Kondotierzy
- Prohibita
- 2013-01-01
- 1988-01-01
- Kongo Jemen najemnicy wojna konflikt wspomnienia literatura faktu
Gdy pisałem te wspomnienia Kongo nazywało się Zair (a w 1997 roku przywrócono krajowi dawną nazwę). Jak wiadomo, dyktatura Mobutu była „daleka od wzorów demokracji”. Ale olbrzymie złoża uranu, kobaltu, miedzi i diamentów nie służą czerwonemu. W jakimś tam maleńkim stopniu jest w tym i moja zasługa. Choćby całą moją działalność sprowadzić do kłucia szpilką. „Milion ukłuć szpilką i słonia zabije” – powiedział Mao. Niech więc każdy chwyta za szpilkę!
W Jemenie obie walczące strony dogadały się. Opuszczając ten kraj, nie wiedzieliśmy, że rokowania były prowadzone już od miesięcy. Jemen pozostał republiką. Ale niekomunistyczną. Na początku 1970 roku wydalono „doradców” sowieckich. Zamknięto sowiecką bazę w Al-Hudejda. W lipcu tegoż roku Jemen Północny wznowił stosunki dyplomatyczne ze Stanami Zjednoczonymi i uzyskał od nich pomoc. 300 tysięcy uchodźców z Południowego, „ludowego” Jemenu napłynęło jeszcze tego samego roku. W 1979 roku Południowy Jemen napadł na Północny, próbując go przyłączyć siłą (na wzór Korei, gdzie się to nie udało, czy też Wietnamu, gdzie, niestety, się powiodło). 300 milionów dolarów pomocy wojskowej od USA. Inwazja się załamała. Zamachy stanu. Kraj jest „daleki od wzorców demokracji”. Ale jest wolny. I ma przed sobą przyszłość. I w tym jest i moja maleńka zasługa.
Rafał Gan-Ganowicz
Książka napisana bardzo dobrze, szybko i przyjemne czyta się przygody autora w Kongu i Jemenie. Wielki szacunek dla autora za jego dokonania. W Polsce niestety tacy ludzie byli pomijani medialnie ze względu na ich "niepoprawność polityczną" a powinno się ich imionami nazywać ulice i parki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze i barwnie napisane przygody polskiego najemnika z wojny w Kongo oraz Jemenie w latach 60-tych. Styl autora przypomina lekkie pióro innego byłego żołnierza Legii Cudzoziemskiej Cizia Zykë, którego także bardzo polecam w tym klimacie. Nie ma dłużyzn, rozważań filozoficznych i przemyśleń autora. Opisy krajów, zwyczajów mieszkańców, walki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresująca, biograficzna opowieść o najemniczym życiu autora. Pełna przygód, walki z komunistami oraz chorego podejścia do zabijania. Aczkolwiek na wojnie takich ludzi potrzebujemy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnąłem ponownie po wielu latach. Wiedziałem, że nie wracam do wielkiej literatury, a do prostej, barwnej opowieści o życiu człowieka, który za życiową misję wybrał sobie walkę z komunizmem. Walkę z bronią w ręku.
Gan-Ganowicz miał dar gawędy, więc ta opowieść pochłania czytana nawet po raz wtóry. Jednocześnie brak wewnętrznego przymusu gonienia za fabułą pozwala odkryć wiele smaczków zawartych na kartach opowieści. Zmysł obserwacji autora i brak kagańca politycznej poprawności sprawia, że obserwacje zawarte na stronach „Kondotierów” wydają się współcześnie wręcz obrazoburcze. I sprawiają, że „Kondotierzy” to coś więcej niż literatura awanturnicza.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGan-Ganowicz miał dar gawędy, więc ta opowieść pochłania czytana nawet po raz wtóry. Jednocześnie brak wewnętrznego przymusu gonienia za fabułą pozwala odkryć...
Tytuł do przeczytania "na raz", porywające przeżycia autora podczas ucieczki z Polski ludowej na zachód, wojny w Kongu oraz wojny domowej w Jemenie. Autor nosi swój antykomunizm jak odznakę, nie trudno z nim sympatyzować mimo subiektywności. Po przeczytaniu książki "Oblężenie Jadotville", ciekawe było poznać drugą stronę historii z perspektywy najemników i separatystów z Katangi z którymi ścierali się żołnierze ONZ. Towarzysze broni Ganowicza to podobnie jak on sam, większe niż życie persony, każdy skrojony na film akcji, małe trybiki w maszynie zimnej wojny gdzie szpiedzy, rewolucjoniści, najemnicy i gangsterzy mieszali się razem. Książka jest tak przyjemna i łatwa w odbiorze że aż wstyd nie przeczytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka która przeczytałem po obejrzeniu na YT dokumentu "Pistolet do wynajęcia". Bohater którego najlepiej zrozumie ktoś kto miał okazję poznać życie w powojennej Polsce, ale i ten kto nasłuchał się mrocznych opowiadań babci lub dziadka. Dzisiejsza młodzież raczej nie zrozumie po co i o co wojował GAN. Niektóre słowa pisane na szczęście bez dzisiejszej głupiej poprawności politycznej. Godne polecenia i szybko się czyta ;) 😉
Książka która przeczytałem po obejrzeniu na YT dokumentu "Pistolet do wynajęcia". Bohater którego najlepiej zrozumie ktoś kto miał okazję poznać życie w powojennej Polsce, ale i ten kto nasłuchał się mrocznych opowiadań babci lub dziadka. Dzisiejsza młodzież raczej nie zrozumie po co i o co wojował GAN. Niektóre słowa pisane na szczęście bez dzisiejszej głupiej poprawności...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOto powinien być bohater współczesnej młodzieży. Szkoda, że tak mało znany.
Oto powinien być bohater współczesnej młodzieży. Szkoda, że tak mało znany.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór historyjek - ciekawych i opowiedzianych lekko przez naszego dobrego kolegę, ale odniosłem wrażenie, że pominięte jest zbyt dużo. Mogę tylko domyślać się powodów. Brakuje rozwinięć niektórych historii i tematów. Niemniej polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrawdziwa historia o ludziach, którzy podjęli walkę ze złem, chociaż mogli zostać w domu. To są Bohaterowie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze napisana z ciekawymi dygresjami oceny otaczającej rzeczywistości. Bohaterowie tej książki mają cohones ze stali.