Zaniechanie

- publicystyka literacka, eseje
- 2025-05-30
- 2025-05-30
Co łączy wszystkich, tak przecież różnych bohaterów tej książki? Skąd bierze się ich odmowa działania albo świadome i ostentacyjne lenistwo, marnotrawienie czasu i talentu, praktykowanie milczenia i porażki? W kulturze zachodniej to aktywność jest wartościowana pozytywnie, niemoc zaś utożsamiana z chorobą. Do tego, kto odmawia działania, podchodzi się z podejrzliwością. Jednak w świecie wojen i dramatycznych nierówności, który jest jednocześnie światem nadmiaru i zwątpienia, kategoria zaniechania staje się inspirująca i może służyć za wskazówkę. Zaniechanie nie musi oznaczać zgody na pasywność i bywa szansą na ocalenie wolności i godności. Autorka tworzy subiektywny katalog zaniechań. Na kartach książki pojawiają się między innymi: Arthur Rimbaud, J.D. Salinger, Franc Fiszer, bohaterki prozy Eleny Ferrante, Roland Barthes i anonimowe kobiety do wszystkiego, Ralph Ellison, dzieci dotknięte syndromem rezygnacji, alternatywni artyści Kultury Zrzuty. Przyglądanie się ich motywacjom jest okazją do namysłu nad stanem współczesnej kultury i strategiami twórców w czasach, które żądają od nas spazmatycznej aktywności.
Kup Zaniechanie w ulubionej księgarni
Oceny książki Zaniechanie
453 użytkowników ma tytuł Zaniechanie na półkach głównych- Chcę przeczytać 360
- 2025 7
- Esej 2
- Do kupienia 2
- Reportaż 2
Cytaty z książki Zaniechanie
To w bezradność i niemocy jesteśmy wszyscy równi (...) W tym ujęciu zaniechanie jest jedną z możliwych reakcji na uświadomienie sobie własne...
RozwińZaniechanie odwraca się od świata lub przygląda mu się z boku bez żalu.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaniechanie
Bardzo słaba książka. Temat bardzo ciekawy i obiecujący, jednak przedstawiony został w sposób niezwykle chaotyczny. Za tytułowe zaniechanie uznawane jest pierwsze lepsze mydło i powidło. Czyta się niewzykle ciężko, milion cytatów i odniesień na stronę - ciężko podążać za myślą autorki. Jak dla mnie, ta książko powinna mieć tytuł - "Przesycenie". Czytając ją, miałem wrażenie, że przeglądam losowo rolki na instagramach.
Na plus są całkiem ciekawe przytoczone historie i kilka interesujących obserwacji.
Skandalem jest, że takie książki powstają za pieniądze z budżetu państwa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWielkie rozczarowanie. Książka przypomina pracę akademicką na zaliczenie, ale też właściwie nie wiadomo o czym jest. Łączy wątki, osoby, przytacza życiorysy, co razem jest trudne do uporządkowania w głowie, niejasne, ale przy tym też strasznie nudne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUrocza książeczka o działaniu terapeutycznym. Co prawda na koniec autorka stwierdza, że zaniechanie postrzega jako pewien rodzaj działania (sprawczy bunt),ale takie postrzeganie jest raczej objawem systemowego zaprogramowania na nieustanne działanie - zaprogramowania omówionego zresztą we wcześniejszych rozdziałach. Zaniecham dalszych rozważań.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo cóż nie dla mnie. Czegoś oczekiwałem a dostałem niewiele z tego :) Nie wątpię, że włożono w nią dużo pracy. Dla mnie brzmiała jak licealna rozprawka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydawało mi się, że wiem czego się spodziewać po tej książce, ale zostałem pozytywnie zaskoczony różnorodnością tematów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zaniechałem. Przeczytałem. Nie żałuję. Polecam.
Nie zaniechałem. Przeczytałem. Nie żałuję. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCoś bardzo potrzebnego w czasach, w których nierobienie staje się luksusem i/lub fanaberią. Chętniej bym poczytał o tym z bardziej psychologicznego punktu widzenia, ale z częścią kulturowych bohaterów też się polubiłem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezły zbiór przemyśleń o zaniechaniu. Dobra baza wypadowa do dalszych poszukiwań, tej jakże niszowej, jak na te czasy, idei.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBarwny kalejdoskop biografii i cytatów wokół tematu, który mi rezonuje w duszy. Pozostawia co prawda niedosyt, ale może za dużo bym chciała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ jednej strony trudna w odbiorze i momentami nudna. Z drugiej - porusza nietypowy temat, ilustrując mocno niekonwencjonalnymi przykładami. Na okrasę spora garść ciekawostek i mało znanych faktów z życia (mniej lub bardziej) znanych postaci.