Rozpalmy światło gwiazd

Adam Faber Wydawnictwo: Skarpa Warszawska literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2025-10-15
2025-10-15

Kup Rozpalmy światło gwiazd w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rozpalmy światło gwiazd

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rozpalmy światło gwiazd

„Rozpalmy światło gwiazd” Adama Faber to lekka, spokojna powieść w zimowym klimacie, idealna w okresie przed i po świątecznym i nie tylko. To nie typowa „Świąteczna historia”, to książka o relacjach, uczuciach w której możemy się doszukać emocji, które dobrze znamy. Klimatyczna.

Światło gwiazd trzeba rozpalić w sobie.
Niektórych ludzi spotykamy na swojej drodze przypadkiem, a potem okazuje się, że dzięki jednej osobie odkrywamy samych siebie.
Alicja Zażyłek jest pisarką. Doskonale wie jak układać słowa by trafiały do serc innych kobiet - takich zwyczajnych, zmęczonych codziennością, które w książkach odnajdują to , o czym marzą w głębi serc.
A jednak jej kolejna powieść zostaje skrytykowana przez Gabi - redaktorkę z którą Ala współpracuje.
Kobieta odczuwa z tego powodu frustrację, lecz tamta nalega na poprawki i dramatyczny zwrot akcji.
To stąd rodzi się pomysł wysłania Alicji w serce Bieszczad - do Piernikowego domu.
Kobieta ma nabrać sił i znaleźć inspirację do tworzenia.
Jonasz Dolewski z kolei jest postacią tyleż piękną- zarówno w sensie fizycznym jak I co ważne duchowym , co poranioną.
Na polecenie swojego szefa - tajemniczego pana G - mężczyzna zamieszkuje w pensjonacie prowadzonym przez Michalinę i Romana Chwastów- ludzie ci jednak wbrew nazwisku noszą w sobie ogrom ciepła.
Spotkanie tych dwojga początkowo nie rokuje nadzieją na uczucie- Jonasz jest zamknięty w sobie , mrukliwy , by nie rzec ponury, a jego towarzyszka wyraźnie nie ma pojęcia jak z nim postępować.
Początkowo połączył ich seks, cielesność.
Z czasem jednak rozmowy i emocje zmieniły ten pozornie prosty uklad w coś bardzo kruchego , ulotnego.
Czy odnajdą szczęście i nauczą się kochać siebie?
Rozpalmy światło gwiazd jest tytułem bardzo zaskakującym i naprawdę pięknym.
Nie zdradzę wielu szczegółów- nie chcę im odbierać magii.
Tym co urzekło mnie najbardziej jest sposób w jaki pan Adam opisuje emocje i bliskość Jonasza i jego ukochanej. Subtelnie, ale też ludzko z nutą poetyckości, lecz nie cukierkowo.
Podobało mi się również to,że każde działanie podejmowane przez postaci dało się uzasadnić i że wszyscy są jacyś - określeni , z psychologiczną glebią i tym nieuchwytnym czymś , co sprawiało, że stawali się prawdziwi.
Tu każdy detal ma znaczenie, a przeszłość splata się z teraźniejszością.
Powieść ma własną melodię jak piosenka w której zakochujesz się każdego dnia na nowo.

Światło gwiazd trzeba rozpalić w sobie.

Alicja i Jonasz, obce sobie całkiem osoby, tuż przed świętami Bożego Narodzenia trafiają w Bieszczady do pensjonatu Piernikowy Dom, położonego z dala od głównych dróg, przystrojonego mnóstwem świątecznych drzewek i dekoracji, co początkowo przytłacza przyjezdnych. Ona to dość popularna pisarka, on pracuje na rzecz branży filmowej; oboje mają się zresetować i wrócić z nową energią i siłą do pracy.
Jonasz, choć jest przystojnym mężczyzną, w pierwszym zetknięciu robi wrażenie gbura, odludka, zamkniętego w sobie, jakby coś skrywającego faceta. Odmawia nawet przyjęcia zaproszenia na wspólną wigilijną kolację; zmienia jednak zdanie i chyba tego nie żałuje. Alicja, początkowo niechętna i uprzedzona do Jonasza, zaczyna, jako pisarka, analizować jego zachowanie, dochodząc do wniosku, że wynika ono z bolesnych doświadczeń z przeszłości.

Sympatyczna, ciepła, klimatyczna powieść, osadzona w zimowej scenerii Bieszczad, opowieść o ludziach, którzy coś utracili w życiu, którzy nie zaznali w dzieciństwie miłośći, troski, którzy stracili wiarę i nadzieję na coś lepszego, z których jedni całkowicie zamknęli się w sobie, a inni wbrew temu starają się normalnie żyć, ciesząc się z codziennych drobnych spraw. Z kart tej powieści płynie też wiele miłości, mądrości, ciepła, serdeczności, którym właściciele pensjonatu - Michalina, jej mąż Roman oraz matka Stefania, są w stanie obdarzyć wszystkich, którzy do nich zawitają. Czy Alicja i Jonasz też poczują te uczucia, tę dobroć, życiową mądrość, czy dzięki pobytowi w Piernikowym Domu inaczej spojrzą na świat, czy zakosztują choć odrobiny szczęścia, a może miłości?

131 użytkowników ma tytuł Rozpalmy światło gwiazd na półkach głównych
28 użytkowników ma tytuł Rozpalmy światło gwiazd na półkach dodatkowych

Adam Faber
Adam Faber
Autor powieści dla dorosłych i młodzieży. Znany z bestsellerowej serii "Kroniki Jaaru". Tworzy pod pseudonimem Adam Faber oraz jako A. Gardaś.

Cytaty z książki Rozpalmy światło gwiazd

Dodaj cytat z książki Rozpalmy światło gwiazd