Drugie opowieści afrykańskie

Okładka książki Drugie opowieści afrykańskie autora Doris Lessing, 9788376593333
Okładka książki Drugie opowieści afrykańskie
Doris Lessing Wydawnictwo: Albatros literatura piękna
The Sun Between Their Feet: Collection of African Stories, vol. 2
2011-02-25
2011-02-25
978-83-7659-333-3
Magdalena Słysz

Kup Drugie opowieści afrykańskie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Drugie opowieści afrykańskie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Drugie opowieści afrykańskie

Pamiętam, że po przeczytaniu zbioru Powieści Afrykańskich Doris Lessing byłam zachwycona i wzruszona, było to kilkanaście lat temu przed Noblem dla Doris, gruntownie zasłuzonym.
Teraz dopiero przeczytałam Drugie Opowiesci Afrykańskie autorki i musze przyznać , że mój entuzjazm nieco opadł, a to za sprawa pierwszych dwóch opowiadań. Nastepne powróciły w klimacie i kunszcie do stylu Lessing, do jej wielkiego doświadczenia i wyczucia psychologii ludzkiej i klimatu Afryki Południowej. tego delikatnego , duszącego sie światka dwóch grup kolonizatorów Burów i Brytyjczyków, pisze specjalnie Brits, bo wielu z nich pochodziło z uboższych części GB , Irlandii i Szkocji. Wychowana na farmie , w głębi Rodezji Płd. Doris znała dobrze środowisko wiejskich białych farmerów i ich czarnej służby. Zależności, wychowanie, metody upraw, spotkania towarzyskie, wizyty w miasteczkach i w miastach ( aż po Johanesburg-Joburg),okolicznę veldy i kopje, zwierzęta.
Stąd ta róznorodność tematyki w jej opowiadaniach. Kto oczekuje przyjemnego czytadła ten sie rozczaruje, bo w opowiadaniach jest wiele sarkazmu, wyważonego pesymizmu i żalu.

Szczerze mówiąc, to bardzo mnie ta książka rozczarowała. Po Noblistce spodziewałam się czegoś więcej, a opowiadania z tego dzieła są co najwyżej poprawne. Prawie żadne nie wywarło na mnie jakiegoś większego wrażenia, wzruszenia, ani nie zmusiło mnie do zastanowienia nad losem ludzkim. Może powinnam sięgnąć po jakieś bardziej znane utwory Doris Lessing, żeby docenić jej kunszt pisarski? Hmm… Pierwsze spotkanie z tą autorką było dla mnie stanowczo niezgodne z oczekiwaniami.

Doris Lessing jest mi niezwykle bliska, ze względu na poruszane problemy w swoich tekstach i prosty język, którym operuje. Znakiem rozpoznawczym noblistki jest człowiek w centrum. Stawia na problemy, nie ucieka od nich, ale przybliża do nich.

Ta książka jest kontynuacją "Opowieści afrykańskich". Zawiera 14 opowiadań traktujących o człowieku, przyrodzie, czyhających pułapkach w Afryce i zwierzętach. Większość opowiadań jest umiejscowiona w czasie przed II wojną światową. Pisarka pisze o białej rasie żyjącej na tym niegościnnym kontynencie. Opowiadania są mocno zróżnicowane, ale każde jest niezwykłe. To prawdziwy majstersztyk, do tego pięknie wydany.

Autorka urodziła się i wychowała w Afryce, co bez wątpienia pomogło jej w napisaniu opowiadań. Jak zwykle jest ciekawie, obrazy są plastyczne i kolorowe, a postacie niczym żywe. Pisarka w swoich tekstach ociera się o problemy kobiet, bardzo mocno wchodzi w role obserwatora środowiska tego lokalnego, oraz dalszego. Wspaniałe opowieści. Polecam.

177 użytkowników ma tytuł Drugie opowieści afrykańskie na półkach głównych
40 użytkowników ma tytuł Drugie opowieści afrykańskie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Drugie opowieści afrykańskie

Okładka książki Short Stories The Thoroughly Modern Collection William Boyd, George Mackay Brown, A.S. Byatt, Doris Lessing, Penelope Mortimer, Haruki Murakami, Patrick O'Brian, Ruth Rendell, Alan Sillitoe, Helen Simpson, Rosie Thomas, Joanna Trollope, Barry Unsworth, Fay Weldon
Doris Lessing
Doris Lessing
Brytyjska pisarka, najstarsza laureatka Nagrody Nobla – w momencie jej otrzymania miała osiemdziesiąt osiem lat. Jury nazwało Lessing „epicką wyrazicielką kobiecych doświadczeń, która ze sceptycyzmem, żarem i wizjonerską siłą zgłębiła podzieloną cywilizację”. W Rodezji Południowej, dzisiejszym Zimbabwe, Lessing spędziła dzieciństwo i młodość. Jej proza jest głęboko autobiograficzna, a duża część powieści i opowiadań rozgrywa się w Afryce. Autorka poruszała tematy konfliktów kulturowych, rasizmu, nieustannej walki między indywidualnymi pragnieniami a obowiązkiem społecznym oraz sprzeczności między dobrem jednostki a dobrem ogółu. W 1956 roku przez swoje poglądy Lessing otrzymała zakaz wjazdu do Rodezji Południowej i RPA. Jej twórczość obejmuje kilkadziesiąt powieści, esejów i opowiadań, głównie o tematyce psychologiczno-obyczajowej. Dwie z nich sfilmowano. Lessing uchodziła za żywą ikonę marksizmu, feminizmu, antykolonializmu i walki z apartheidem.

Cytaty z książki Drugie opowieści afrykańskie

Doris Lessing Drugie opowieści afrykańskie Zobacz więcej