Obcy: Wyjście z cienia

- horror
- Obcy trylogia (2014) (tom 1)
- Obcy
- Alien: Out of the Shadows
- 2022-10-31
- 2022-10-31
- 2014-01-28
- Maciej Wacław
Chris Hooper pracuje jako główny inżynier na górniczym statku kosmicznym "Marion", który eksploruje złoża trymonitu - najtwardszego znanego materiału, znanego człowiekowi - na piaszczystej planecie LV178. Pracujący na powierzchni planety górnicy odkrywają w czeluściach kopalni coś więcej niż cenny minerał. Głęboko uśpione, pradawne zło. Ucieczka z planety kończy się katastrofą - jeden z promów uderza w krążącą po orbicie "Marion" powodując poważne zniszczenia, drugi opanowany jest przez obcych. Hoop i garstka ocalałych nadaje sygnał S.O.S. który dociera do przelatującego w pobliżu wahadłowca "Narcyz", w którym, w stanie hibernacji, podróżuje ostatnia ocalała z katastrofy "Nostromo" Ellen Ripley.
Kup Obcy: Wyjście z cienia w ulubionej księgarni
Oceny książki Obcy: Wyjście z cienia
621 użytkowników ma tytuł Obcy: Wyjście z cienia na półkach głównych- Przeczytane 307
- 2023 14
- 2024 9
- 2025 6
- Horror 6
- Sci-fi 5
Cytaty z książki Obcy: Wyjście z cienia
Ale kiedyś pozwalałem ci się bawić moim kijem".

OPINIE i DYSKUSJE o książce Obcy: Wyjście z cienia
Spotkanie z Ripley, Jonesem raz ksenomorfami było przyjemne ale głównie chyba za sprawą filmów R. Scotta gdyż książka nie powala. Owszem, czytając słyszałem w głowie dźwięki jakie wydawali obcy, ale jak wspomniałem nie spowodowały tego opisy w książce. Mimo że jestem fanem serii filmów tak po książce spodziewał bym się czegoś lepszego. Ot średnia pozycja i tyle. Ale przyjemna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka, akcja powoli buduje napięcie, a my wraz z bohaterami przechodzimy do kolejnych lokacji. Niesamowicie wciąga.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzybko się czyta - historia Nihil nowi - dużo inspiracji zaczerpniętych z każdej części sagi obcy - taki zlepek
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObcy na przestrzeni dekad stał się ikoną. Marką samą w sobie, od koszulek z logiem "Nostromo", gier czy masy kolekcjonerskich figurek. Przez długie lata to filmy były główną siłą napędową tego biznesu, ale dla tych co sięgają głębiej, zostały jeszcze papierowe wersje tych wydarzeń. Tu na pierwszy ogień każdy trafi na tetralogię zawierającą historię Ellen Ripley, ale kopiąc dalej odkryje kolejne, często wciśnięte pomiędzy znane tytuły. Tu również należy zwrócić uwagę na chronologię wydarzeń, o ile ktoś preferuje taką ścieżkę, bo całe to bogactwo stworzone zostało przez kilku autorów, a każdy umieścił swoją część w różnych miejscach względem wspominanej tetralogii.
Tim Lebbon i jego "Obcy. Wyjście z cienia" przedstawia wydarzenia z Ellen Ripley, które następują 37 lat po pierwszej odsłonie "Obcy. Ósmy pasażer Notromo" i nadal daleko od drugiej "Obcy. Decydujące starcie". Tam pomiędzy będzie jeszcze jedna książka, ale o tym postaram się napisać w odpowiednim czasie. W każdym razie dryfująca w swojej kapsule Ripley zostaje ściągnięta do Górniczej Orbitalnej Stacji Kosmicznej „Marion”, która sama znajduje się w nie lada tarapatach. Chwilę wcześniej, jeden z promów transportujących górników z planety LV-178 rozbija się o pierwszy hangar na "Marion", a na kolejnym ląduje drugi, choć już wiadomo, że na jego pokładzie są obcy i lepiej go nie otwierać. Czy ktoś mógł zmienić kierunek lotu kapsuły Ripley, by zamiast na Ziemię trafiła w miejsce gdzie znowu są obcy? Może komuś ciągle zależy, by korporacja Weyland-Yutani otrzymała żywy egzemplarz w postaci obcego, a tym samym dokończyć misję Nostromo?
Świetnie zostało to zaaranżowane. Oczywiście, że nie będzie tu zaskoczeń, bo skoro Ripley pojawia się w Decydującym starciu, trudno tu mówić o większym napięciu. Tim lebbon jednak poradził sobie z tym ciężarem i z pozoru łatwe zadanie, które wybrała załoga "Marion" stało się ich walką o przetrwanie. Ripley jako doświadczona w bojach z tym gatunkiem szybko uświadamia załogę i razem próbują zapanować nad chaosem. Na początku książki pojawia się wówczas adekwatne do sytuacji określenie - "WCD", czyli "jesteście w czarnej dupie".
"Obcy. Wyjście z cienia" to bez wątpienia bardzo satysfakcjonujące uzupełnienie. Zarówno pod względem ciągłości wydarzeń jak i wartości względem całego uniwersum. To lektura, która pozwala zapomnieć o tym co będzie dalej, zatrzymuje, skupia uwagę czytelnika i nie pozwala mu oderwać wzroku od tekstu. Oby kolejne były podobnej wagi.
Obcy na przestrzeni dekad stał się ikoną. Marką samą w sobie, od koszulek z logiem "Nostromo", gier czy masy kolekcjonerskich figurek. Przez długie lata to filmy były główną siłą napędową tego biznesu, ale dla tych co sięgają głębiej, zostały jeszcze papierowe wersje tych wydarzeń. Tu na pierwszy ogień każdy trafi na tetralogię zawierającą historię Ellen Ripley, ale kopiąc...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLebbona cykl o Noreeli polubiłem bardzo, jego "Obcego" mniej. Wchodzi lekko, czyta się szybko ale reszta to - jak mawiają Amerykanie - "same old, same old". Kosmos, statek, próbujący przetrwać ludzie i próbujący ich zabić Obcy. Powierzchownie potraktowany motyw nowych istot pozaziemskich (z tego co wyczytałem w necie, w uniwersum Obcego określanych mianem Drukathi, choć w samej powieści ta nazwa nigdy nie pada),do tego uczynienie Ripley jednym z protagonistów, co miało być chyba zabiegiem czysto komercyjnym. Ujdzie ale szału nie ma.
Lebbona cykl o Noreeli polubiłem bardzo, jego "Obcego" mniej. Wchodzi lekko, czyta się szybko ale reszta to - jak mawiają Amerykanie - "same old, same old". Kosmos, statek, próbujący przetrwać ludzie i próbujący ich zabić Obcy. Powierzchownie potraktowany motyw nowych istot pozaziemskich (z tego co wyczytałem w necie, w uniwersum Obcego określanych mianem Drukathi, choć w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna, ale Ripley była tu kompletnie niepotrzebna.
Fajna, ale Ripley była tu kompletnie niepotrzebna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to8.5/10
Książka rewelacyjna, dla miłośników Obcego pozycja obowiązkowa. Świetny klimat i sceneria, wciągająca akcja i świetne postaci z Ellen Ripley na czele. POLECAM
8.5/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja pierwsza książka papierowa od dobrych 10 lat, kiedy to kupiłem pierwszego kindla:)
Fabularnie ,,Wyjście z cienia" stanowi swojego rodzaju pomost między dwoma pierwszymi częściami Obcego, coś w rodzaju ,,Obcy 1.5". Jednak w moim odczuciu logika umiejscowienia tej części w czasie mocno kuleje i sprawia wrażenie wymuszonej czy stworzonej nieco na siłę. Ellen Ripley zostaje wybudzona w trakcie trwania swojej kosmicznej podróży (po 37 latach) po to tylko by przeżyć kolejną historię ze swoim największym antagonistą po czym zostaje jej wykasowana pamięć i dryfuje w przestrzeni kolejne 20 lat aż do wydarzeń z ,,Decydującego Starcia". We wszystkim macza swoje palce AI Ash. Trochę to wszystko naciągane.
,,Wyjście z Cienia" jest poprawną historią w świecie Obcego w której można wszystko przewidzieć i raczej niewiele nas zaskoczy. Mamy tutaj aliena w różnych stadiach rozwoju począwszy od twarzołapów przez dorosłe osobniki po młodą królową. Oddział mieszkańców kolonii wydobywczej ludzi z Ripley na czele walczy obcymi przy użyciu zwykłych górniczych narzędzi i innej raczej zaimprowizowanej broni. Trochę skradania po ciemnych kopalniach, trochę brutalnej walki ponadto odkrycie szczątków jakiejś dziwacznej, starożytnej rasy na kształt krzyżówki człowieka i psa. Nieco dziwne. Pozycja chyba głównie dla fanów. Słabe 6/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę powiedzieć, że bawiłem się przednio. Dostałem to czego oczekiwałem. Polecam dla wszystkich fanów obcego i nie tylko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna, poprawna książka o Obcych. Miło było znowu spotkać Ripley. Fabularnie wszystko się klei. Obcy są przerażający i najbardziej straszą, gdy jeszcze ich nie widzimy i gdy są jedynie ukrywającymi się cieniami i przez połowę książki rozegrano to świetnie. Postaci ciekawe i można się z nimi zaprzyjaźnić. Brak czegoś nowego jedynym minusem, dodającego czegoś do uniwersum.