W obronie Świętej Inkwizycji

Okładka książki W obronie Świętej Inkwizycji autora Roman Konik, 8391884740
Okładka książki W obronie Świętej Inkwizycji
Roman Konik Wydawnictwo: Wektory Seria: Biblioteka "Opcji na Prawo" historia
historia
Biblioteka "Opcji na Prawo"
2004-01-01
2002-01-01

Kup W obronie Świętej Inkwizycji w ulubionej księgarnii

Oceny książki W obronie Świętej Inkwizycji

OPINIE i DYSKUSJE o książce W obronie Świętej Inkwizycji

Warta przeczytania, szczególnie w latach notorycznego opluwania kłamstwami Rzymskich Katolików

Pan Konik pisze apologetykę inkwizycji i zachowuje się jak kościelny teolog, którym chyba jest. Książka bardzo tendencyjna, abstrahując od błędów (Glileusz choćby) kłamie o inkwizycji hiszpańskiej. Nie warto czytać.

2061
2061

Postanowiłem jeszcze raz wrócić do tematu inkwizycji.
Ostatnio pisałem krytycznie o książce komunistycznego pisarza Jerzego Cepika " Torquemada ", postanowiłem opinię uzupełnić i uzasadnić na przykładzie w/w książki.
To że jest kłamliwa i tendencyjna, pisana w okresie permanentnej walki z kościołem katolickim, jedyną w tamtym czasie ostoją polskości, jest oczywiste.
Walka z kościołem katolickim trwa nadal z coraz większym natężeniem.
Zniszczenie kościoła jest równoznaczne ze zniszczeniem ducha Narodu, jego świadomości i odrębności.
Komu na tym zależy ?
No, jeśli nie wiesz, to Ci już nie mogę pomóc !!!
Albo jesteś ignorantem, albo tak skażony/a wrogimi Polsce ideologiami, że na pomoc jest już za późno !!!
Święta Inkwizycja to od setek lat temat tzw. czarnej legendy kościoła.
Nie ma znaczenia, że kłamliwej.
Wiele osób nie znając prawdy w nią wierzy, inni chcą w nią wierzyć, ale większość wykorzystuje ją tylko partykularnie.

Książkę polecam tym, którzy do tej pory nie spotkali się z obiektywnym opracowaniem tematu i bez uprzedzeń chcieliby wyrobić sobie swoje zdanie !!!
POLECAM !!!

Postanowiłem jeszcze raz wrócić do tematu inkwizycji.
Walka z...

665 użytkowników ma tytuł W obronie Świętej Inkwizycji na półkach głównych
161 użytkowników ma tytuł W obronie Świętej Inkwizycji na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki W obronie Świętej Inkwizycji

Roman Konik
Roman Konik
Dr filozofii, adiunkt w Zakładzie Estetyki Instytutu Filozofii Uniwersytetu Wrocławskiego, redaktor miesięcznika "Opcja na prawo", publicysta, historyk idei, malarz, fotograf, podróżnik.

Cytaty z książki W obronie Świętej Inkwizycji

Dodaj cytat z książki W obronie Świętej Inkwizycji