Świat ciszy Nicholasa Quinna

- Inspektor Morse (tom 3)
- The Silent World of Nicholas Quinn
- 2009-01-01
- 1991-01-01
- 2011-01-01
- 9788374892025
- Ewa Jusewicz-Kalter
W wynajmowanym mieszkaniu w Północnym Oksfordzie zostają znalezione zwłoki pracownika Konsorcjum Egzaminów zagranicznych. Okazuje się, że został on otruty. Prowadzący śledztwo w tej sprawie inspektor Morse szuka zabójcy wśród kolegów z pracy ofiary. Podejrzewa, że morderstwo może mieć związek z oszustwami przy organizacji egzaminów, na przykład w którymś z krajów arabskich. Jego uwagę rozprasza obecność na liście podejrzanych bardzo atrakcyjnej pracownicy Konsorcjum. Na dodatek w kinie Studio 2 kolejny tydzień grają erotyk z udziałem szwedzkiej sexbomby, na który inspektor z chęcią by się wybrał.
Kup Świat ciszy Nicholasa Quinna w ulubionej księgarni
Oceny książki Świat ciszy Nicholasa Quinna
135 użytkowników ma tytuł Świat ciszy Nicholasa Quinna na półkach głównych- Przeczytane 72
- Kryminały 5
- 2011 3
- Kryminał 3
- Colin Dexter 2
- Rok 2013 2
- Kryminał, sensacja 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świat ciszy Nicholasa Quinna
Do tej pory miałem możliwość poznania kilku detektywów, między innymi Herkulesa Poirot i Pannę Marple z książek Agathy Christie oraz kilku mniej znanych, polskich i zagranicznych.
Na terenie Oksfordu, zostaje popełnione morderstwo. Zmarłym okazuje się tytułowy Nicholas Quinn, prawie całkiem głuchy pracownik Konsorcjum.
Książka podzielona jest na 4 rozdziały, z których każdy wyjaśnia jedno z ważnych pytań dotyczących śledztwa: Dlaczego? Kiedy?
W jaki sposób? Kto?
A przynajmniej w założeniu tak miało być, bo w rzeczywistości do końca nie wiadomo dokładnie kiedy i dlaczego zabito Quinna. Jest to jednak zrozumiałe gdy weźmie się pod uwagę, jak bardzo skomplikowaną intrygę uknuł tutaj autor.
Mogę z całą pewnością zapewnić, że nawet najbardziej zagorzały fan kryminałów, nie wpadnie na rozwiązanie tej zagadki, dopóty, dopóki nie zrobi tego Inspektor Morse. „Świat ciszy Nicholasa Quinna” to dobry kryminał, na czytanie którego warto poświęcić swój czas.
Mimo kilku niedoskonałości wciąż pozostaje mocno wciągająca powieścią, która swą szeroko zakrojoną intrygą na pewno zaskoczy każdego. Bez wątpliwości godna polecenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA teraz Inspektor Morse, główny bohater „Świata ciszy Nicholasa Quinna” Colina Dextera.
Sama intryga bardzo dobra, ciekawie i wiarygodnie się rozwija, trzyma w napięciu do ostatnich stron. Niestety sposób napisania, lub tłumaczenia książki jest kanciasty i nieprzyjemny. Dialogi są na poziomie filmu niemego i nie wydaje mi się, że jest to zabieg celowy z uwagi na to że jedna z ofiar jest niesłysząca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra książka! Tym razem inspektor Morse poszukuje mordercę głuchego pracownika Konsorcjum Egzaminów dla Cudzoziemców - tytułowego Nicholasa Quinna. Z każdą stroną Autor stopniuje napięcie, wprowadza kolejnych świadków, którzy widzieli, bądź w jakiś sposób kontaktowali się z Quinnem przed jego śmiercią. Tym samym Czytelnik zaczyna podejrzewać, iż to oni mogą być potencjalnymi mordercami. Po kilku wpadkach, bezowocnych przesłuchań, inspektor Morse i jego pomocnik Lewis wpadają wreszcie na ślad. Koniec jak zwykle jest zaskakujący! Polecam!
Dobra książka! Tym razem inspektor Morse poszukuje mordercę głuchego pracownika Konsorcjum Egzaminów dla Cudzoziemców - tytułowego Nicholasa Quinna. Z każdą stroną Autor stopniuje napięcie, wprowadza kolejnych świadków, którzy widzieli, bądź w jakiś sposób kontaktowali się z Quinnem przed jego śmiercią. Tym samym Czytelnik zaczyna podejrzewać, iż to oni mogą być...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toColin Dexter to angielski pisarz, który w swym dorobku może poszczycić się kilkunastoma powieściami detektywistycznymi. Choć jego kariera jest bogata, to jednak w Polsce zbytniego rozgłosu nie osiągnął.
Nicholasa Quinna świat ciszy to trzecia z kolei książka autora, w której do czynienia mamy z charyzmatycznym detektywem Morse'em. Po raz pierwszy wydana w 1977 roku w Polsce ukazała się dopiero w roku 1991.
W tejże powieści nasz niezmordowany policyjny wyga będzie musiał rozwikłać sprawę morderstwa nowego pracownika Konsorcjum na uniwersytecie w Oxfordzie - tytułowego Nicholasa Quinna. Sprawa jest naprawdę bulwersująca. Nie dość bowiem, że morderstwo dotyczy pracownika naukowego szanowanego uniwersytetu, to pikanterii dodaje fakt, że Nicholas był osobą głuchoniemą. Jakby tego było mało wszystko wskazuje na to, że zbrodni dopuścił się inny pracownik Konsorcjum. Cała więc sprawa może okryć skandalem sławny uniwersytet.
Nicholasa Quinna świat ciszy to książka bardzo charakterystyczna. Z pewnością nie każdemu, nawet fanowi kryminałów, spodoba się język jakim operuje Colin Dexter. Potrafi być zawiły i niejednokrotnie ugrzęznąć możemy w natłoku myśli podczas prób wyjaśniania zbrodni przez Morse'a. Sama postać detektywa to jednak z pewnością coś co potrafi przyciągnąć uwagę. Gość jest typem twardego gliny, który nie lubi polemizować z nikim i na żaden temat. Z jeden strony potrafi być milczący i skryty, gdy układa w swej głowie możliwy scenariusz zdarzeń które doprowadziły do morderstwa, z drugiej zaś, potrafi być bezpośredni i wygadany - nie wzbrania się wtedy przed użyciem ciętego języka.
A jak z fabułą? Jest naprawdę skomplikowana i zwodnicza. Tutaj nic nie jest pewne. Ba! Tutaj zwrot akcji w śledztwie to chleb powszedni. Praktycznie co rozdział dostajemy nową porcję domysłów, które wcale nie naprowadzają nas na właściwy trop, powodując, że zagadka zostaje wyjaśniona dosłownie dopiero na ostatnich stronach.
Dużym minusem jest natomiast sama edycja tejże książki. Nie wiem jak jest w tym zakresie w jej wznowieniu z 2009 roku, ale wersja wydana przez Phantom Press dosłownie roi się od błędów językowych i składniowych.
Całość prezentuje się jednak bardzo dobrze, powodując, że fani kryminału powinni sięgnąć po tę książkę. Z kolei osoby nie zainteresowane tym gatunkiem zdecydowanie powinny ją sobie odpuścić, skupiając się na czymś lżejszym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNicholasa Quinna świat ciszy to trzecia z kolei książka autora, w której do czynienia mamy z charyzmatycznym detektywem Morse'em. Po raz pierwszy wydana w 1977 roku w...
Bardzo dobra. Do końca książki czytelnik ma mętlik w głowie i nie wie KTO jest mordercą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzetłumaczone źle, intryga znakomita.
Przetłumaczone źle, intryga znakomita.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttp://miqaisonfire.wordpress.com/2011/08/09/53-swiat-ciszy-nicholasa-quinna-colin-dexter/