Japonia. Zmienna czy niezmienna?

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 1998-01-01
- 1998-01-01
Celem tej książki jest pokazanie Japonii - takiej, jaka jawiła się autorce podczas wielokrotnych pobytów w przestrzeni ponad ćwierci wieku. Pytanie "zmienna czy niezmienna?" - narzucało się i wprawiało w zmieszanie. Z jednej strony bowiem dynamizm zachodzących zmian niekiedy wręcz wywoływał osłupienie, z drugiej zaś - ileż to razy autorka była zdumiona trwałością form i obyczajów znanych z zamierzchłej histori... Motyw zmian zaznacza się wyraźnie w każdym rozdziale, jest po prostu nie do uniknięcia, kiedy opisuje się jakikolwiek fragment japońskiego życia. Osądzanie, czy zmiany są na lepsze, czy na gorsze, autorka pozostawiła czytelnikowi.
Kup Japonia. Zmienna czy niezmienna? w ulubionej księgarni
Oceny książki Japonia. Zmienna czy niezmienna?
287 użytkowników ma tytuł Japonia. Zmienna czy niezmienna? na półkach głównych- Chcę przeczytać 194
- Japonia 18
- Azja 3
- Nippon 3
- Japonia 3
- Poszukuję 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Japonia. Zmienna czy niezmienna?
Recenzja Darka Styrny z nieistniejącego pisma „Kawaii”. Książka o Japonii również ukazała się dawno temu w nieistniejącym już wydawnictwie TRIO. Pismo „Kawaii” dotyczyło mangi i anime, ale również zajmowało się problematyką szeroko pojmowanej kultury i pop-kultury Kraju Kwitnącej Wiśni. Był tam cykl książkowy pod tytułem: „Twoja biblioteczka”:
"Celem tej książki jest pokazanie Japonii takiej, jaka mi się jawiła podczas wielokrotnych pobytów na przestrzeni ćwierci wieków. Pytanie »zmienna czy niezmienna« - narzucało mi się często i wprawiało w zmieszanie...". Autorki książki, mam nadzieję, nikomu przedstawiać nie trzeba, bo zarówno jej dorobek książkowy, jak i pozycja na "rynku" japonistycznym jest od wielu lat niepodważalna. Tym razem jest to zestawienie wspomnień, które pani Tubielewicz zbierała na przestrzeni lat. Właściwie nie ma tu jakiejś próby oceny faktu, czy zmiany, które zaobserwowała, są dla Japonii korzystne, czy nie. Oceny takiej być nie może, bo będzie ona subiektywną opinią wielbiciela tradycji i kultury japońskiej. Z jednej strony, możemy podziwiać tempo boomu gospodarczego, z drugiej - potępiać odejście od wielowiekowych tradycji, które decydowały o wyjątkowości tego kraju. Książka zawiera kilka przerywników z kolorowymi zdjęciami. Fotki są nieco nostalgiczne, bo są to przykłady wspaniałego starojapońskiego budownictwa, pełnego drewnianych szczególików, świętych miejsc otoczonych niezniszczoną jeszcze przyrodą, festiwali, których tradycja zaczyna być nieco dyskusyjna. Z drugiej strony możemy zobaczyć betonowe monstra w centrach miast, obiekty sportowe dla tysięcy ludzi i tysiące rażących oczy reklam. Obok tradycyjnych barwnych kimon prezentowane są ekstrawaganckie fryzury i stroje młodzieży odwiedzającej tokijski park Harajuku... Dziwny kraj, w którym nowoczesność żyje obok tradycji. Wydaje się, że na razie sobie nie przeszkadzają, ale na jak długo? Co przeważy?... Zmienna czy niezmienna?... Przeczytajcie i zadecydujcie sami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Celem tej książki jest...
Nieco nudne
Nieco nudne
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChociaż zdecydowaną większość mojego czytelniczego życia spędzam w krainach, gdzie żywot swój wiodą smoki, krasnoludy i elfy, w światach, gdzie trup niejednokrotnie grubo się ściele - to czasem coś mnie tknie i sięgam po bardziej przyziemne pozycje. I w takim oto nastroju zastała mnie pozycja pani Tubielewicz.
"Japonia - zmienna czy niezmienna?" to podróż przez Kraj Kwitnącej Wiśni - i to podróż wieloaspektowa. Nie jest to bowiem zwykła książka podróżnicza. Od razu widać, że autorka dzięki swoim częstym (i intensywnym!) wizytom w Japonii posiada ogromną wiedzę na temat tego kraju, jego mieszkańców, ich zwyczajów i zachowań. Że poznała ów kraj w sposób zdaje się najgłębszy, w jaki tylko taki Polak-gaijin jest w stanie poznać . W każdym rozdziale dowiadujemy się o innej osobliwości związanej z Japonią - o pracy Japończyków, ich świętach, sektach (to moje ulubione fragmenty!),o mentalności, co nieco o historii... Tematów jest co niemiara! A wszystkie opisane nadzwyczaj rzetelnie i wciągająco.
Fakt, przyznać muszę, że nie każdemu się styl pani Tubielewicz spodoba. Jeśli ktoś szuka prostej książki podróżniczej w stylu Martyny Wojciechowskiej czy czegoś niczym przesycone humorem teksty Wojciecha Cejrowskiego, może po pewnym czasie odłożyć "Japonię" twierdząc, że to nie dla niego. Autorka bowiem opisuje wszystko w dokładny, barwny sposób, nie szczędząc czytelnikowi wszelakich szczegółów. Dla mnie było to fantastyczne - wprost uwielbiam takie smaczki, dodaje to kolorytu lekturze, choć nieraz może ją spowolnić. Zdaję sobie jednak doskonale sprawę, że nie każdemu przypadnie do gustu przydługawy opis góry Fuji o zachodzie słońca czy rozwodzenie się nad pobudkami zachowania Japończyków.
Książkę polecę więc osobom zainteresowanym stricte kulturą Japonii i tym, którym niestraszny powolny tok opowieści. Dla mnie była to bardzo przyjemna lektura, niczym opowieść snuta przez przez starego podróżnika przez wiele wieczorów przy kominku...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Japonia - zmienna czy niezmienna?" to podróż przez Kraj...
Książka do której się wraca. Jedna z najlepszych publikacji prof. Tubielewicz, napisana ze znawstwem, ukazująca Japonię o wielu obliczach.Zdecydowanie polecam wszystkim miłośnikom Japonii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Odświeżam" sobie co jakiś czas tę książkę, bo autorka potrafi w sposób zabawny i ciekawy pokazać, jakie zmiany przeszła Japonia przez lata, które minęły od jej pierwszej wizyty w tym kraju. Niektóre opisywane przez nią sytuacje doprowadziły mnie do ataków śmiechu, inne wzbudziły zadumę. Bardzo ciekawa książka, polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialna książka dla pasjonatów Japonii. Autorka przedstawia kraj kwitnącej wiśni od strony tradycji, zachowań i mentalność Japończyków. Japonia jako kraj tradycyjny oraz nowoczesny...zmienny pod wpływem kultur .. Pierwszy raz książkę czytałam 15 lat temu i do dziś do niej wracam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka porusza wiele interesujących tematów (niektóre dość wnikliwie),ale muszę przyznać że momentami lektura ta jest nużąca i "przeskakiwałam" co nudniejsze ustępy, czego zazwyczaj nie praktykuję. Polecam ją bezwarunkowym fanom Japonii oraz b. dociekliwym.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toświetna ksiązka zgłębiająca życie Japończyków. Pisana z perspektywy autorki, która mieszkała kilka razy w Kraju Kwitnącej Wisni. Bardzo dobrze się ją czyta. Niezwykle wciągajaca. Absolutnie nie zaliczyłabym jej do nudnych pozycji popularno-naukowych. Jej inność i wspaniałość polega na tym, iz jest pisana z subiektywnego punktu widzenia osoby w pewnym sensie utozsamiającej się z Japończykami a przede wszystkim w zafacynowanej tym pięknym krajem tak jak niektórzy z nas :)
świetna ksiązka zgłębiająca życie Japończyków. Pisana z perspektywy autorki, która mieszkała kilka razy w Kraju Kwitnącej Wisni. Bardzo dobrze się ją czyta. Niezwykle wciągajaca. Absolutnie nie zaliczyłabym jej do nudnych pozycji popularno-naukowych. Jej inność i wspaniałość polega na tym, iz jest pisana z subiektywnego punktu widzenia osoby w pewnym sensie utozsamiającej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOceny tej książki są zazwyczaj wysokie, czego, przyznam, do końca nie rozumiem. Pewnie, że jest tu kilka ciekawych fragmentów, że książka ma potencjał, ale spodziewałam się czegoś bardziej wciągającego i porywającego.