata, żeby Maigret zbytnio się nimi nie interesował. Sam dom to ruina: brudna, zimna, zaniedbana – ta potężna familia niewiele lepiej wygląda i jeszcze gorzej się zachowuje, a i sama firma od lat stoi na granicy bankructwa.
Pikanterii dodaje fakt, że szwagierka zabitego jest dziedziczką blisko 300 milionów i nie jest to jedyna kobieta w historii rodziny Lachaume, która w posagu wniosła fortunę...
Intryga kryminalna może odrobinę naciągana, albo inaczej – atrakcyjna umiarkowanie, postacie, których zachowanie jest dość intrygujące, gdzieś się rozmywają zapomniane przez Simenona.
Stają się nieważne, ważniejsze jest rozliczenie z rzeczywistością, która zmienia się nieubłaganie. Maigret za tymi zmianami nie podąża, obserwuje je ze smutkiem i rezygnacją pewną. Zdaje sobie sprawę, że kolejne pokolenia, które zastępują jego współpracowników mają zupełnie inne priorytety. Doświadczenie zastępują dyplomy – nie zawsze zasłużenie zdobyte, człowiek – ofiara jak i przestępca – staje się jedynie przedmiotem. Na czyste rzemiosło patrzą z pogardą, a co najmniej z irytującym protekcjonalizmem. Kolejne zwycięstwo Maigreta już tak nie cieszy. Maigret wie, że nawet jego subtelna nauczka jaką raczy młodego sędziego i adwokata nie ma sensu, bo nic sobie z tego nie robią, przekonani o swojej wartości – iluzorycznej.
Ten stan rzeczy najlepiej oddaje spotkanie Maigreta z Kanonikiem zakutym w kajdanki, w korytarzy sądowym. Obaj wiedzą, że to czasy już inne i żaden z nich na to poradzić nic nie może.
”Oporni świadkowie” to bardzo dobra powieść obyczajowa z – z konieczną, ale słabą – intrygą kryminalną.

W starym domu właścicieli upadającej fabryki biszkoptów popełniono zbrodnię. Komisarz Maigret nie może się nadziwić, że nikt nic nie słyszał, chociaż wszyscy byli na miejscu. Brak świadków i brak motywów nie zniechęca jednak komisarza, który i tym razem rozwiązuje zagadkę.

98 użytkowników ma tytuł Maigret i oporni świadkowie na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Maigret i oporni świadkowie na półkach dodatkowych

Georges Simenon
Georges Simenon
Belgijski prozaik piszący w języku francuskim i dziennikarz gazety w Liège, swym mieście rodzinnym. W 1922 roku przeniósł się do Paryża i pod pseudonimem Georges Sim opublikował serię popularnych powieści. W 1929 roku napisał pierwszą powieść kryminalną, która zapoczątkowała wydawany w comiesięcznym rytmie cykl książek z komisarzem Maigretem w roli głównej. Maigret, bywalec podmiejskich bistr, wielbiciel fajki, świetny obserwator, potrafi na podstawie najbardziej banalnych poszlak rozwikłać tajemnicę zbrodni. Simenon podniósł podrzędny gatunek kryminału do rangi literatury, a popularność postaci Maigreta dorównała popularności Sherlocka Holmesa. Jego powieści nie są zwykłymi kryminałami, każda z nich jest obyczajowym freskiem życia francuskiej prowincji i paryskich przedmieść. Simenon napisał około stu tomów z tego cyklu. Był także autorem powieści psychologiczno-obyczajowych, np. „En cas de malheur” (1956, W przypadku nieszczęścia) i autobiograficznych, np. „Lettre a mon juge” (1947, List do mojego sędziego),„Le demenagement” (1968, Przeprowadzka). Powieści Simenona cieszyły się ogromną popularnością, wiele z nich doczekało się ekranizacji, a komisarza Maigreta grał w nich Jean Gabin.

Cytaty z książki Maigret i oporni świadkowie

Dodaj cytat z książki Maigret i oporni świadkowie