poruszam życie

- utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
- trylogia jednej straty. (tom 2)
- 2026-02-07
- 2026-02-07
po lecie, które każdego coś kosztowało, szymon próbuje zacząć wszystko od nowa. to pierwszy moment w jego życiu, w którym musi zmierzyć się z własną psychiką. przegrywa od razu. ciało zaczyna odmawiać posłuszeństwa. choruje. paraliżuje się. wstanie z łóżka staje się trudniejsze niż... myśl o śmierci. w samym środku tego rozkładu na drodze szymona pojawia się ktoś, kto burzy resztki porządku, w jaki ten jeszcze wierzył. nic nie zostaje całe. to głęboki dramat psychologiczny człowieka, którego niszczy własna głowa. to polaryzująca postać bohatera złożonego i niejednoznacznego. to postać pełna moralnych cieni, która dzieli, prowokuje i nie pozwala się ocenić.
studium rozpaczy. o umieraniu, które prowadzi do życia.
książka dostępnia wyłącznie na www.ozapachuslonca.art
Kup poruszam życie w ulubionej księgarni
Oceny książki poruszam życie
9 użytkowników ma tytuł poruszam życie na półkach głównych- Przeczytane 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce poruszam życie
Pisałem coś podobnego w recenzji pierwszego tomu: Niesamowitym jest, że tak początkująca pisarka tworzy tak wciągające powieści, tak psychologicznie zbudowane, pełne nieoczywistych aczkolwiek logicznych zwrotów akcji. W książkach Eff nie da się przewidzieć jak historia się skończy. Do tego wszystkiego w tak naturalny sposób wbudowana jest niezwykła, niszowa wiedza o życiu, o tym kim jest człowiek, skąd wynikają jego zachowania. Nie spotkałem do tej pory na rynku powieści, która tak naturalnie przemycałyby tak ważne treści. Książka niby fabularna a tak naprawdę psychologiczna. Po niej zaczynasz naprawdę rozumieć siebie. Ukłony i czekam na ostatnią część. Po ostatnim zdaniu drugiego tomu, nie mam pojęcia czego się spodziewać…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom pochłonęłam od razu, drugi… jeszcze szybciej. Nie mogłam się doczekać kontynuacji książki ponieważ Eff lubi zaskakiwać tematyką, wydarzeniami bohaterów, swoim stylem. Tym razem, spędziłam tylko 2 dni na przeczytaniu drugiego tomu i co ? Zostałam poruszona! Mocno i głęboko. I mimo wszystko nie spodziewałam się takiego zaskakującego zakończenia. Czekam na kolejne tomy i dziękuję za przeniesienie mnie do moich leków, emocji i iluzji.
Pierwszy tom pochłonęłam od razu, drugi… jeszcze szybciej. Nie mogłam się doczekać kontynuacji książki ponieważ Eff lubi zaskakiwać tematyką, wydarzeniami bohaterów, swoim stylem. Tym razem, spędziłam tylko 2 dni na przeczytaniu drugiego tomu i co ? Zostałam poruszona! Mocno i głęboko. I mimo wszystko nie spodziewałam się takiego zaskakującego zakończenia. Czekam na kolejne...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam od razu po pierwszym tomie. Piękna opowieść, wciągająca, świetnie napisana fabuła która zaskakuje i porusza. Czekam na kolejne książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEff jak zwykle zaskakuje. Książka wciągająca. poruszająca wnętrze, chęć do działania, do rozwoju.
Polecam każdemu, kto czytał pierwszą część, a kto nie - koniecznie nadrabiajcie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna z pozycji, która spowodowała zarwanie pół nocy- nie sposób sie oderwać :)
Zupełnie inna niż pierwsza część. Inna formuła, tematyka, zagadnienia. Początkowo myślałam, że raczej nic tam się nie zdarzy a im dalej to nie mogłam się oderwać jak od pierwszej części. Fabuła przybiera taki ciekawy obrót, wątek ojca, ich relacji, kobieta, która pojawia się znikąd i zmienia całą historię. Końcówkę czytałam do drugiej w nocy bo nie mogłam się oderwać. Zakończenia chyba nikt się nie spodziewał, dosłownie nikt. Książka pozwala docenić życie i jego wielki dar i cud. Polecam z serca!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo pierwszej części nie mogłam się doczekać drugiej, ale okazało się, że z Szymonem aż tak się nie polubiliśmy. Mimo to przekaz dotyka do głębi i jest mi bardzo bliski, przybliża do własnej prawdy i porusza... życie. Polecam, jeśli czujesz, że zastygasz i chcesz coś zmienić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka razy pisałam i kasowałam recenzję... co tu dużo pisać, każda z książek Eff ma w sobie to coś, co powoduje że chce się poświęcić wolną chwilę na zanurzenie się w lekturze. Nie inaczej jest z tą pozycją. Od samego początku ciekawi, wciąga, trzyma w niepewności a na końcu bardzo zaskakuje. Bardzo mi się podobała i czekam na kolejną część 🤩
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo książce "jestem doznaniem" myślałam, aaa co tu się może wydarzyć z tym Szymonem , a jednak książka tak nieprzewidywalna i myślałam, że inaczej się skończy,a tu proszę takie rzeczy... Jestem ciekawa czy będzie następna część. Brawo dla autorki za wyobraźnię i poza tym piękna okładka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Poruszam Życie" - Ogromnie poruszający, wciągający, elektryzujący dramat psychologiczny, będący 2gą częścią trylogii tej samej autorki, kolejną po "Jestem doznaniem". Głębokie studium osobowości młodego mężczyzny u progu dorosłości, jak i dojrzałego- będącego jego ojcem, ich wzajemnej więzi i relacji ze światem.
Opowieść o tym jak zmiana fizycznego odczuwania własnego ciała materialnego i pojawiające się się wraz z nią inne, głębsze, silniejsze, bardziej wielowymiarowe postrzeganie świata zewnętrznego transformuje całą osobowość. Proces ten otwiera drzwi do poznania, stanięcia w prawdzie z istotą życia.
Główny bohater pokazuje nam jak doznanie perspektywy prawdziwej śmierci w krótkim czasie obrazuje kruchość życia. Pomaga też odnaleźć w nim prawdziwy sens i wartości. Wewnętrzne pogodzenie z wizją śmierci jako integralną częścią życia na ziemi, odkrycie praw nim rządzących- tych materialnych, biologicznych ściśle powiązanych z wymiarem duchowym, odkrycie prawdy o sobie samym, odblokowanie, uleczenie traum i przywrócenie przepływu energii życiowej, pozwala obudzić w nim ponowną wolę życia. Rozpoczęcia kolejnego jego etapu, już jako nowa, przetransformowana osobowość w tym samym wymiarze i ciele.
Fabuła dynamiczna, zagadkowa, intrygująca, chwilami trzymająca w mocnym napięciu, ciężka, kryminalna, drastyczna wywołuje uczucia wstrząsu, bulwersacji, szoku, złości, niedowierzania, lęku. Chwilami zaś spowalniająca, mocno refleksyjna, nostalgiczna, terapeutyczna, uwalniająca, poruszająca wyobraźnię, ciało, duszę i umysł do głębokich procesów poznawczych.
Wrażliwy czytelnik naturalnie będzie w stanie wczuć się i towarzyszyć bohaterom zarówno tym męskim jak i żeńskim w ich drodze i przeżyciach. Będzie w stanie utożsamić się z nimi, zaprzyjaźnić, bądź też przeżyć całe spektrum różnorakich emocji w relacji do nich. Może to stać się początkiem bądź kontynuacją własnej transformacji życiowej zainicjowanej lekturą pierwszej części trylogii.
W moim przypadku wyglądało to tak:
Przez lekturę "Jestem doznaniem" gdzie główną bohaterką jest młoda kobieta nastolatka) szłam mocno, intensywnie, dynamicznie, przeżywając wszystko ze środka ciała, jakbym sama była tą bohaterką, śniła sen że jestem nią. Wszystko widziałam, czułam, słyszałam, wąchałam ,dotykałam mega realistycznie wszystkim zmysłami.
Natomiast podczas czytania "Poruszam życie" czułam się jakbym oglądała bardzo emocjonujący film w kinie na dużym ekranie. Przybrałam pozycję obserwatora, chwilami niewidzialnego towarzysza, przyjaciela. Wszystko odczuwałam już dużo spokojniej niż przy "Jestem doznaniem", wolniej, uważniej, z refleksją w trakcie. Jakbym etapami przyswajała treść, procesując ją w sobie międzyczasie i stopniowo decydując się na przejęcie ostatecznego stanowiska w kwestii zaistniałych wydarzeń.
Jednocześnie przy obu częściach trylogii pojawiło się u mnie całe spektrum najróżniejszych bardzo intensywnych emocji takich jak: mocna ciekawość, ekscytacja, zaintrygowanie, wzruszenie, współczucie, fascynacja, miłość, radość, nadzieja...
Chwilami zaś złość, nienawiść, frustracja, niezgoda, irytacja, szok, zaprzeczenie, potępienie... a przy końcu lektury stopniowo ocknięcie, oczyszczenie, zaufanie, zrozumienie, uwolnienie, przebaczenie...Potem ponowna ciekawość kontynuacji losów bohaterów.
W "Poruszam życie" fascynujące i godne podziwu jest to jak autorka potrafiła żywo, naturalnie wykreować postacie i wczuć się w emocje i osobowości dwóch głównych męskich bohaterów.
Gorąco polecam z całego serca wszystkim potencjalnym czytelnikom obie części trylogii:)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść o tym jak zmiana fizycznego odczuwania własnego...