Gwiazda Śmierci

Okładka książki Gwiazda Śmierci autora Steve Perry, Michael Reaves, 9788324138647
Okładka książki Gwiazda Śmierci
Michael ReavesSteve Perry Wydawnictwo: Amber Seria: Star Wars: Gwiezdne wojny fantasy, science fiction
Star Wars: Gwiezdne wojny
Błażej Niedziński

Kup Gwiazda Śmierci w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gwiazda Śmierci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gwiazda Śmierci

Angażująca i sprawnie napisana książka. W ciekawy sposób opowiada o losie kilkorga ludzi, którzy czasem przypadkiem, czasem intencjonalnie, trafili na Gwiazdę Śmierci, żeby to z tą stacją bojową związać swoją przyszłość.

Reaves nie wykracza generalnie poza prozę rozrywkową, ale udaje mu się przemycić kilka interesujących przemyśleń na temat ludzkiej natury i kruszejącej moralnej tolerancji na służbę dla instytucji, która posługuje się niehumanitarnymi metodami. Plusem tej pozycji jest też to, że mało w niej tych klasycznych bohaterów Sagi - o nich już opowiedziano naprawdę wiele, teraz czas na innych protagonistów.

Generalnie podobało mi się, lubię od czasu do czasu zajrzeć do "Legend", a ta lektura należy w mojej opinii do tych lepszych jakościowo ulokowanych w tej franczyzie.

kiedy wybierałem tą książkę w bibliotece byłem nieufny ponieważ
nie jestem fanem nowej nadziei aczkolwiek wypożyczając ją postąpiłem
bardzo dobrze. ale nie jest to arcydzieło bo momentami trochę przeciągana. chętnie przeczytałbym dalsze losy postaci.

kiedy wybierałem tą książkę w bibliotece byłem nieufny ponieważ
nie jestem fanem nowej nadziei aczkolwiek wypożyczając ją postąpiłem

Bardzo pozytywne zaskoczenie. Kilka różnych perspektyw, kilka z goła odmiennych bohaterów z wieloma charakterami i podejściami do życia, każdy znajdzie coś dla siebie. Przyjemna i lekka książka, miła odskocznia od głównych bohaterów uniwersum. Nie jest to "must read", ale uważam że kiedyś wartą po nią siegnąć.

264 użytkowników ma tytuł Gwiazda Śmierci na półkach głównych
148 użytkowników ma tytuł Gwiazda Śmierci na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Gwiazda Śmierci

Steve Perry
Steve Perry
Autor powieści ze świata Gwiezdnych Wojen, Obcego i Conana. Książką "Star Wars: Shadows of the Empire" przez 10 tygodni okupował Listę Bestsellerów The New York Timesa. Zanim został pełnoetatowym pisarzem, był m.in. instruktorem pływania, ratownikiem, monterem zabawek, sprzedawcą pamiątek i aluminium, agentem wypożyczającym samochody, instruktorem sztuk walki, prywatnym detektywem, pielęgniarzem i asystentem lekarza. Rocznik 1947. Autor opowiadań, scenariuszy do programów animowanych, niebeletrystycznych artykułów, recenzji, esejów. Pisywał dla "Batman: The Animated Series" obsypanego nagrodami Emmy. Wśród bestsellerów The New York Times'a umieścił także 7 powieści z serii Net Force Toma Clancy'ego, których był współautorem. Najlepiej przeniósł na papier Men in Black. Obecnie pracuje nad 54 powieścią. Adept indonezyjskiej sztuki walki Penjak Silat Sera. Zagrał w największym, kiedykolwiek utworzonym , zespole gitarowym (Księga Guinessa).

Cytaty z książki Gwiazda Śmierci

Dodaj cytat z książki Gwiazda Śmierci