Złodziejka książek

- 2008-01-01
- 2008-01-01
- 9788310120588
- Hanna Baltyn-Karpińska
Rok 1939. Dziesięcioletnia Liesel mieszka u rodziny zastępczej w Molching koło Monachium. Jej życie jest naznaczone piętnem ciężkich czasów, w jakich dorasta. A jednak odkrywa jego piękno - dzięki wyjątkowym ludziom, których spotyka, oraz dzięki książkom, które kradnie. Od momentu wydania powieść znajduje się na szczycie listy bestsellerów „The New York Timesa”. Zyskała również ogromne uznanie krytyki literackiej.
...zasługuje na miejsce obok Dziennika Anny Frank oraz Nocy Elie Wiesela. Ma szansę stać się pozycją klasyczną.
„USA Today”
Poruszająca i do głębi przejmująca.
„Washington Post”
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Złodziejka książek w ulubionej księgarni
Oceny książki Złodziejka książek
60010 użytkowników ma tytuł Złodziejka książek na półkach głównych- Przeczytane 33 609
- Chcę przeczytać 25 391
- Z biblioteki 177
- 2013 162
- 2018 118

OPINIE i DYSKUSJE o książce Złodziejka książek
Po lekturze "Złodziejki książek" nic już nie będzie jak dawniej.
Po lekturze "Złodziejki książek" nic już nie będzie jak dawniej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkończyłam tą książkę cała zapłakana , ale każda wylana łza była tego warta.
Piękna,czuła i wartościowa historia.
🤍
Skończyłam tą książkę cała zapłakana , ale każda wylana łza była tego warta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna,czuła i wartościowa historia.
🤍
Zadziałała u mnie zasada dobrego tytułu, ale nie zawiodłem sie.
Zadziałała u mnie zasada dobrego tytułu, ale nie zawiodłem sie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy 10latka przytargała to z biblioteki z zamiarem przeczytania, spanikowałam. W końcu uległam, pod warunkiem, że ja czytam pierwsza, a potem codziennie rozmawiamy o tym co było.
Sprowadziło się, polecam nawet dla 10latków
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSprowadziło się, polecam nawet dla 10latków
Mimo trudnej tematyki raczej książka młodzieżowa
Mimo trudnej tematyki raczej książka młodzieżowa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Złodziejka książek” Markusa Zusaka to poruszająca powieść o dorastaniu w nazistowskich Niemczech, opowiedziana z perspektywy Śmierci. Największą siłą książki jest język i sposób narracji – oszczędny, momentami surowy, ale trafiający w punkt. Relacje między bohaterami są wiarygodne i budują emocje bez taniego sentymentalizmu.
To nie jest lekka lektura, bywa nierówna i miejscami rozwlekła, a specyficzna forma nie każdemu przypadnie do gustu.
Jednak jeśli dać jej czas, zostaje w głowie na długo. To historia o sile słów, człowieczeństwie i małych gestach w nieludzkich czasach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie jest lekka lektura, bywa nierówna i...
Książka bardzo ciekawa.
Książka bardzo ciekawa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTematyka wojny ale z zupełnie nieoczekiwanym narratorem. Z jego perspektywy świat w czasie wojny wygląda zgoła odmiennie. POLECAM
"Złodziejka książek" długo czekała na liście do przeczytania i nie ukrywam, że żałuję, że tak późno po nią sięgnęłam. Książka niesamowita, wyjątkowo poruszająca. Wojenna rzeczywistość w nazistowskich Niemczech, pokazana z zupełnie innej, niespotykanej wcześniej perspektywy. Nie sposób nie polubić głównych bohaterów i oderwać się od lektury.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna opowieść o przyjaźni i człowieczeństwie tam, gdzie złe słowo stało się czynem i ciałem - w nazistowskich Niemczech. Końcówka niemalże wycisnęła ze mnie łzy. Wspaniała pozycja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialna narracja, coś nowego
Genialna narracja, coś nowego