Świeć gwiazdeczko mała, świeć

- literatura obyczajowa, romans
- 2025-10-15
- 2025-10-15
Poruszająca opowieść o nadziei, stracie i niezwykłej próbie stworzenia domu na nowo.
Magda i Krystian Kozielscy to młode małżeństwo, które po dramatycznych wydarzeniach postanawia zawalczyć o przyszłość, decydując się na adopcję. W tym samym czasie do sopockiego domu dziecka trafia czwórka rodzeństwa – dzieci, których świat właśnie się zawalił. Niespodziewana awaria w placówce i zbliżające się święta sprawiają, że drogi dwóch rodzin przecinają się w niezwykłych okolicznościach.
Jednak to dopiero początek – seria wydarzeń wystawi ich wszystkich na próbę, zmuszając do podjęcia decyzji, które mogą na zawsze zmienić ich życie.
Czy w chaosie i niepewności da się odnaleźć ciepło, bliskość i coś, co choć przez chwilę przypomina prawdziwy dom?
Kup Świeć gwiazdeczko mała, świeć w ulubionej księgarni
Oceny książki Świeć gwiazdeczko mała, świeć
307 użytkowników ma tytuł Świeć gwiazdeczko mała, świeć na półkach głównych- Przeczytane 211
- 2025 21
- 2026 6
- Świąteczne 4
- Legimi 4
- Przeczytane 2025 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świeć gwiazdeczko mała, świeć
Polecam książkę pozdrawiam 🤗
Polecam książkę pozdrawiam 🤗
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZastanawiam się, czy tylko ja nucę tytuł tej książki gdy go czytam? “Świeć gwiazdeczko mała świeć” to jedna z moich ulubionych pastorałek z dzieciństwa, a że wykonanie kojarzy mi się głównie z zespołem Arka Noego, to od razu nasunęła mi się myśl, że w książce będą dzieci… nie myliłam się.
Magda i Krystian już dawno stracili nadzieję na własne dziecko, zdecydowali się więc na adopcje. Tuż przed świętami otrzymują z pobliskiego domu dziecka zaskakującą propozycję. Niedawno do placówki trafiła 4 rodzeństwa,ich ojciec trafił do szpitala po poważnym wypadku, a najstarsza dziewczynka ma dopiero szesnaście lat, więc nie może zająć się młodszymi. Każde z dzieci jest inne i wyjątkowe. Na początku małżeństwo nie jest przekonane, co do podjęcia się opieki nad dziećmi. Ich sumienia jednak nie pozwalają, na to by rodzeństwo zostało rozdzielone. Tak zaczyna się ich wspólne życie. Nie wiadomo jak dużo czasu dzieci spędzą w domu Kozielskich, jednak Magda postanawia cieszyć się każdym dniem i podarować młodym Banachom jak najwięcej ciepła.
Mnóstwo tradycji świątecznych, pomysłów na dekoracje handmade, znajdziemy w książce nawet przepis albo raczej dokładną instrukcję stworzenia tradycyjnego piernika. Cudownie czytało mi się tak przemyślaną i dobrze skonstruowaną książkę, jest w niej dużo emocji i tych pozytywnych, i tych bardziej bolesnych. Każdy z bohaterów ma pewien bagaż, który czasem naprawdę ciężko nieść. Najpiękniejsza jednak była nadzieja, która wlewa się w serce czytelnika dzięki lekturze. ♥️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMagda i Krystian już dawno stracili nadzieję na własne dziecko, zdecydowali się więc...
Cudowna, otulająca opowieść 🥰 Historia o dobroci płynącej z serca, o miłości. Miłości do ludzi i do samych siebie oraz o trudnych, życiowych decyzjach. Serdecznie polecam. Ja przepadłam ❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna świąteczna opowieść o nadziei, o marzeniach i walce o szczęście.
Poznajemy Magdę i Krystiana, którzy swego czasu stracili dziecko, ale bardzo pragnęli mieć kolejne, niestety bez skutku. Zdecydowali się zostać rodziną adopcyjną. W tym samym czasie do domu dziecka w Sopocie trafia rodzeństwo, którego ojciec miał wypadek na budowie i leży w szpitalu nieprzytomny. Do tego dochodzi awaria w placówce, która zmusza dyrektorkę do poszukania rodziny zastępczej tym dzieciom.
Los połączył drogi Magdy i Krystiana z czwórką rodzeństwa. Czy małżeństwo odważy wziąć pod swoje skrzydła tak dużą gromadkę dzieci, gdzie wcześniej marzyli o jednym tylko dziecku? Czy są w stanie podołać przeciwnościom i trudnościom związanymi z taką adopcją? A co jeśli dzieci ich nie zaakceptują? Tego dowiecie się czytając to wspaniałą powieść, która potrafi wzruszyć do łez i poruszyć nawet najbardziej twarde serce. A tym bardziej, że autorka zapewnia nas o kontynuacji tej pięknej historii !! Już się nie mogę doczekać.
Piękna świąteczna opowieść o nadziei, o marzeniach i walce o szczęście.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoznajemy Magdę i Krystiana, którzy swego czasu stracili dziecko, ale bardzo pragnęli mieć kolejne, niestety bez skutku. Zdecydowali się zostać rodziną adopcyjną. W tym samym czasie do domu dziecka w Sopocie trafia rodzeństwo, którego ojciec miał wypadek na budowie i leży w szpitalu nieprzytomny. Do...
Przed Wami cudowna opowieść, słodka jak świąteczne ciasto, ale zarazem z lekko gorzkim posmakiem. Pełna szczęśliwych chwil oraz wzruszających momentów książka autorstwa Ewy Formelli.
Magda oraz Krystian Kozielscy to małżeństwo, które po ciężkich wydarzeniach w przeszłości pragną adoptować dziecko i stworzyć cudowną rodzine. W między czasie do domu dziecka trafia czwórka rodzeństwa przez to, że ich ojciec trafia do szpitala po wypadku. Awaria, która następuję w placówce sprawia, że ich drogi się przecinają i małżeństwo przygarnia ich pod swój dach z obawami i nadzieją. Od tego momentu nic nie jest takie jak było wcześniej.
"Świeć, gwiazdeczko mała, świeć" to historia przepiękna, refleksyjna, z przepięknymi cytatami oraz momentami gdzie naprawdę serce mocniej bije i w tych smutnych momentach jak i w tych radosnych. Po skończonej książce nasuneło mi się jedno słowo, które idealnie opisało by całą historię, a mianowicie to słowo to - nadzieja. Czuć tutaj, że autorka włożyła dużo serca w napisanie tej histori.
Jednakże książka także pokazuje te ciepło rodzinne, które gości każdego dnia i pomimo braku więzów rodzinnych czułam jakby oni naprwdę byli tą rodziną aż można brać od nich przykład.
No i oczywiście nie mogło zabraknąć tutaj także wątków świątecznych gdzie zaczyna się ten piękny czas przygotowań do świąt, wszystko rozbłyska światełkami, jest tak bardzo kolorowo, można wyjść na jarmark i poczuć te piękne zapachy unoszące się w powietrzu. Nawet ja już trochę zatęskniłam za tym czasem, a dopiero co się skończył.
Piękna historia oraz życiowa.
Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMagda oraz Krystian Kozielscy to małżeństwo, które po ciężkich wydarzeniach w przeszłości pragną adoptować dziecko i stworzyć cudowną rodzine. W między czasie do domu dziecka trafia czwórka...
przyjemna opowieść o przewidywalnym zakończeniu
przyjemna opowieść o przewidywalnym zakończeniu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAdopcja to zarówno poświęcenie, jak i radość – możliwość stworzenia domu dla dziecka, które zostało opuszczone. W przypadku głównych bohaterów tej historii wszystko dzieje się w grudniu. Czy mogą oni liczyć na spełnienie najskrytszych marzeń?
✨️
Magda i Krystian to małżeństwo, które od dawna marzy o dziecku. Niestety nie dane jest im na posiadanie własnego potomstwa. Decydują się więc na adopcję. Niespodziewanie, w grudniu, otrzymują propozycję zostania rodziną zastępczą dla czwórki rodzeństwa. Ich ojciec, po ciężkim wypadku, znajduje się w szpitalu w stanie krytycznym.
To nie jest łatwa sytuacja – wręcz przeciwnie, wymaga ogromnej odwagi i gotowości na nieznane. Mimo to Magda i Krystian postanawiają otworzyć swój dom i serca dla dzieci.
✨️
Ewa Formella stworzyła pozornie prostą historię, ukazującą codzienne życie rodziny zastępczej. Jednocześnie jednak jest ona niezwykle poruszająca, ponieważ pokazuje, że przez wspólnie spędzony czas można ofiarować drugiemu człowiekowi najlepszą część siebie.
Szczególnie poruszające są przygotowania do świąt oraz sposób, w jaki główni bohaterowie rozmawiają z dziećmi o istocie Bożego Narodzenia. Ich rozmowy są pełne ciepła, delikatności i prawdziwej empatii. Dzięki temu czytelnik dostrzega, że święta to nie tylko dekoracje czy prezenty, ale przede wszystkim bliskość, zrozumienie i wspólne bycie razem.
✨️
Książka „Świeć, gwiazdeczko, mała świeć” to opowieść o tym, że dom tworzą ludzie, a nie tylko mury. To historia o tym, jak z czasem obce osoby stają się rodziną, a z pozornie niepasujących do siebie elementów układa się pełen obraz miłości.
Magda i Krystian uczą nas, że miłość nie musi mieć biologicznych korzeni, by być prawdziwa i trwała. Dzieci, które przychodzą do ich domu w trudnym momencie, otrzymują nie tylko schronienie, ale przede wszystkim poczucie bezpieczeństwa i akceptacji. I choć początki są pełne lęku i niepewności, to właśnie w codziennych gestach – wspólnym gotowaniu, rozmowach przy choince czy zwykłym byciu obok siebie – rodzi się prawdziwa więź. Ta książka pozostawia czytelnika z nadzieją, że nawet w najciemniejszych chwilach można znaleźć światło. Bo czasem wystarczy tylko otworzyć serce, by zobaczyć, jak wiele dobra można w nim pomieścić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to✨️
Świeć, gwiazdeczko mała, świeć w kiej głowie ten tytuł czytam zawsze z podkładem muzycznym.
Każdy z nas pragnie czegoś innego.
Magda z Krystianem chcieliby mieć dziecko, bieg zdarzeń w okolicach świąt wyrwał ich na próbę dorosłości. Stają się tymaczasową rodziną zastępczą dla czwórki dzieci.
Czy dadzą radę?
Podobno życie daje nam tylko takie wyzwania z jakimi jesteśmy sobie w stanie poradzić.
Niestety nikt nie uczy nas wyłączania uczyć.
Okres Bożego Narodzenia to czas gdy chcemy więcej, mocniej, cieplej..
Dziecko chce być potrzebne, rodzić chce spełniać jego marzenia.. W wielkim przedświątecznym zamieszaniu, kazdy z bohaterów zostaje wystawiony na próbę.
Przybliżamy naturalne problemy nastolatków, stajemy przed trudnymi pytaniami małych dzieci.. Ta historia przypomina nam o ważnych rzeczach, podpowiada jak stworzyć tą magię świąt.
Ta historia poza pięknym obyczajowym klimatem przepełniona jest wiedzą o tradycjach i o Pucku. Poznajemy wiele historycznych wydarzeń, zagadnień i ciekawostek.
Jednakże przez całą powieść najbardziej wybija się wątek świąt i niepewności związanej z sytuacją ojca dzieci..
Pamiętajcie, że Wigilia to noc cudów więc zakończenie raczej nie powinno Was zdziwić..
Duża czcionka, przejrzysty tekst i okładka skrywająca dobrą historię. Przeczytacie tą książkę w jeden wieczór. Nie ma sensu jej odkładać na później ❤️
Ta historia wciagnela mnie od samego początku, niektóre wtrącenia historyczne troszkę mnie nudziły. Jednakże całość jest bardzo spójna i miło spędziłam z nią czas. Nie spodziewałam sie, że będzie szybsza na ciąg dalszy więc z niecierpliwością czekam na kontynuację.
Polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEwa Formella stworzyła historię, która trzyma nas w niepewności do samego końca.
Każdy z nas pragnie czegoś innego.
Ciepła, świąteczna opowieść o tym, co w życiu jest naprawdę ważne.
Los bywa trudny, ale może zbliżający się czas świąt Bożego Narodzenia pozwoli im na odnalezienie nadziei i otoczenie się bliskością.
Ewa Formella stworzyła poruszającą historię, która może utulić Was w ten zimowy czas 💙
We współpracy reklamowej z @wydawnictwofilia
Ciepła, świąteczna opowieść o tym, co w życiu jest naprawdę ważne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMłode małżeństwo ma pragnienie rodzicielstwa i z czasem decyduje się na zostanie rodziną zastępczą dla pewnego rodzeństwa, których tata leży właśnie w szpitalu w śpiączce.
„Świeć gwiazdeczko mała, świeć” Ewy Formelli to powieść, która skupia się na tym, co w życiu najbardziej kruche, a jednocześnie najważniejsze - na potrzebie bliskości, poczuciu bezpieczeństwa i budowaniu relacji mimo bólu przeszłych doświadczeń. Dla mnie było to pierwsze spotkanie z twórczością autorki, które okazało się emocjonalne i zapadające w pamięć.
Fabuła koncentruje się wokół Magdy i Krystiana Kozielskich, małżeństwa po przejściach, które mimo własnych strat nie zamyka się na innych. Gdy los stawia na ich drodze czwórkę rodzeństwa: Kalinę, Tomka, Jasia i Polę - bohaterowie muszą zmierzyć się z zupełnie nową rzeczywistością. Tymczasowa opieka nad dziećmi szybko przestaje być jedynie formalnym obowiązkiem, a zaczyna przeradzać się w coś znacznie głębszego. Autorka pokazuje, jak trudne bywają pierwsze kroki w tworzeniu relacji opartych na zaufaniu, zwłaszcza, gdy każda ze stron niesie ze sobą własne lęki i traumy.
Bohaterowie zostali wykreowani w sposób bardzo ludzki. Magda to kobieta wrażliwa, ale silna, gotowa walczyć o innych nawet wtedy, gdy sama ledwo trzyma się na nogach. Krystian z kolei jest spokojnym, odpowiedzialnym partnerem, który stanowi dla rodziny stabilny punkt oparcia. Dzieci są różnorodne charakterologicznie - od zbuntowanej nastolatki po najmłodszą, spragnioną czułości Polę - i to właśnie ta różnorodność sprawia, że relacje między nimi są tak autentyczne.
Momentami miałam wrażenie, że opisów jest nieco za dużo, zwłaszcza tych dotyczących codziennych czynności i tła obyczajowego, co miejscami spowalniało akcję. Z drugiej strony nadaje to historii spokojny, refleksyjny rytm i pozwala lepiej wczuć się w atmosferę powieści. Styl autorki jest ciepły i obrazowy, a emocje bohaterów przedstawione w sposób, który łatwo porusza czytelnika.
Zakończenie jasno sugeruje, że to dopiero początek tej historii – kontynuacja jest zapowiedziana wprost, co pozostawia czytelnika z ciekawością i lekkim niedosytem. Mimo drobnych zastrzeżeń, z przyjemnością sięgnę po kolejny tom, by sprawdzić, jak potoczą się dalsze losy bohaterów.
To książka dla tych, którzy lubią powieści obyczajowe o relacjach, trudnych decyzjach i nadziei pojawiającej się w najmniej oczywistych momentach. Jeśli szukasz historii, która wzrusza, skłania do refleksji i przypomina, że rodzina to coś więcej niż więzy krwi – warto dać jej szansę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła...