Drobne szaleństwa dnia codziennego

Okładka książki Drobne szaleństwa dnia codziennego autora Kaja Malanowska, 9788361006848
Okładka książki Drobne szaleństwa dnia codziennego
Kaja Malanowska Wydawnictwo: Krytyka Polityczna literatura piękna
2010-03-01
2010-03-01
978-83-61006-84-8

Kup Drobne szaleństwa dnia codziennego w ulubionej księgarnii

Oceny książki Drobne szaleństwa dnia codziennego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Drobne szaleństwa dnia codziennego

Nie wiem, co o tym myslec. Kilka dobrych fragmentow, z innych chetnie wywalilabym polowe przymiotnikow, a i opis Warszawki i koterii i barow bardziej dwudziestolatce przystoi...

Oceniłam wysoko, przeżyłam bardzo, ba, nawet na fejsie obserwuję autorkę, a teraz czas mi się wytłumaczyć.
Czytałam tę powieść nie jak dzieło literackie, ale dokument. A z faktami, wiadomo, w zasadzie nie bardzo jest jak dyskutować. Zwłaszcza, gdy nie są sfałszowane. Czasem bowiem, gdy do faktów buduje się teorię, której to fakty niepostrzeżenie poprzeć nie chcą, a wyczuwam, że z tego powodu tym gorzej dla faktów, a nie dla teorii, tam czasu szkoda na biografie osób tak zwanych zwykłych. A tutaj teorii nie ma – zdaje się – same gołe brutalne fakty miotające się po warszawskich ulicach.
Co kilka początkowych stron musiałam się utwierdzać w przekonaniu, że to nie moja historia oraz że nie jestem Maja. Mimo wszystkich podobieństw. Dopiero w toku postępującej terapii bohaterki dostrzegłam różnice. To jednak mocny argument, bo raczej mi się nie zdarza zamieniać się z tożsamością z bohaterami z książek.
Oczywiście, podobno każdy może napisać przynajmniej jedną książkę – o sobie. Niemniej jednak na pewno nie każdy to robi i nie każdemu się uda być tak szczerym. Jasne, że nie każda historia jest warta opowiedzenia. Czy ta – nie wiem. Tworzenie autobiografii na początku własnej drogi twórczej – rzecz ryzykowna, ale w tym wypadku (spisana historia wyrosła z bloga) także trochę rys naszych czasów. Myślę sobie, nie każdego bloga da się zamknąć okładkami.
Mnie trafiło. Tak, urzekła mnie twoja historia. Może dlatego, że też znam panią na de i nic, co w powieści może się wydawać dziwne, dla mnie dziwne nie jest. Znajomość niewygodna, ale ponoć niezrywalna, niestety.
Zważywszy na powyższe sądzę, że nie jest to książka dla każdego. Lecz jeśli potrafisz sobie wyobrazić sytuację, gdy szaleństwem drobnym wyda ci się „normalne” przeżycie najmniejszego elementu z pozoru zwyczajnego dnia, zobacz jak w temacie pani de miotała się Maja.

super

super

385 użytkowników ma tytuł Drobne szaleństwa dnia codziennego na półkach głównych
53 użytkowników ma tytuł Drobne szaleństwa dnia codziennego na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Drobne szaleństwa dnia codziennego

Okładka książki Pandemia. Nauka. Sztuka. Geopolityka Monika Bakke, Zofia Cielątkowska, Mikołaj Iwański, Jarosław Lubiak, Kaja Malanowska, Andrzej W. Nowak, Aleksandra Ska, Marek Wasilewski, Przemysław Witkowski
Okładka książki Edukacja. Przewodnik Krytyki Politycznej Mirosław Dąbrowski, Mikołaj Herbst, Henry Jenkins, Piotr Laskowski, Kaja Malanowska, Przemysław Sadura
Okładka książki Mówi Warszawa Wojciech Albiński, Olga Berezyna, Sylwia Chutnik, Jacek Dehnel, Marek Kochan, Aleksander Kościów, Milena Laur-Zmarzłowska, Antoni Libera, Kaja Malanowska, Izabela Morska, Marek Nowakowski, Piotr Paziński, Tomasz Piątek, Monika Powalisz, Monika Rakusa, Sylwia Siedlecka, Bohdan Sławiński, Jerzy Sosnowski, Juliusz Strachota, Krzysztof Varga, Piotr Wojciechowski

Cytaty z książki Drobne szaleństwa dnia codziennego

Dodaj cytat z książki Drobne szaleństwa dnia codziennego