Złoty wiek

Okładka książki Złoty wiek autora John Varley, 8371801890
Okładka książki Złoty wiek
John Varley Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Seria: Nowa Fantastyka [Seria książek] fantasy, science fiction
Nowa Fantastyka [Seria książek]
Millennium
1997-08-01
1997-08-01
Lech Jęczmyk

Kup Złoty wiek w ulubionej księgarnii

Oceny książki Złoty wiek

OPINIE i DYSKUSJE o książce Złoty wiek

Absurdalny pomysł, niedobre wykonanie. Odłożyłem po kilkudziesięciu stronach.

Absurdalny pomysł, niedobre wykonanie. Odłożyłem po kilkudziesięciu stronach.

Uwaga bełkotliwy zbiór uwag.
Zazwyczaj piszę w punktach co mi się podobało, ale tu nie da rady:
Hej
Przed dobraniem się do tej książki przeczytałem Porwanie tego samego autora, jeśli po przeczytaniu w/w utworu uważasz, że wiesz o czym będzie ta książka, to prawdopodobnie się mylisz
Niemniej początek książki przedstawia sytuację od 3 strony tzn obserwatorów efektu porwania czyli komisji wypadków lotniczych
To co uderza, to realizm i szczegółowość opisów. Jednocześnie potrafi wprawić człowieka w dość senny nastrój, ma się wrażenie, że historia Smitha nigdy się nie skończy
Niemniej nawet ta część jest napisana realistycznie, po prostu wierzysz w tego bohatera, relacje w zespole... Ot po prostu jego praca jest umiarkowanie nudna ( o prawdziwie nudnej to nawet ciężko coś napisać, ale nie o tym)
Drugim tematem jest szefowa zespołu ds. Porwań.
I tu drobna uwaga, uwielbiam tę postać, jest krwista, wkur**ona, zestresowana i nieszczęśliwa tak bardzo jak JA. A jednocześniewewnętrzna powinność napędza ją by działać pomimo zmęczenia, bólu i niechęci do tej całej biurokratycznej machiny i pracy które jednocześnie uwielbia.
Co do jej zadań to w trakcie porwań wszystko się pieprzy, a ona próbuje wszystko naprostować. Świetnie opisana rola kierownika, skala jego odpowiedzialności i sposób myślenia operacyjnego.
Ogromne plusy należą się autorowi za świat przedstawiony
Istnieje tu przerażająca, ale interesującą wizja przyszłości gdzie można robić prawie wszystko co się chce i nie trzeba pracować, ale takie życie bez celu prowadzi najczęściej do samobójstwa
Mamy okaleczone chore społeczeństwo żyjące krócej niż 30 lat, bez kończyn twarzy etc.
Mamy podróże w czasie w celu pozyskania siły żywej dla przyszłości
Mamy całe cmentarzysko niepotrzebnych pojazdów porwanych z przyszłości
Mamy "gnomy" postaci bez cial, które zarządzają porwaniami, i ponoszą odpowiedzialnośc, czują stres, żartują jak prawdziwi dyrektorzy
Mamy wszechwiedzący komputer K, który i tak wykorzystuje ekscentryczną Radę po to by pomagała mu podjąć decyzję i wpadać napomysły na które sam by nie był w stanie wpaść.
Mamy też najbardziej spójną teorię podróży w czasie w której nie można oglądać, ani przenosić sié do przeszłości w której zamierza się dopiero być, gdzie można zmieniać rzeczywistość ale tylko trochę, aby wszystko potem wróciło na właściwe tory, a wraca, zazwyczaj wraca, gdzie istotne zmiany zmieniają czas z określoną czasoprędkością, gdzie pojawianie się różnych czasomożliwości jest kwestią płynna, gdzie można dostać paradoksalna wiadomość listem z przyszłości w celu wykonania czynności w przeszłości, bo świat akceptuje niektóre paradoksy
I mamy Michaela speca od fluktuacji czasu, który nienawidzi rady bo przypominają mu czym pewnie się stanie, oraz który chciałby być historykiem choć wie że nie ma to sensu w wieku ostatnim
Piękna sekwencja ścierania się ludzkości z konsekwencją końca świata plastycznie opisane masowe samobójstwo
Pesymistyczne podsumowanie pozornie dobrego związku dwojga ludzi, miłe złego początki, ludzie jednak są hujowi.
Tylko ten Bóg na końcu mi nie gra... Choć klimat całości trochę jak z End of Ewangelion.
Unikalna powieść
Miazga, psychodelia, no super.

Uwaga bełkotliwy zbiór uwag.
Zazwyczaj piszę w punktach co mi się podobało, ale tu nie da rady:
Hej

Jeśli lubisz rozważania na temat podróży w czasoprzestrzeni - ta książka jest dla Ciebie. Jeśli ciekawi Cię jak mogłaby wyglądać ziemia i jej mieszkańcy za x lat - ta pozycja jest dla Ciebie. Jeśli ciekawią Cię niewyjaśnione teorie (niekoniecznie spiskowe) - to tu możesz znaleźć część odpowiedzi. Jeśli nie przeszkadza Ci zaburzona narracja z podziałem na kilku narratorów - to odnajdziesz się w tym tytule.

Do "Złotego Wieku" zachęciło mnie opowiadanie "Air Ride" stanowiące pierwowzór i punkt odniesienia dla powieści. O ile ten skrawek historii i świata ukazany w opowiadaniu bardziej mi przypasował, niż to co ostatecznie Varley rozwinął w książce, to jest to koncepcja bardzo ciekawa, oddziałująca na wyobraźnię. Polecam.

174 użytkowników ma tytuł Złoty wiek na półkach głównych
63 użytkowników ma tytuł Złoty wiek na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Złoty wiek

Okładka książki 17 podniebnych koszmarów Ambrose Bierce, Tom Bissell, Ray Bradbury, Roald Dahl, James Dickey, Arthur Conan Doyle, Cody Goodfellow, Joe Hill, Stephen King, E. Michael Lewis, Richard Matheson, David J. Schow, Dan Simmons, Peter Tremayne, E. C. Tubb, John Varley, Bev Vincent, Bev Vincent
Okładka książki W pałacu władców Marsa Damon Knight, Fritz Leiber, Bob Shaw, Clifford D. Simak, Henry Slesar, Norman Spinrad, John Varley, Jack Williamson
Okładka książki Rakietowe Szlaki tom 6: Antologia klasycznej SF Brian W. Aldiss, Michael Bishop, Frederik Brown, Joe Haldeman, Larry Niven, Frederik Pohl, Robert Sheckley, John Varley, Andrzej Ziemiański
Okładka książki Rakietowe Szlaki tom 4: Antologia klasycznej SF Michael Bishop, Ray Bradbury, Stephen R. Donaldson, Harlan Ellison, R.A. Lafferty, Ursula K. Le Guin, Fritz Leiber, Robert Sheckley, Clifford D. Simak, Siergiej Siniakin, John Varley, Rafał Ziemkiewicz

Cytaty z książki Złoty wiek