tylko haj. Opowiadania inspirowane płytą Dawida Podsiadło i Kaśki Sochackiej

Okładka książki tylko haj. Opowiadania inspirowane płytą Dawida Podsiadło i Kaśki Sochackiej autora Sylwia Chutnik, Natalia Fiedorczuk, Wojtek Friedmann, Katarzyna Kubicka, Jul Łyskawa, Edward Pasewicz, Dawid Podsiadło, Szczepan Twardoch, Jakub Żulczyk, 9788383602738
Szczepan TwardochJul Łyskawa Wydawnictwo: Wielka Litera Seria: tylko haj literatura piękna
tylko haj
2025-09-17
2025-09-17

Kup tylko haj. Opowiadania inspirowane płytą Dawida Podsiadło i Kaśki Sochackiej w ulubionej księgarnii

Oceny książki tylko haj. Opowiadania inspirowane płytą Dawida Podsiadło i Kaśki Sochackiej

OPINIE i DYSKUSJE o książce tylko haj. Opowiadania inspirowane płytą Dawida Podsiadło i Kaśki Sochackiej

Skusiłam się na tą książkę, nie mogło być inaczej - zażyczyłam ją sobie na prezent gwiazdkowy. Nie dość że w ostatnich latach przeprosiłam się z opowiadaniami i nie tylko się już ich nie obawiam, ale uważam je za intrygujące, to w dodatku powiązana jest ona z twórczością Podsiadło i Sochackiej. A muzykę obojga bardzo lubię, chociaż płytę na podstawie której napisano opowiadania lubię znacznie mniej. Nie zrobiła mi absolutnie nic ani muzycznie ani tekstowo i do niej nie wracam, ale sam koncept wydania książki z opowiadaniami na podstawie poszczególnych piosenek skutecznie mnie zachęcił i wydawał mi się interesujący. Tym bardziej, że lista autorów brzmi dumnie. Niektórzy z nich to postacie bardzo znane, o innych nie słyszałam i nie wydają się być bardzo płodni literacko, ale przecież nie musi mieć to znaczenia. W każdym razie zapowiadało się to wszystko naprawdę zacnie - tym bardziej jest mi przykro, że coś tu bardzo mocno nie zagrało, dosłownie i w przenośni.

Każde opowiadanie poprzedzone jest tekstem piosenki, której dotyczy. Ja również postanowiłam dodatkowo przesłuchać każdej z nich przed konkretnym rozdziałem, i niestety nadal zachwycona płytą nie jestem. Ale moje odczucia co do płyty nie muszą przecież wpływać na ocenę tej książki, a teksty z niej wzięte zostały dość ciekawie zinterpretowane i niekiedy wplecione w opowiadania. Słowa klucze to „dość” i „niekiedy”…Przykro mi to pisać, ale te opowiadania nie były zbyt wybitne, co odczułam w zasadzie już po pierwszym, po kolejnych dwóch czy trzech już wiedziałam że to nie dla mnie. Miałam wrażenie, że napisane były na szybko i na kolanie, jakby autorom dano na to jeden dzień. Niby wydają się ciekawe, napisane są poprawnie, ale zabrakło im duszy i polotu, które zazwyczaj jednak są elementami obowiązkowymi w wydaniach autorów, których znam z tej listy nazwisk (choćby Żulczyka, którego prozę naprawdę sobie cenię). Tutaj wszystko wyszło mdło i na siłę, niektórych z opowiadań po prostu kompletnie już nie pamiętam.

Podobało mi się jednak to, jak bardzo inaczej można zinterpretować tekst czy nawet tytuł piosenki i dopisać sobie do niego jakąś historię, która mi by na przykład przez myśl nawet nie przeszła. Pisząc to mam na myśli opowiadanie z ciotką w tle, które zapamiętałam jako jedno z niewielu. Miało dla mnie idealny format opowiadaniowy - intrygujące otwarcie, dużo prywaty i emocji narratora oraz płynne zamknięcie. A nie można tego powiedzieć o większości opowiadań z tego tomiku, nic nie czułam podczas ich czytania i nie mam w związku z nimi żadnych refleksji. Jakbym czytała jakieś nudne artykuły z gazety w poczekalni u lekarza, a przecież miało być tak pięknie - idealne połączenie muzyki z literaturą. Nie wiem czego zabrakło, może faktycznie czasu? Albo chęci autorów, czy może presja na stworzenie czegoś mega super (bo Podsiadło, a więc treść dotrze do naprawdę dużego grona odbiorców) była po prostu za duża? Nie sposób tego wywróżyć, ale odczuwam rozczarowanie mimo że nie nastawiałam się na coś wybitnego. Ale jednak chciałam się trochę powzruszać, albo chociaż dobrze bawić, nic z tego tym razem.

No cóż, fanom tej dwójki artystów muzycznych na pewno prezent się spodoba, choćby z kolekcjonerskich czy sentymentalnych powodów. Natomiast już fanom dobrej literatury nie polecam, nic tutaj nie ma, jest tylko i wyłącznie poprawnie. Zadanie domowe odrobione, ale piątki z tego nie będzie. Chyba nawet czwórki nie ;)

Wszystko poprawne, ale puste, bez błysku. Najgorsze jest jednak, że większość z historii ląduje w szufladzie zapomnienia zaledwie chwilę po przeczytaniu. Zostaje tylko pytanie: po co?

Z jednej strony kuszące dobrą literaturą nazwiska: Twardoch, Żulczyk, Chutnik z drugiej podtytuł: opowiadania inspirowane płytą Dawida Podsiadło i Kaśki Sochackiej to wróżyło mieszankę wybuchową i gwarantowało, że jeńców brać nie będziemy. I tak też było. Szkoda tylko, że jeńcy sami popełnili samobójstwo a bomba okazała się niewybuchem.
Inspiracje muzyczną twórczością Pana Dawida i pani Kaśki mocno naciągane i raczej tylko stanowiące chwyt reklamowy dla zbioru opowiadań, które zalegały w szufladach pisarzy z dopiskiem: wydrukować w ostateczności. Przekombinowane i rozczarowujące.
Ostatecznie w ręce czytelników wpadł kiepski miks muzyczno-literacki, który skierowany jest do grona wszystko łykających fanów twórców wymienionych na okładce.

Inspiracje muzyczną twórczością Pana...

362 użytkowników ma tytuł tylko haj. Opowiadania inspirowane płytą Dawida Podsiadło i Kaśki Sochackiej na półkach głównych
89 użytkowników ma tytuł tylko haj. Opowiadania inspirowane płytą Dawida Podsiadło i Kaśki Sochackiej na półkach dodatkowych

Szczepan Twardoch
Szczepan Twardoch
Polski pisarz, z wykształcenia socjolog. Publikował w "Życiu", "Opcjach", "Frondzie", "Arcanach" i "Strzale" jako niezależny publicysta. Był redaktorem działu literackiego dwumiesięcznika "Christianitas". Stały felietonista i współpracownik "Broni i Amunicji", stały współpracownik kwartalnika "44 / Czterdzieści i Cztery". Jego opowiadanie "Obłęd rotmistrza von Egern" nominowane było do nagrody Nautilus za rok 2003 i zajęło w głosowaniu 4. miejsce. Opowiadanie pod tytułem "Rondo" zdobyło Nautilusa za najlepsze opowiadanie roku 2006. Za "Epifanię wikarego Trzaski" otrzymał zaś Srebrne Wyróżnienie Nagrody Literackiej im. Jerzego Żuławskiego w 2008.

Cytaty z książki tylko haj. Opowiadania inspirowane płytą Dawida Podsiadło i Kaśki Sochackiej

Jakub Żulczyk tylko haj. Opowiadania inspirowane płytą Dawida Podsiadło i Kaśki Sochackiej Zobacz więcej
Szczepan Twardoch tylko haj. Opowiadania inspirowane płytą Dawida Podsiadło i Kaśki Sochackiej Zobacz więcej