Miasto złocistego cienia

Okładka książki Miasto złocistego cienia autora Tad Williams, 837120664X
Okładka książki Miasto złocistego cienia
Tad Williams Wydawnictwo: Rebis Cykl: Inny Świat (tom 1) fantasy, science fiction
Inny Świat (tom 1)
City of Golden Shadow
1999-01-01
1999-01-01
83-7120-664-X
Paweł Kruk

Kup Miasto złocistego cienia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Miasto złocistego cienia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miasto złocistego cienia

🌌🕹️ Miasto Złocistego Cienia Tada Williamsa to prawdziwa uczta dla fanów złożonej i wielowarstwowej literatury fantasy. Autor przenosi czytelnika do Innego Świata – cyfrowej rzeczywistości pełnej zagadek, niebezpieczeństw i mistycznych tajemnic. Już od pierwszych stron czuć napięcie, gdy Renie Sulaweyo, nauczycielka i opiekunka rodziny, odkrywa, że jej młodszy brat zapada na dziwną chorobę powiązaną z tym wirtualnym światem. Williams umiejętnie buduje atmosferę zagrożenia, nie ujawniając od razu pełnej skali niebezpieczeństwa.

🌌🕹️ Autor świetnie przedstawia różnorodność bohaterów i ich motywacje. Xabbu, Buszmen o duszy szamana, wnosi do historii poetycką wrażliwość, Paul Jonas dryfuje między czasem i przestrzenią, a młody Orlando łączy w sobie odwagę i wyobraźnię niezbędną do ratowania świata. Każda z postaci jest unikalna, a ich losy splatają się w intrygującej mozaice, co sprawia, że świat przedstawiony wydaje się pełen życia i niespodzianek.

🌌🕹️ Williams imponuje swoim kunsztem w budowaniu świata. Inny Świat jest bogaty w szczegóły technologiczne i kulturowe, łączy elementy postcyberpunku, fantasy i dystopii. Autor przewiduje realne zagrożenia współczesnego społeczeństwa – manipulację korporacyjną, zagrożenia dla prywatności i cyfrowe uzależnienia – co nadaje historii dodatkową głębię i aktualność

🌌🕹️ Narracja Tada Williamsa jest pełna detali i wątków pobocznych, które mimo złożoności nie przytłaczają. Każda scena rozwija charakter bohaterów i świat przedstawiony. Opowieść balansuje między dramatem osobistym, przygodą i zagadkami związanymi z tajemnicami Innego Świata, co sprawia, że czytelnik nieustannie pozostaje zaangażowany i ciekawy kolejnych wydarzeń.

🌌🕹️ Styl Williamsa przypomina w pewnym stopniu Neila Gaimana, lecz z pełnym rozmachu i głębią unikalnego universum. Autor z rozmachem wprowadza różnorodne kultury, techniki i magiczne elementy, tworząc historię wielowarstwową i intelektualnie satysfakcjonującą. Nawet subteksty dotyczące czasu, pamięci i tożsamości wciągają i prowokują do refleksji nad kondycją ludzką.

🌌🕹️ Miasto Złocistego Cienia to powieść wymagająca cierpliwości, ale nagradzająca czytelnika niebywałą wyobraźnią i złożonością fabuły. Tad Williams udowadnia, że science fantasy może być zarówno emocjonujące, jak i intelektualnie stymulujące. To książka, która zostaje w pamięci, pobudza wyobraźnię i zachęca do dalszych eksploracji Innego Świata.

Smoczy Tron tego autora był super. Ale tej jego serii nie mogę wytrzymać.

Smoczy Tron tego autora był super. Ale tej jego serii nie mogę wytrzymać.

Nie od pierwszego wejrzenia. Chwilę mi zajęło, zanim w powieści znalazłem jakiś punkt dla siebie, coś co mnie wciągnęło. Akurat rozmach i monumentalizm świata mnie trochę męczył. Wątków i postaci jest dużo. Scenerie zmieniają się często, zdarza się, że bohaterowie robią co rozdział coś zupełnie innego w innej scenerii, aż ma się poczucie, że wnikanie w szczegóły z czasem traci sens. W końcu odkryłem, że taki był właśnie przekaz dla mnie. Świat możliwości zrobił się pusty i ponury. Uwielbiam to, jak Tad Williams przeciwstawił świat rozszerzonej rzeczywistości, gdzie wszystko jest możliwe, starożytnym plemiennym legendom. Po dziesiątej niesamowitej symulacji pełnej cudów, to właśnie plemienna legenda ze swoim prostym przekazem i sensem, opowiedziana krótko, prawdziwie wgniata w fotel. Dla mnie to jest skarbem powieści.

Pod koniec miałem zamiar na chwilę dać sobie spokój z serią, ale niestety nie jest to wyodrębniona "pula wątków", mało co się wyjaśnia przed końcem. Zostaje ta ptorzebechce się dowiedzieć, co się wydarzy dalej jak w serialu akcji,

716 użytkowników ma tytuł Miasto złocistego cienia na półkach głównych
135 użytkowników ma tytuł Miasto złocistego cienia na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Miasto złocistego cienia

Tad Williams Miasto złocistego cienia Zobacz więcej
Tad Williams Miasto złocistego cienia Zobacz więcej