Dziki raj

Okładka książki Dziki raj autora Jennifer Blake, 8372279667
Okładka książki Dziki raj
Jennifer Blake Wydawnictwo: Harlequin Seria: Harlequin Romans Historyczny literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Harlequin Romans Historyczny
Fierce eden
2001-01-01
2001-01-01
Anna Pajek

Kup Dziki raj w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dziki raj

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziki raj

Kolejna książka pani Blake.

Nie pamiętam już, kiedy czytałam książkę tej autorki... chyba w zeszłym roku. Ze względu na to, że figuruje ona na moich tbr-ach od dawien dawna, postanowiłam ją przeczytać.

Historia toczy się w Luizjanie i na terenach Indian i opowiada o walce Francuzów z Indianami. Właśnie to wydarzenie sprawia, że Elise i Reynaud się spotykają. A jakiś czas później, kiedy już wybuchło powstanie i należało uciekać, to wtedy Reynaud zabrał Elise i całą resztę.

Opisy Indian, ich życia, roli kobiet i mężczyzn w społeczności - jak najbardziej na plus. Chętnie poczytam jakąś dobrą książkę o tej tematyce. Zaskoczyło mnie to, że w społeczności Indian, większą władzę mają kobiety (z wyjątkiem przywódcy plemienia!) i sądzę, że nasz rząd powinien tak samo traktować kobiety, bo gdyby nie my to nie byłoby dzieci! Może powinniśmy przyjąć taki model rodziny w dzisiejszym społeczeństwie? Jak sądzicie?

Elise, piękna i niedoświadczona Francuzka, wdowa po śmierci męża ze złymi doświadczeniami seksualnymi. Reynaud pół Francuz pół Indianin, rozdarty pomiędzy pochodzeniem matki i ojca.
Bohaterowie mieli swoje temperamenty (nie wiem kto miał bardziej wybuchowy temperament) i potrafili zmienić szybko swoje nastawienie (szczególnie Elise). Ciekawi mnie, czy istnieją tak cierpliwi mężczyźni jak Reynaud? Trudno się dziwić kobiecie, że targają nią sprzeczne emocje. Z jednej strony jest zmuszona być z mężczyzną i jej życie od tego zależy, z drugiej strony w grę wchodzą uczucia. I jeśli jest jakieś uczucie, które jest tak silne jak nienawiść to jest to miłość. W takim razie, nic dziwnego, że się o niego martwiła, skoro była od niego zależna. Z kolei Reynaud, poleciał na... no właśnie na co? Moim zdaniem na jej urodę, bo przecież na początku jej nie znał. Potem oczywiście ją poznał i dostrzegł w niej zalety, ale sądzę, że tak naprawdę chciał jej udowodnić, że nie wszyscy mężczyźni są tacy jak jej zmarły mąż. Zresztą większość romansów zaczyna się od tego, że facetowi kobieta się podoba i chce ją zdobyć.

Jedyną wadą tej książki jest to, że niektóre momenty były za długie, ale rekompensuje to tematyka Indian.

Kolejna książka pani Blake.

Przygoda przez wielkie P. Bardzo ciekawa książka. Ładnie opisująca rozległe tereny i mieszkających tam Indian, usiłujących walczyć o godne życie. Nie zabrakło też wątku romantycznego. Polecam, wciągająca książka.

Na półkach: , , , ,

Książka wciąga, ale... Nigdy w życiu żadna bohaterka nie wkurzała mnie tak jak Elise! Najpierw jest wściekła na Reynauda, że ich okłamał. Po czym kilka godzin później idzie z nim do łóżka. Jest tak wściekła na niego, że ją porwał do wioski Indian, że próbuje ucieczki i walczy ze Ścieżką Niedźwiedzia. Po czym po kilku dniach się o niego martwi. Wkurza się, że nie zapytał jej, czy chce zostać jego żoną, mimo to chwilę później wypowiada przysięgę małżeńską. Jest tak zmienna, że to aż boli. Gdyby mnie jakiś koleś zmuszał do takich rzeczy, to co najmniej miałby kilka nowych blizn po moich zębach i paznokciach. A ona nic! W jednej chwili pała do niego płomienną nienawiścią, by za chwilę go przytulać. Miałam ochotę jej przywalić w głowę. Gdyby Elise była normalna, to byłoby 5/10.
Z pozytywów: szanuję autorkę za listę na pół strony książek o Indianach i historii Luizjany, z których korzystała przy tworzeniu książki. Naprawdę jestem pod wrażeniem, że do napisania romansu zrobiła taki obszerny research.

255 użytkowników ma tytuł Dziki raj na półkach głównych
71 użytkowników ma tytuł Dziki raj na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dziki raj

Jennifer Blake
Jennifer Blake
Jennifer Blake to naprawdę Patricia Maxwell, z domu Patricia Anne Ponder (ur. 09 marca 1942 w pobliżu Goldonna, Luizjana ) jest najlepiej sprzedającą się amerykańską pisarką, autorką ponad pięćdziesięciu książek. Członek Romance Writers of America Hall of Fame i Affaire de Coeur Romance Hall of Fame. Maxwell jest popularną pisarką w Stanach Zjednoczonych Ameryki północnej, gdzie otrzymała liczne nagrody. Jej pierwsza powieść z gatunku romansu, Love's Wild Desire, stała się New York Times Bestseller. Maxwell opublikowała książki pod pięcioma różnymi nazwiskami. Jako Patricia Maxwell pisze Gothic mystery i romanse; pod panieńskim nazwiskiem Patricia Ponder pisała książki z wątkiem kryminalnym i romantyczne historie; jako Maxine Patrick pisała romanse i współczesną literaturę, jako Jennifer Blake pisze romanse historyczne. Prywatnie jest tradycjonalistką. Jej rodzina od siedemnastu pokoleń mieszka w Luizjanie, którą to tradycję pisarka kontynuuje. Urodziła się w ponad studwudziestoletnim domu swojej babci niedaleko miasteczka o nazwie Goldonna na północy stanu Luizjana. Dorastała w domu rodziców, na farmie na północy Luizjany. Jej własny dom znajduje się w Goldonna, nad jeziorem na północy stanu i jest otoczony ogrodem, w którym Jennifer hoduje kwiaty.

Cytaty z książki Dziki raj

Dodaj cytat z książki Dziki raj